Nytt och fräscht i Stockholm

16 dec 2013 • < 1 min

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för...

Interiör Aspuddens bibliotek

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för allmänheten idag klockan 12. Hagsätra bibliotek öppnar på onsdag den 18 december. En nyhet är också att Sköndals bibliotek blir meröppet på nyåret.
Sköndals bibliotek har helrenoverats och fått en större barnavdelning med en ”sagolund” med fantasifigurer som fungerar som sittplatser för barnen. Ett aktivitetsrum har byggts för olika former av programverksamhet, ventilationen har förbättrats och handikapptoaletterna rustats upp.
 Efter helgerna blir också Sköndals bibliotek tillgängligt utanför ordinarie öppettider. Det blir meröppet varje dag mellan 8-21 och alla stockholmare med bibliotekskort kan besöka biblioteket när det är obemannat.

Även barnavdelningen på Aspuddens bibliotek har genomgått en remake bland annat med hjälp av en scenograf som gestaltat rummet för att inspirera och locka till läsning. Andra nyheter är att studieplatserna blivit fler och att entrén har flyttats och tillgänglighetsanpassats.

På Hagsätra bibliotek som alltså öppnar på onsdag har man förändrat planlösningen, öppnat upp och gjort mer flexibel till olika aktiviteter. Barnavdelningen har gjorts om och fler läs- och studieplatser har tillkommit.

I samband med nyöppningen av biblioteken presenteras också den nya miljövänliga bokbussen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min