Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
12 maj 2021 • 2 min
Forskningsprojektet Välfärdsbibblan, där välfärdsteknik lånas ut likt en biblioteksbok, har stor potential att göra nytta. Bedömningen görs av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), som lyfter forskningen till sin 100-lista.
Högskolan i Borås och Borås stad driver tillsammans ett forskningsprojekt där modern teknik till äldre och personer med funktionsnedsättning lånas ut. På Välfärdsbibblan kan personer via äldreomsorgen låna exempelvis smarta lampor, robotdammsugare och aktivitetsarmband. Genom att låna tekniken kan personer, som annars inte hör till dem som brukar vara först ut att pröva ny teknik, bli bekanta med den och förhoppningsvis klara sig bättre på egen hand. Samtidigt vill forskarna ta reda på hur bibliotek kan användas för att nå ut till denna grupp.
– Användningen av ny teknik bromsas av att det saknas erfarenheter från hur bra eller användbar en produkt eller tjänst är, men det enda sättet att få dessa erfarenheter är att de facto pröva, säger Leif Sandsjö som forskar om välfärdsteknik och digitalisering i vården, i ett pressutskick.
Pandemin har försenat forskningen något, men vissa delar har kunnat genomföras.
– En automatiskt aktiverad belysning som tänds när man rör sig från sovrum till badrum har varit uppskattad, säger Jonas Söderholm, forskare inom biblioteks- och informationsvetenskap.
Forskningsprojektet är ett av 51 som har plockats upp på 100-listan (namnet kommer från IVA:s hundraårsjubileum 2019 då arbetet med listan inleddes). Hit väljs forskningsprojekt som anses skapa värde för företag och samhälle och som kan göra faktisk nytta. I år är temat hållbar krisberedskap.
Bibliotekssektorns lobbyister kämpar om verklighetsbeskrivningen. "När folkbiblioteket beskrivs som laglöst land måste man ingripa."
11 aug 2022 • 5 min
Den som informerar om sexuell och reproduktiv hälsa kan bryta mot lagen i delstater som infört förbud mot abort. Det befarar USA:s biblioteksförening ALA som fördömer allt begränsande av information.
10 aug 2022 • < 1 min
Vid valet 2018 plockades regnbågsflaggor ner på flera bibliotek som fungerade som vallokaler. En kränkning som kan få hbtq+personer att känna otrygghet i ett rum som inte längre är välkomnande, skriver styrgruppen för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för arbete med hbtq+.
9 aug 2022 • 3 min
För att frigöra tid och resurser införs intelligenta mediehanteringssystem på folk- och universitetsbibliotek. Det beskrivs som en vattendelare. ”Det är viktigt att vi lär oss hur vi kan arbeta med denna teknik", säger Lovisa Liljegren, bibliotekarie som skrivit en mastersuppsats om systemet.
8 aug 2022 • 4 min
Det ska vara enklare för besökare att hitta information kring känsliga ämnen på Malmö stadsbibliotek. Inspirationen kommer från andra sidan Atlanten, förklarar Andrea Hofmann på Malmö stad.
5 aug 2022 • 2 min
Ifla och Unesco har presenterat en uppdatering av sitt folkbiblioteksmanifest. Forskaren Ola Pilerot är positiv – men samtidigt kritisk mot otydlighet och att bibliotek framställs i linje med samhällets ”marknadifiering”.
3 aug 2022 • 2 min
Det som lyfts fram som lösningen på spridningen av desinformation – källkritik – riskerar att användas i motsatt syfte av dem som vill sprida falska uppgifter. Forskarna Olof Sundin och Jutta Haider synar komplexiteten i sin nya bok.
2 aug 2022 • 5 min
Fyra svenska röster från bibliotekens världskongress Ifla Wlic som under veckan ägt rum i Dublin, Irland.
29 jul 2022 • 4 min
Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.
29 jul 2022 • 2 min
Med bara dagar kvar till Iflas WLIC-konferens i Dublin ser Annelie Janred från Göteborg fram emot att träffa internationella kollegor igen.
21 jul 2022 • 2 min
Äntligen semestertid och tid att ta igen sig. Här får du tips om några av vårens bästa reportage i Biblioteksbladet. Trevlig sommar!
14 jul 2022 • 2 min
De missförhållanden som har uppdagats inom Iflas kansli och ledning har lett till att medlemmar kräver en oberoende utredning. Den europeiska sektionen har undertecknat skrivelsen, liksom Svensk biblioteksförening.
12 jul 2022 • 2 min
0 kommentarer