Fokus på livet ska slå hål på fördomar
7 okt 2024 • 4 min
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

– Den 7 oktober är ett judiskt trauma, den värsta pogrom mot judar sedan andra världskriget. Omvärlden måste hantera att vi har mötts av en tsunami av antisemitism senaste året, säger Elisabet Sannas, projektledare på resursbiblioteket för jiddisch.
– Hotbilden är extremt hög nu, konstaterar Rebecka Glaser.
Hon är jubileumsgeneral för 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige som hålls nästa år. 1775 fick Aaron Isaac tillåtelse av Gustaf III att bosätta sig och bilda den första judiska församlingen i Sverige. Förhoppningen är att uppmärksammandet av det och det liv som har följt för judar i Sverige ska leda till ökad kunskap och därmed färre fördomar och minskad antisemitism.
Under hela 2025 firas 250 år av judiskt liv i Sverige runt om i landet. Syftet är folkbildande och det kommer att hållas öppna föreläsningar och utställningar på flera håll.

– Vi har fått förfrågningar från många olika bibliotek som vill uppmärksamma jubileet om hjälp och tips. Det är jätteroligt, säger Elisabet Sannas.
Fokuset är hur det är att leva som jude i Sverige, med bland annat fakta om hur många judar som bor i landet, vilka högtider som firas och hur judiska traditioner ser ut. För, konstaterar de, kunskapen är stor om judarna som dog under andra världskriget. Men det finns nästan ingen kunskap om hur judar lever. Förintelsen, som är en viktig del av judarnas historia, blir på sätt och vis också definitionen av folket.
Under hela 2025 hålls utställningar och föreläsningar på museer, bibliotek och andra platser. Alla bibliotek som vill delta kan få tips, stöd och material från resursbiblioteket. Elisabet Sannas kommer själv att ge sig ut i landet tillsammans med en klezmergrupp och erbjuda ett kombinerat uppträdande med musik och föreläsning om judiska traditioner.
250-årsjubileet främst riktar sig till icke-judar i majoritetssamhället för att sprida kunskap. Det gör även resursbiblioteket, men har också den judiska minoriteten som målgrupp.
Fakta Nationella resursbiblioteket för jiddisch
- Nationella resursbiblioteket för jiddisch är ett av fem resursbibliotek.
- Resursbibliotek finns för de fem nationella minoritetsspråken: jiddisch, samiska, romani chib, finska och meänkieli.
-
Biblioteken är ett stöd i kommunernas uppdrag att erbjuda böcker och andra medier på språken.
– Det handlar om revitalisering av språk och kultur.
Resursbiblioteket erbjuder utställningar i olika storlekar för att det ska passa in och få plats på både stora och små bibliotek. Det finns också en utställning för förskolebarn.
En viktig del är att det ska kopplas till lokalhistorien.
– I dag kopplar många den judiska identiteten till storstäderna, men för 70 år sedan fanns det judiska församlingar runtom i Sverige. Det finns fortfarande folkminnen av judiskt liv på landsbygden.
Genom att berätta om det judiska livet i Sverige genom historien hoppas de kunna förbättra situationen för landets judar i dag. För den är ansträngd. Många sänker rösten när de sitter på tunnelbanan och pratar om judiska saker, använder kodord, för att inte omgivningen ska förstå. På universiteten finns det judiska studenter som känner sig hotade av de propalestinska protesterna. Som i sak inte behöver vara fel, understryker Rebecka Glaser. Men som ibland saknar nyanser.

Foto: Tommy Jansson
– Många har ingen koll på hur komplex konflikten mellan Israel och Gaza är. De upprörs över att Israel bombar Gaza. Och det är upprörande, det håller jag med om. Men det kan bli väldigt lösryckt från sitt sammanhang.
Som exempel på när protesterna mot Israel blir förenklade berättar hon hur några demonstranter häromveckan, vid ett arrangemang där Förintelsens överlevare besökte synagogan i Stockholm, ropade barnamördare till överlevarna.
– När världen blir så förenklad blir jag jätteledsen.
Och som ett sätt att bredda den förenklade berättelsen, den om andra världskriget, betonar Elisabet Sannas och Rebecka Glaser vikten av att sprida kunskap om judiskt liv. Och här har biblioteken en viktig uppgift som folkbildare.
– Det bästa svenska folkbibliotek kan göra är att visa och normalisera judiskt liv i Sverige, för att avdramatisera det judiska, säger Elisabet Sannas.
Är man orolig för något rekommenderar hon folkbiblioteken att ta kontakt med kommunens säkerhetschef.
Målet och förhoppningen är att den våg av antisemitism som har sköljt över Sverige det senaste året ska minska. Och 250-årsjubileet ser de som ett avstamp.
– Regeringen lanserar tioårsstrategin Stärkande av judiskt liv i Sverige under 2025. Och jag hoppas att det om tio år ska vara tryggt att säga ”jag är jude”, säger Rebecka Glaser.
Läs också ›› Efter ett år av krig ”skrämmande tyst bland kollegorna”
Fakta 250-årsjubileum
- 1775 kom Aaron Isaac till Sverige och bildade den första judiska församlingen.
- Detta uppmärksammas under hela 2025 med ett jubileumsår.
- I slutet av året lanseras en hemsida för jubileet.
- Utöver det som resursbiblioteket erbjuder till folkbiblioteken, kommer en särskild jubileumsgrupp att erbjuda material och utställningar till fler instanser, exempelvis med tips om forskare som kan hålla föreläsningar och en utställning om judiska hjältinnor. Öppna föreläsningar och utställningar kommer att kunna hållas på flera håll.
- Den som vill veta mer eller få stöd kan kontakta resursbiblioteket eller jubileet på 250@jfst.se.
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer