Nytt och fräscht i Stockholm

16 dec 2013 • < 1 min

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för...

Interiör Aspuddens bibliotek

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för allmänheten idag klockan 12. Hagsätra bibliotek öppnar på onsdag den 18 december. En nyhet är också att Sköndals bibliotek blir meröppet på nyåret.
Sköndals bibliotek har helrenoverats och fått en större barnavdelning med en ”sagolund” med fantasifigurer som fungerar som sittplatser för barnen. Ett aktivitetsrum har byggts för olika former av programverksamhet, ventilationen har förbättrats och handikapptoaletterna rustats upp.
 Efter helgerna blir också Sköndals bibliotek tillgängligt utanför ordinarie öppettider. Det blir meröppet varje dag mellan 8-21 och alla stockholmare med bibliotekskort kan besöka biblioteket när det är obemannat.

Även barnavdelningen på Aspuddens bibliotek har genomgått en remake bland annat med hjälp av en scenograf som gestaltat rummet för att inspirera och locka till läsning. Andra nyheter är att studieplatserna blivit fler och att entrén har flyttats och tillgänglighetsanpassats.

På Hagsätra bibliotek som alltså öppnar på onsdag har man förändrat planlösningen, öppnat upp och gjort mer flexibel till olika aktiviteter. Barnavdelningen har gjorts om och fler läs- och studieplatser har tillkommit.

I samband med nyöppningen av biblioteken presenteras också den nya miljövänliga bokbussen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min