Nytt och fräscht i Stockholm

16 dec 2013 • < 1 min

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för...

Interiör Aspuddens bibliotek

Nu kan tre nyrenoverade bibliotek i Stockholms södra förorter slå upp sina portar. Biblioteken i Sköndal och Aspudden öppnar för allmänheten idag klockan 12. Hagsätra bibliotek öppnar på onsdag den 18 december. En nyhet är också att Sköndals bibliotek blir meröppet på nyåret.
Sköndals bibliotek har helrenoverats och fått en större barnavdelning med en ”sagolund” med fantasifigurer som fungerar som sittplatser för barnen. Ett aktivitetsrum har byggts för olika former av programverksamhet, ventilationen har förbättrats och handikapptoaletterna rustats upp.
 Efter helgerna blir också Sköndals bibliotek tillgängligt utanför ordinarie öppettider. Det blir meröppet varje dag mellan 8-21 och alla stockholmare med bibliotekskort kan besöka biblioteket när det är obemannat.

Även barnavdelningen på Aspuddens bibliotek har genomgått en remake bland annat med hjälp av en scenograf som gestaltat rummet för att inspirera och locka till läsning. Andra nyheter är att studieplatserna blivit fler och att entrén har flyttats och tillgänglighetsanpassats.

På Hagsätra bibliotek som alltså öppnar på onsdag har man förändrat planlösningen, öppnat upp och gjort mer flexibel till olika aktiviteter. Barnavdelningen har gjorts om och fler läs- och studieplatser har tillkommit.

I samband med nyöppningen av biblioteken presenteras också den nya miljövänliga bokbussen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min