Nytt och fräscht i Stockholm

16 dec 2013 • < 1 min

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för...

Interiör Aspuddens bibliotek

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för allmänheten idag klockan 12. Hagsätra bibliotek öppnar på onsdag den 18 december. En nyhet är också att Sköndals bibliotek blir meröppet på nyåret.
Sköndals bibliotek har helrenoverats och fått en större barnavdelning med en ”sagolund” med fantasifigurer som fungerar som sittplatser för barnen. Ett aktivitetsrum har byggts för olika former av programverksamhet, ventilationen har förbättrats och handikapptoaletterna rustats upp.
 Efter helgerna blir också Sköndals bibliotek tillgängligt utanför ordinarie öppettider. Det blir meröppet varje dag mellan 8-21 och alla stockholmare med bibliotekskort kan besöka biblioteket när det är obemannat.

Även barnavdelningen på Aspuddens bibliotek har genomgått en remake bland annat med hjälp av en scenograf som gestaltat rummet för att inspirera och locka till läsning. Andra nyheter är att studieplatserna blivit fler och att entrén har flyttats och tillgänglighetsanpassats.

På Hagsätra bibliotek som alltså öppnar på onsdag har man förändrat planlösningen, öppnat upp och gjort mer flexibel till olika aktiviteter. Barnavdelningen har gjorts om och fler läs- och studieplatser har tillkommit.

I samband med nyöppningen av biblioteken presenteras också den nya miljövänliga bokbussen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min