Författare varnas för BTJ-tjänst
31 jan 2023 • 3 min
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
BTJ:s nya tjänst ”Författarsök” lanserades på Bokmässan och ska vara en service till bibliotek som vill hitta författare att bjuda in och till författare som vill besöka folkbibliotek, skolbibliotek eller skolor.
Sedan tidigare har Författarcentrum motsvarande tjänst, men de författare som använder den förbinder sig att inte ta uppdrag för lägre arvode än Sveriges författarförbunds rekommendation.
– Vi har förmedlare som arbetar med detta och en bokningsbekräftelse går ut när man har bokat. På så sätt finns det en kontrollinstans att miniminivåerna följs, säger Oline Stig, ordförande i Författarcentrum Riks.
Författarna är dock fria att ta ut högre arvode än rekommendationen.
Även BTJ hänvisar till Författarförbundets rekommenderade arvode på sin hemsida. På avdelningen frågor och svar finns följande information: ”Det är individuellt vad du som författare kan begära i arvode. Författarförbundets rekommendationer gäller som lägsta utgångspunkt vid förhandling om arvode.” BTJ länkar också till Författarförbundets rekommendationer.
Men när en författare gör en överenskommelse med ett bibliotek finns ingen kontrollfunktion som garanterar att minimiarvodet betalas.

– Vi är tydliga med att vi förespråkar Författarförbundets rekommenderade arvode, säger Tomasz Nowocien, affärsutvecklings- och försäljningschef på BTJ.
– Men det är inget vi kan kontrollera. Vi anser inte att det är upp till oss, eller Författarcentrum, att vara kontrollorgan. Om en författare väljer att ta ut mer pengar eller väljer att acceptera ett lägre pris, det är något som bestäms mellan författare och bibliotek.
Författarcentrum, som har stöd även av Författarförbundet, befarar att den nya tjänsten kan leda till att arvodesnivåerna urholkas om författare lägger sig under de rekommenderade nivåerna.
– Det är en konkurrerande verksamhet och det har vi inga problem med. Men det har gjort oss oroliga, för frågan är hur rekommendationerna följs, säger Oline Stig.
– Därför går vi ut och varnar våra författare för detta. En urholkning av arvodesnivåerna gynnar inte författarna, inte litteraturen och inte kulturklimatet i stort. På sikt kan det även urholka förtroendet för författare som yrkesgrupp.
Författarförbundet delar Författarcentrums oro för den nya tjänsten. De har framfört sin oro till både förlag och författare och skriver bland annat: ”Vi på Sveriges Författarförbund vill uttrycka vår oro över Bibliotekstjänsts nystartade förmedlingstjänst Författarsök, som vänder sig till bibliotek och författare. Bibliotekstjänst tillhörde en gång biblioteken, men är idag en kommersiell aktör, vars primära målsättning är att gå med vinst.”
Tomasz Nowocien på BTJ är dock övertygad om att oron är obefogad.
– Jag tror inte att det finns någon risk att vi urholkar den prislistan, det gör jag inte.
Varför startade ni den här tjänsten?

– Vi tyckte att det fanns ett utrymme på marknaden för en tjänst som kopplar ihop författare med bibliotek. Det är sunt med konkurrens och två tjänster är bättre än en. Vår tjänst är helt digital och vi har fokuserat på en väldigt bra sökmotor.
Tjänsten är kostnadsfri för biblioteken, men kostar 59 kronor i månaden för författare.
– Det är inte några vinster för oss att tala om än. Vi har många tjänster och stödtjänster som ska marknadsföra BTJ:s varumärke, om denna tjänst kommer att vara vinstdrivande över huvud taget är alldeles för tidigt att säga.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer