Försvunnen 1600-talsbok återlämnad till biblioteket

8 nov 2022 • 4 min

För ett och ett halvt år sedan var boken till salu på auktionsverket Sotheby’s i New York. I dag ställdes den tillbaka på sin rättmätiga plats på Stockholms universitetsbibliotek.

Kriminalinspektör Mart Nyman lämnar över boken till Wilhelm Widmark. Foto: Annika Clemens

Det är oklart hur länge den har varit försvunnen, men nu står New Englands Rarities, tryckt 1672 på sin plats på hyllan i raritetskammaren i Stockholms universitetsbibliotek.

– Det här känns jättebra, säger Karl Grandin från Kungliga Vetenskapsakademien som äger samlingen som deponeras på universitetsbiblioteket.

Boken trycktes i London 1672.

Boken som trycktes i London 1672 skrevs av John Josselyn. Det är en naturvetenskaplig bok som ingår i samlingen Bröderna Bergius bibliotek.

– Ja, tänk att den här dagen kom, säger Tommy Westergren bibliotekarie och ansvarig för specialsamlingar på Stockholms universitetsbibliotek.

När boken hade överlämnats av polisen till överbibliotekarie Wilhelm Widmark på Stockholms universitetsbibliotek visade Tommy Westergren vägen ner i källaren till biblioteksarkivet och in till raritetskammaren där de allra äldsta och mest värdefulla böckerna står. Han är en av få som har tillgång till det låsta källarvalvet. Säkerheten har höjts på senare tid och inte ens överbibliotekarien har nyckel hit. Bland rariteterna finns bland annat Nürnberg-krönikan från 1493 med teckningar från bibliska händelser och kartor över städer, den allra första boken som skänktes till Kungliga vetenskapsakademien av Carl von Linné 1737 och en geografibok tryckt 1550 som ägdes av Erik den XIV, Gustav Vasas äldste son.

En röd lapp i bokhyllan markerar var New Englands Rarities en gång har stått och det blir Karl Grandin som får ställa tillbaka boken.

Karl Grandin från Kungliga Vetenskapsakademin som deponerar delar av sin samling på Stockholms universitetsbibliotek.

Troligtvis handlade det aldrig om någon stöld. Wilhelm Widmark tror att boken har försvunnit av misstag och följt med i en flytt till USA efter att någon forskare har lånat den och sedan packat ner sina böcker.

– Det skulle inte kunna hända i dag. Varje gång en forskare vill använda sig av böckerna här är det personal med och övervakar. Böckerna får absolut inte lämna biblioteket.

Boken är skriven av John Josselyn.

Även Exlibrismärket sitter kvar, något som tyder på att den inte är stulen. Det visar också att det inte är KB-mannen som ligger bakom det här försvinnandet. Han avlägsnade nämligen märkningen på de böcker som han stal från KB.

Att boken saknades i bibliotekets samlingar upptäcktes först när den var ute till försäljning på auktionsfirman Sotheby’s i New York i april förra året. Trots att det stod klart ganska tidigt att det inte handlade om stöld har såväl polis som åklagare och till och med FBI, efter en anmälan till Interpol, varit inblandade i återförandet av boken. En förundersökning inleddes och åklagare Eva Wintzell höll i fallet och de internationella kontakterna. Det gjorde det möjligt att be polisen i USA att kalla dem som var på väg att sälja boken till förhör. De insåg dock snabbt att boken tillhörde någon annan och nu är förundersökningen nedlagd.

– De ville inte ha boken längre. Men hade de insisterat på att det var deras bok hade det blivit svårare att få hem den, säger Mart Nyman, kriminalinspektör i en särskild grupp inom polisen som arbetar med kulturarvsbrott och artskyddsbrott.

En tjänsteperson på UD, som ändå vår på väg hem, fick i uppdrag att transportera tillbaka boken, invirad i flera lager silkespapper och särskild paketering, till Sverige.

Wilhelm Widmark tvivlade inte, utan har hela tiden trott att boken skulle komma tillbaka.

– Ja, eftersom den så tydligt var vår. Det gick ganska snabbt till dess att Sotheby’s medgav att den var vår.

Glada miner när boken är på plats igen. Tommy Westergren, Henrik Miettinen och Wilhelm Widmark på Stockholms universitetsbibliotek.
På rätt plats i hyllan och i särskilt skyddsfodral som gör att boken ser nyare ut än vad den är.

Läs också ›› Tio värdefulla verk tillbaka på Kungliga biblioteket

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min