KB rustar för krig – "pågår redan viss krigsföring"

20 mar 2024 • 2 min

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

Det försämrade säkerhetsläget gör att Kungliga biblioteket behöver förbereda sig för krig. Foto: Annika Clemens

I oktober förra året drabbades British library av en så kallad ransomwareattack. Digitala inkräktare stal data som de sedan begärde pengar för att återlämna – brittiska myndigheter gick dem inte till mötes och reparerar fortfarande skadan som intrånget orsakade.

Riksbibliotekarie Karin Grönvall nämner händelsen som ett exempel på de hot som alla samhällsaktörer, privata som offentliga, tvingas förhålla sig till.

Denna verklighet löper som en röd tråd genom budgetunderlaget för åren 2025–2027 som Kungliga biblioteket överlämnade till utbildningsdepartementet häromveckan. Där beskrivs hur verksamheten pressas av kostnader som snabbt har stigit på grund av inflationen, ett allmänt försämrat säkerhetsläge och vardagliga realiteter som kriminella hackergrupper.

För att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation” och säkerställa att insamling och bevarande av kulturarvet kan fortsätta även i en tid av höjd beredskap, äskar KB 46 extra miljoner under åren 2025–2027. Enligt budgetunderlaget behövs det till exempel expertkompetens för att stärka beredskapsarbetet genom att bland annat göra riskanalyser.

Karin Grönvall, riksbibliotekarie. Foto: Jann Lipka

Karin Grönvall vill inte närmare precisera hur säkerheten måste stärkas och hur hoten ser ut.

– Men i ljuset av de ransomwareattacker som har varit mot myndigheter, kan man ju säga att det redan pågår en viss krigsföring i något slags försök att göra samhället mindre stabilt.

I budgetunderlaget nämns it-system och behovet att skydda KB:s samlingar av digitalt kulturarv för att Sverige vid höjd beredskap ska ha tillgång till oförvanskade källor. För att säkra detta framhålls bland annat stärkt säkerhet kring KB:s digitala arkiv genom att det placeras på två geografiskt åtskilda platser:

”Idag ligger båda KB:s datahallar i Stockholms innerstad och om en större katastrof inträffar där finns en risk att de digitala samlingarna går förlorade.”

I underlaget står det vidare att det inte kommer att gå att etablera en ”ändamålsenlig krigsorganisation” om inte mer resurser anslås. ”Det i sin tur kan innebära att KB, i ett läge av höjd beredskap inte kan säkerställa uppdraget att utgöra en nationell forskningsinfrastruktur.”

– Prioriteringsfrågan är ju svår, men har man kniven på strupen så måste man gå ner ännu mer i detalj och titta ännu tydligare på vad vi kan göra och fortfarande genomföra vårt uppdrag. Det är det vi måste göra, men det är klart att det till exempel riskerar att bli sämre service till forskare, säger Karin Grönvall.

Hon tillägger att hon ännu inte kan säga var gränsen går.

– Jag har inte gjort en analys på sådan detaljnivå. Har vi verkligen prioriterat ner allt vad vi kan och fortfarande genomföra vårt uppdrag? Riktigt där är jag inte så att jag kan säga fullt ut.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min