Forskning i Borås lyfts upp på ansedd 100-lista

12 maj 2021 • 2 min

Forskningsprojektet Välfärdsbibblan, där välfärdsteknik lånas ut likt en biblioteksbok, har stor potential att göra nytta. Bedömningen görs av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), som lyfter forskningen till sin 100-lista.

Forskaren Jonas Söderholm föreläste på Svensk biblioteksförenings forskardag 2019. Foto: Annika Clemens

Högskolan i Borås och Borås stad driver tillsammans ett forskningsprojekt där modern teknik till äldre och personer med funktionsnedsättning lånas ut. På Välfärdsbibblan kan personer via äldreomsorgen låna exempelvis smarta lampor, robotdammsugare och aktivitetsarmband. Genom att låna tekniken kan personer, som annars inte hör till dem som brukar vara först ut att pröva ny teknik, bli bekanta med den och förhoppningsvis klara sig bättre på egen hand. Samtidigt vill forskarna ta reda på hur bibliotek kan användas för att nå ut till denna grupp.

– Användningen av ny teknik bromsas av att det saknas erfarenheter från hur bra eller användbar en produkt eller tjänst är, men det enda sättet att få dessa erfarenheter är att de facto pröva, säger Leif Sandsjö som forskar om välfärdsteknik och digitalisering i vården, i ett pressutskick.

Robotdammsugare och annan välfärdsteknik lånas ut på Välfärdsbibblan i Borås inom ramen för ett forskningsprojekt. Foto: Eduard Reisenhauer / Pixabay

Pandemin har försenat forskningen något, men vissa delar har kunnat genomföras.

– En automatiskt aktiverad belysning som tänds när man rör sig från sovrum till badrum har varit uppskattad, säger Jonas Söderholm, forskare inom biblioteks- och informationsvetenskap.

Forskningsprojektet är ett av 51 som har plockats upp på 100-listan (namnet kommer från IVA:s hundraårsjubileum 2019 då arbetet med listan inleddes). Hit väljs forskningsprojekt som anses skapa värde för företag och samhälle och som kan göra faktisk nytta. I år är temat hållbar krisberedskap.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min