Forskning i Borås lyfts upp på ansedd 100-lista

12 maj 2021 • 2 min

Forskningsprojektet Välfärdsbibblan, där välfärdsteknik lånas ut likt en biblioteksbok, har stor potential att göra nytta. Bedömningen görs av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), som lyfter forskningen till sin 100-lista.

Forskaren Jonas Söderholm föreläste på Svensk biblioteksförenings forskardag 2019. Foto: Annika Clemens

Högskolan i Borås och Borås stad driver tillsammans ett forskningsprojekt där modern teknik till äldre och personer med funktionsnedsättning lånas ut. På Välfärdsbibblan kan personer via äldreomsorgen låna exempelvis smarta lampor, robotdammsugare och aktivitetsarmband. Genom att låna tekniken kan personer, som annars inte hör till dem som brukar vara först ut att pröva ny teknik, bli bekanta med den och förhoppningsvis klara sig bättre på egen hand. Samtidigt vill forskarna ta reda på hur bibliotek kan användas för att nå ut till denna grupp.

– Användningen av ny teknik bromsas av att det saknas erfarenheter från hur bra eller användbar en produkt eller tjänst är, men det enda sättet att få dessa erfarenheter är att de facto pröva, säger Leif Sandsjö som forskar om välfärdsteknik och digitalisering i vården, i ett pressutskick.

Robotdammsugare och annan välfärdsteknik lånas ut på Välfärdsbibblan i Borås inom ramen för ett forskningsprojekt. Foto: Eduard Reisenhauer / Pixabay

Pandemin har försenat forskningen något, men vissa delar har kunnat genomföras.

– En automatiskt aktiverad belysning som tänds när man rör sig från sovrum till badrum har varit uppskattad, säger Jonas Söderholm, forskare inom biblioteks- och informationsvetenskap.

Forskningsprojektet är ett av 51 som har plockats upp på 100-listan (namnet kommer från IVA:s hundraårsjubileum 2019 då arbetet med listan inleddes). Hit väljs forskningsprojekt som anses skapa värde för företag och samhälle och som kan göra faktisk nytta. I år är temat hållbar krisberedskap.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min