Försvunnen 1600-talsbok återlämnad till biblioteket
8 nov 2022 • 4 min
För ett och ett halvt år sedan var boken till salu på auktionsverket Sotheby’s i New York. I dag ställdes den tillbaka på sin rättmätiga plats på Stockholms universitetsbibliotek.

Det är oklart hur länge den har varit försvunnen, men nu står New Englands Rarities, tryckt 1672 på sin plats på hyllan i raritetskammaren i Stockholms universitetsbibliotek.
– Det här känns jättebra, säger Karl Grandin från Kungliga Vetenskapsakademien som äger samlingen som deponeras på universitetsbiblioteket.

Boken som trycktes i London 1672 skrevs av John Josselyn. Det är en naturvetenskaplig bok som ingår i samlingen Bröderna Bergius bibliotek.
– Ja, tänk att den här dagen kom, säger Tommy Westergren bibliotekarie och ansvarig för specialsamlingar på Stockholms universitetsbibliotek.
När boken hade överlämnats av polisen till överbibliotekarie Wilhelm Widmark på Stockholms universitetsbibliotek visade Tommy Westergren vägen ner i källaren till biblioteksarkivet och in till raritetskammaren där de allra äldsta och mest värdefulla böckerna står. Han är en av få som har tillgång till det låsta källarvalvet. Säkerheten har höjts på senare tid och inte ens överbibliotekarien har nyckel hit. Bland rariteterna finns bland annat Nürnberg-krönikan från 1493 med teckningar från bibliska händelser och kartor över städer, den allra första boken som skänktes till Kungliga vetenskapsakademien av Carl von Linné 1737 och en geografibok tryckt 1550 som ägdes av Erik den XIV, Gustav Vasas äldste son.
En röd lapp i bokhyllan markerar var New Englands Rarities en gång har stått och det blir Karl Grandin som får ställa tillbaka boken.

Troligtvis handlade det aldrig om någon stöld. Wilhelm Widmark tror att boken har försvunnit av misstag och följt med i en flytt till USA efter att någon forskare har lånat den och sedan packat ner sina böcker.
– Det skulle inte kunna hända i dag. Varje gång en forskare vill använda sig av böckerna här är det personal med och övervakar. Böckerna får absolut inte lämna biblioteket.

Även Exlibrismärket sitter kvar, något som tyder på att den inte är stulen. Det visar också att det inte är KB-mannen som ligger bakom det här försvinnandet. Han avlägsnade nämligen märkningen på de böcker som han stal från KB.
Att boken saknades i bibliotekets samlingar upptäcktes först när den var ute till försäljning på auktionsfirman Sotheby’s i New York i april förra året. Trots att det stod klart ganska tidigt att det inte handlade om stöld har såväl polis som åklagare och till och med FBI, efter en anmälan till Interpol, varit inblandade i återförandet av boken. En förundersökning inleddes och åklagare Eva Wintzell höll i fallet och de internationella kontakterna. Det gjorde det möjligt att be polisen i USA att kalla dem som var på väg att sälja boken till förhör. De insåg dock snabbt att boken tillhörde någon annan och nu är förundersökningen nedlagd.
– De ville inte ha boken längre. Men hade de insisterat på att det var deras bok hade det blivit svårare att få hem den, säger Mart Nyman, kriminalinspektör i en särskild grupp inom polisen som arbetar med kulturarvsbrott och artskyddsbrott.
En tjänsteperson på UD, som ändå vår på väg hem, fick i uppdrag att transportera tillbaka boken, invirad i flera lager silkespapper och särskild paketering, till Sverige.
Wilhelm Widmark tvivlade inte, utan har hela tiden trott att boken skulle komma tillbaka.
– Ja, eftersom den så tydligt var vår. Det gick ganska snabbt till dess att Sotheby’s medgav att den var vår.


Läs också ›› Tio värdefulla verk tillbaka på Kungliga biblioteket
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer