Effektivisering eller besparing? Debatt om bibliotekens ekonomi
5 maj 2022 • 2 min
Besparingar, dolda besparingar eller ökade resurser? Hur står det egentligen till med folkbibliotekens ekonomi? Panelen på Biblioteksdagarna diskuterade effektivitet och politik.

Sett över längre tid har de resurser som har lagts på biblioteken faktiskt ökat, berättade Erik Peurell, handläggare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), under programpunkten Folkbibliotekens ekonomi på Biblioteksdagarna.
– Nationellt sett har biblioteken fått mer pengar att röra sig med de senaste 20 åren.
Samtidigt lyftes exempel på kommuner som spar stora pengar på biblioteken, exempelvis Uppvidinge kommun, men även de många bibliotek som har samma budget som föregående år och därmed måste förhålla sig till en dold besparing.
För många kommuner har bidragen inom Stärkta bibliotek inneburit ett viktigt tillskott, men vad händer om det inte fortsätter efter 2023? Inte minst då kommunernas budgetar väntas bli alltmer ansträngda kommande år.
– Vi har inte använt de pengarna för permanent verksamhet utan de har möjliggjort satsningar, sade Markus Lindgren (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden i Västerås.
– Men det finns många kollegor ute i landet där statliga medel går till att finansiera bibliotekens grundverksamhet. Jag tycker att när staten beslutar om en ambitionsökning måste det också svaras upp med ökad finansiering.
Emilia Bjuggren (S), oppositionsråd i Stockholms stad, konstaterade att det ser olika ut i olika kommuner, men att biblioteken ofta är en viktig politisk fråga.
– Jag delar inte bilden av att det är en fråga som bara rullar på. Det är fortfarande en stark politisk stridsfråga i många kommuner.
Hur effektiv är folkbibliotekens verksamhet runt om i landet och går det att effektivisera mer? Ja, konstaterade Erik Peurell från SKR. Det finns jämförelser mellan kommuner som visar att samverkan och tillit mellan tjänstepersoner och politiker skapar en mer effektiv verksamhet.
– Effektivisering innebär att man antingen gör mer eller bättre till samma kostnad. Om man drar ner kostnader och gör mindre, då handlar det om besparingar och inte effektivisering.
Läs också ›› Klyftor och konflikter på Lilla Cirkus
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer