Effektivisering eller besparing? Debatt om bibliotekens ekonomi
5 maj 2022 • 2 min
Besparingar, dolda besparingar eller ökade resurser? Hur står det egentligen till med folkbibliotekens ekonomi? Panelen på Biblioteksdagarna diskuterade effektivitet och politik.

Sett över längre tid har de resurser som har lagts på biblioteken faktiskt ökat, berättade Erik Peurell, handläggare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), under programpunkten Folkbibliotekens ekonomi på Biblioteksdagarna.
– Nationellt sett har biblioteken fått mer pengar att röra sig med de senaste 20 åren.
Samtidigt lyftes exempel på kommuner som spar stora pengar på biblioteken, exempelvis Uppvidinge kommun, men även de många bibliotek som har samma budget som föregående år och därmed måste förhålla sig till en dold besparing.
För många kommuner har bidragen inom Stärkta bibliotek inneburit ett viktigt tillskott, men vad händer om det inte fortsätter efter 2023? Inte minst då kommunernas budgetar väntas bli alltmer ansträngda kommande år.
– Vi har inte använt de pengarna för permanent verksamhet utan de har möjliggjort satsningar, sade Markus Lindgren (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden i Västerås.
– Men det finns många kollegor ute i landet där statliga medel går till att finansiera bibliotekens grundverksamhet. Jag tycker att när staten beslutar om en ambitionsökning måste det också svaras upp med ökad finansiering.
Emilia Bjuggren (S), oppositionsråd i Stockholms stad, konstaterade att det ser olika ut i olika kommuner, men att biblioteken ofta är en viktig politisk fråga.
– Jag delar inte bilden av att det är en fråga som bara rullar på. Det är fortfarande en stark politisk stridsfråga i många kommuner.
Hur effektiv är folkbibliotekens verksamhet runt om i landet och går det att effektivisera mer? Ja, konstaterade Erik Peurell från SKR. Det finns jämförelser mellan kommuner som visar att samverkan och tillit mellan tjänstepersoner och politiker skapar en mer effektiv verksamhet.
– Effektivisering innebär att man antingen gör mer eller bättre till samma kostnad. Om man drar ner kostnader och gör mindre, då handlar det om besparingar och inte effektivisering.
Läs också ›› Klyftor och konflikter på Lilla Cirkus
Senaste nytt

Sluta göra skillnad på barn!
När det gäller digitala litteraturtjänster måste bibliotekarien göra skillnad på barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra, skriver Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm.
25 maj 2022 • 2 min

"Brännande" aktuella bibliotekssamtal utlovas
Bokmässan är tillbaka i sin ursprungliga form. Försvar, klimat och tillträdesförbud är några ämnen som ska diskuteras i rummet för bibliotek.
24 maj 2022 • 2 min

Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek
De senaste veckornas händelser verkar tyda på att lösningen på den knepiga frågan om digitala böcker på svenska folkbibliotek kan vara nära. Låt oss dock fortsätta diskutera utmaningar som bibliotekssektorn måste bemöta, skriver Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin. Kanske kan Danmark visa oss vägen?
23 maj 2022 • 3 min

Nya ansikten i föreningens styrelse
Ny ordförande och nya styrelseledamöter valdes, men motionen om att inrätta pris till den roligaste bibliotekschefen röstades ner när Svensk biblioteksförening höll årsmöte.
20 maj 2022 • 2 min

Digitala böcker – varför så komplext?
Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.
19 maj 2022 • 3 min

Statistik: stor minskning av fysiska lån
Pandemin påverkade de svenska biblioteken under 2021 men ändå anordnades det fler aktiviteter än under 2020. Det visar Kungliga bibliotekets officiella statistik som samtidigt avslöjar att de fysiska besöken minskade med 27 procent jämfört med året innan.
18 maj 2022 • 2 min

Polarbibblo ger status åt minoritetsspråken
Polarbibblo är inget vanligt bibliotek. Det är en växande digital plattform för barn där de kan spela, rita, läsa och skriva – inte bara på svenska utan även på samiska språk, meänkieli och i framtiden också finska och romani chib.
17 maj 2022 • 4 min

Anrikt bibliotek får eget poparkiv
Anrika John Rylands Research Institute and Library i Manchester har fått en ny avdelning, ett arkiv tillägnat den brittiska popmusiken.
16 maj 2022 • 3 min

Bör alla barn ha eget bibliotekskort?
Den frågan utreddes av regionbiblioteket i Örebro i en av de första genomförda barnrättsprövningarna. Och svaret på frågan? Det rådde det ingen tvivel om.
13 maj 2022 • 3 min

Moment 22 med raderad Facebook-sida
Linnéuniversitetets bibliotek har haft en Facebooksida i mer än tio år. Men en dag var den borta, raderad av Facebook.
12 maj 2022 • 3 min

Avsatt chef fortsatt ansvarig för Bill Gates-miljoner
Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare i stiftelsen SIGL som sköter miljondonationerna från Bill och Melinda Gates. Detta trots att stiftelsen inte har fått del av de utredningar som ledde till att han fick sparken från Ifla.
11 maj 2022 • 3 min

Stockholms stadsbibliotek kan lämna Ifla
Biblioteksbladet har i flera artiklar avslöjat anklagelser om mobbning och trakasserier inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Nu överväger Stockholms stadsbibliotek att säga upp sitt medlemskap i organisationen.
10 maj 2022 • 3 min
0 kommentarer