”Fler än bibliotekarier jobbar på bibliotek”

24 sep 2020 • < 1 min

Fackförbundet DIK:s utmärkelse Årets bibliotek gick på torsdagen till Sveriges bibliotekarier. ”Det utesluter enormt många”, säger biblioteksassistenten Stefan Nordin som nu överväger att lämna förbundet.

Biblioteksassistenten Stefan Nordin. Foto: privat

Stefan Nordin jobbar på folkbiblioteket i Skultuna utanför Västerås. I en kommentar till Biblioteksbladets notis om att landets bibliotekarier tilldelats utmärkelsen Årets bibliotek skriver han:

”Påminn mig att gå ur DIK.”

Vad reagerade du på?

– Att de genomgående använder ordet bibliotekarie, vilket utesluter en enorm del av de som jobbar på bibliotek.

Vet du om fler har reagerat som du?

– Nej, det är ju bara någon timme sedan jag skrev det där – och jag talar bara ur egen synvinkel, inte för Skultuna bibliotek. Och jag är inte asförbannad, bara irriterad.

Kommer du att lämna DIK?

– Jag får se, jag har inte bestämt mig än. Jag blev allmänt irriterad över att Anna Troberg inte någonstans öppnar upp för att det finns andra som jobbar på bibliotek än de som har titeln bibliotekarie.

Skulle du säga att detta är en del av ett större mönster?

– Nej, det skulle jag inte göra, generellt får all personal kredd annars. Det var det som fick mig att reagera så tydligt över att de skriver just bibliotekarie. Annars brukar de vara noga med att påpeka att det handlar om alla.

Biblioteksbladet har sökt DIK. Robert Stjernberg, pr- och pressansvarig på förbundet, uppger att en kommentar kommer under fredagsförmiddagen.

1 kommentarer

  1. Egenltilgen ingen som har inte fått biblioteksutbilningen bör inge jobba på ett bibliotek! Men Sverige är långtifrån detta!

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min