Effektivisering eller besparing? Debatt om bibliotekens ekonomi

5 maj 2022 • 2 min

Besparingar, dolda besparingar eller ökade resurser? Hur står det egentligen till med folkbibliotekens ekonomi? Panelen på Biblioteksdagarna diskuterade effektivitet och politik.

Erik Peurell, SKR, Emilia Bjuggren (S), Markus Lindgren (MP) samt moderatorerna Karin Linder och Linda Zachrison.

Sett över längre tid har de resurser som har lagts på biblioteken faktiskt ökat, berättade Erik Peurell, handläggare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), under programpunkten Folkbibliotekens ekonomi på Biblioteksdagarna.

– Nationellt sett har biblioteken fått mer pengar att röra sig med de senaste 20 åren.

Samtidigt lyftes exempel på kommuner som spar stora pengar på biblioteken, exempelvis Uppvidinge kommun, men även de många bibliotek som har samma budget som föregående år och därmed måste förhålla sig till en dold besparing.

För många kommuner har bidragen inom Stärkta bibliotek inneburit ett viktigt tillskott, men vad händer om det inte fortsätter efter 2023? Inte minst då kommunernas budgetar väntas bli alltmer ansträngda kommande år.

– Vi har inte använt de pengarna för permanent verksamhet utan de har möjliggjort satsningar, sade Markus Lindgren (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden i Västerås.

– Men det finns många kollegor ute i landet där statliga medel går till att finansiera bibliotekens grundverksamhet. Jag tycker att när staten beslutar om en ambitionsökning måste det också svaras upp med ökad finansiering.

Emilia Bjuggren (S), oppositionsråd i Stockholms stad, konstaterade att det ser olika ut i olika kommuner, men att biblioteken ofta är en viktig politisk fråga.

– Jag delar inte bilden av att det är en fråga som bara rullar på. Det är fortfarande en stark politisk stridsfråga i många kommuner.

Hur effektiv är folkbibliotekens verksamhet runt om i landet och går det att effektivisera mer? Ja, konstaterade Erik Peurell från SKR. Det finns jämförelser mellan kommuner som visar att samverkan och tillit mellan tjänstepersoner och politiker skapar en mer effektiv verksamhet.

– Effektivisering innebär att man antingen gör mer eller bättre till samma kostnad. Om man drar ner kostnader och gör mindre, då handlar det om besparingar och inte effektivisering.

Läs också ›› Klyftor och konflikter på Lilla Cirkus

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min