Nytt och fräscht i Stockholm

16 dec 2013 • < 1 min

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för...

Interiör Aspuddens bibliotek

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för allmänheten idag klockan 12. Hagsätra bibliotek öppnar på onsdag den 18 december. En nyhet är också att Sköndals bibliotek blir meröppet på nyåret.
Sköndals bibliotek har helrenoverats och fått en större barnavdelning med en ”sagolund” med fantasifigurer som fungerar som sittplatser för barnen. Ett aktivitetsrum har byggts för olika former av programverksamhet, ventilationen har förbättrats och handikapptoaletterna rustats upp.
 Efter helgerna blir också Sköndals bibliotek tillgängligt utanför ordinarie öppettider. Det blir meröppet varje dag mellan 8-21 och alla stockholmare med bibliotekskort kan besöka biblioteket när det är obemannat.

Även barnavdelningen på Aspuddens bibliotek har genomgått en remake bland annat med hjälp av en scenograf som gestaltat rummet för att inspirera och locka till läsning. Andra nyheter är att studieplatserna blivit fler och att entrén har flyttats och tillgänglighetsanpassats.

På Hagsätra bibliotek som alltså öppnar på onsdag har man förändrat planlösningen, öppnat upp och gjort mer flexibel till olika aktiviteter. Barnavdelningen har gjorts om och fler läs- och studieplatser har tillkommit.

I samband med nyöppningen av biblioteken presenteras också den nya miljövänliga bokbussen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min