Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
3 sep 2024 • 3 min
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
Hackerattack slog ut stora delar av de digitala tjänsterna hos British Library.
Snart har det gått ett år sedan lördagen den 28 oktober, då British Library i London utsattes för vad Storbritanniens nationella cybersäkerhetscenter beskrivit som ”ett av de värsta cyberbrotten i vårt lands historia”.
Bakom attacken låg den (av allt att döma) ryska hackergruppen Rhysida. De ägnar sig åt så kallad ransomware, det vill säga att installera skadlig kod i digitala system och kräva lösen för att göra datorer och nätverk brukbara igen.
I attacken mot British Library kopierades och flyttades en datamängd på 600 gigabyte, inklusive personliga uppgifter om bibliotekets användare och personal. När biblioteket vägrade betala lösensumman på 20 bitcoin (motsvarande 600 000 brittiska pund eller 8 miljoner kronor) lades materialet ut till försäljning på darknet, alltså de delar av internet där ingen och inget kan spåras.
Konsekvenserna av attacken blev förödande. Tio månader senare är British Librarys hemsida fortfarande delvis ur funktion och flera arkiv, både fysiska och virtuella, är stängda. Ett febrilt arbete med att återställa miljontals filer har trappats upp ytterligare inför starten på höstterminen, för att inte skolor och universitet ska drabbas hårdare av haveriet än de redan gjort.
Så vad var hackarnas motiv? Ingen vet. Kanske skedde attacken på uppdrag av någon annan. Rhysida beskrivs som ett slags digitala legosoldater, redo att attackera vad som helst åt vem som helst.
Eller också fungerade attacken som ett skyltfönster. Att lyckas lamslå en institution som British Library, inte bara tillfälligt utan för ett antal år framåt, visar på en kapacitet som är förfärande.
”Risken för aggressiva och samhällsstörtande cyberattacker är större än någonsin, och nätverken bakom blir allt mer tekniskt skickliga och hänsynslösa”, skriver Roly Keating, chef för British Library, i sin blogg.
Han konstaterar samtidigt att bibliotek och andra institutioner med uppgift att samla och tillgängliggöra kunskap och kultur i digital form måste ta hotet på extra stort allvar.
Framför allt visar ransomwareattacken mot British Library hur vanskligt det är att förlita sig på en komplex digital infrastruktur som åldras snabbt. Effektivitet måste alltid vägas mot säkerhet.
I en rapport redogörs för händelseförloppet, vilka svagheter i systemen som möjliggjort attacken och vilka lärdomar som måste dras för framtiden.
För att inte bara återställa utan även säkra och förnya bibliotekets arkiv med dess närmare 170 miljoner verk, har British Library begärt 400 000 brittiska pund – runt 5,4 miljoner kronor – av regeringen.
”Vårt mål är att som ett världsledande bibliotek leverera digitala upplevelser i världsklass, som bygger på moderna, motståndskraftiga och säkra grunder”, skriver biblioteket i sin rapport.
I Sverige har Kungliga biblioteket äskat 46 extra miljoner under åren 2025 till 2027 för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation” och säkerställa att insamling och bevarande av kulturarvet kan fortsätta även i en tid av höjd beredskap, vilket Biblioteksbladet skrivit om tidigare.
– De pengar vi äskar ska täcka mycket. Det handlar både om teknikinvesteringar och kompetensförstärkning. Vi behöver öka vår beredskap i en på många håll mer hotfull omvärld. Det handlar om ökad kompetens och it-säkerhet, men även om säker och flexibel lagring och om återinvesteringar i vår tekniska plattform som måste göras 2026 och 2027, berättar Göran Lindgren som är it-chef på KB.
På KB har man följt utvecklingen på British Library noga.
– Vi har inte velat störa dem i en extremt jobbig situation, men vi har läst deras rapport och även träffat dem nu i somras för att kunna dra nytta av deras erfarenheter och lärdomar, säger Göran Lindgren.
British Librarys rapport beskriver en lång rad åtgärder som vidtagits eller ska vidtas. En sammanfattning låter sig svårligen göras, men Göran Lindgren konstaterar att det inte bara handlar om teknik, utan även om rutiner, processer och kunskap hos all personal om it-säkerhet och hur cyberattacker kan gå till.
Att cyberrelaterade brott är och kommer att vara en del av all krigföring är ett faktum vi tvingats vänja oss vid. Hur dessa brott kommer att se ut varken vill eller kan Göran Lindgren spekulera i.
– Tekniken förändras hela tiden, liksom metoderna att hota och attackera. Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss. Den stora utmaningen är bredden av åtgärder som krävs. Nya sårbarheter upptäcks hela tiden.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer