Försvunnen 1600-talsbok återlämnad till biblioteket
8 nov 2022 • 4 min
För ett och ett halvt år sedan var boken till salu på auktionsverket Sotheby’s i New York. I dag ställdes den tillbaka på sin rättmätiga plats på Stockholms universitetsbibliotek.

Det är oklart hur länge den har varit försvunnen, men nu står New Englands Rarities, tryckt 1672 på sin plats på hyllan i raritetskammaren i Stockholms universitetsbibliotek.
– Det här känns jättebra, säger Karl Grandin från Kungliga Vetenskapsakademien som äger samlingen som deponeras på universitetsbiblioteket.

Boken som trycktes i London 1672 skrevs av John Josselyn. Det är en naturvetenskaplig bok som ingår i samlingen Bröderna Bergius bibliotek.
– Ja, tänk att den här dagen kom, säger Tommy Westergren, bibliotekarie och ansvarig för specialsamlingar på Stockholms universitetsbibliotek.
När boken hade överlämnats av polisen till överbibliotekarie Wilhelm Widmark på Stockholms universitetsbibliotek visade Tommy Westergren vägen ner i källaren till biblioteksarkivet och in till raritetskammaren där de allra äldsta och mest värdefulla böckerna står. Han är en av få som har tillgång till det låsta källarvalvet. Säkerheten har höjts på senare tid och inte ens överbibliotekarien har nyckel hit. Bland rariteterna finns bland annat Nürnberg-krönikan från 1493 med teckningar från bibliska händelser och kartor över städer, den allra första boken som skänktes till Kungliga vetenskapsakademien av Carl von Linné 1737 och en geografibok tryckt 1550 som ägdes av Erik den XIV, Gustav Vasas äldste son.
En röd lapp i bokhyllan markerar var New Englands Rarities en gång har stått och det blir Karl Grandin som får ställa tillbaka boken.

Troligtvis handlade det aldrig om någon stöld. Wilhelm Widmark tror att boken har försvunnit av misstag och följt med i en flytt till USA efter att någon forskare har lånat den och sedan packat ner sina böcker.
– Det skulle inte kunna hända i dag. Varje gång en forskare vill använda sig av böckerna här är det personal med och övervakar. Böckerna får absolut inte lämna biblioteket.

Även Exlibrismärket sitter kvar, något som tyder på att den inte är stulen. Det visar också att det inte är KB-mannen som ligger bakom det här försvinnandet. Han avlägsnade nämligen märkningen på de böcker som han stal från KB.
Att boken saknades i bibliotekets samlingar upptäcktes först när den var ute till försäljning på auktionsfirman Sotheby’s i New York i april förra året. Trots att det stod klart ganska tidigt att det inte handlade om stöld har såväl polis som åklagare och till och med FBI, efter en anmälan till Interpol, varit inblandade i återförandet av boken. En förundersökning inleddes och åklagare Eva Wintzell höll i fallet och de internationella kontakterna. Det gjorde det möjligt att be polisen i USA att kalla dem som var på väg att sälja boken till förhör. De insåg dock snabbt att boken tillhörde någon annan och nu är förundersökningen nedlagd.
– De ville inte ha boken längre. Men hade de insisterat på att det var deras bok hade det blivit svårare att få hem den, säger Mart Nyman, kriminalinspektör i en särskild grupp inom polisen som arbetar med kulturarvsbrott och artskyddsbrott.
En tjänsteperson på UD, som ändå vår på väg hem, fick i uppdrag att transportera tillbaka boken, invirad i flera lager silkespapper och särskild paketering, till Sverige.
Wilhelm Widmark tvivlade inte, utan har hela tiden trott att boken skulle komma tillbaka.
– Ja, eftersom den så tydligt var vår. Det gick ganska snabbt till dess att Sotheby’s medgav att den var vår.


Läs också ›› Tio värdefulla verk tillbaka på Kungliga biblioteket
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer