Fullsatt när armlängds avstånd debatterades i Almedalen
30 jun 2023 • 3 min
Inte så stor klyfta mellan SD och övriga partiers inställning till principen om armlängds avstånd. Så beskrev Alexander Christiansson (SD) situationen i ett panelsamtal med Helene Öberg och Jan Jönsson (L). Övriga höll inte med.

Thord Eriksson ledde samtalet med Alexander Christiansson (SD), Helene Öberg och Jan Jönsson (L). Samtalet teckentolkades.
Intresset var stort och rummet mer än fullsatt när Biblioteksbladets heldag med panelsamtal i Almedalen inleddes med frågan om armlängds avstånd. Frågeställningen löd: Hur lång är en arm?
Trots att Tidöpartierna är överens om att principen om armlängds avstånd ska respekteras har frågan debatterats flera gånger då det har visat sig att partierna definierar begreppet på olika sätt.
Alexander Christiansson, riksdagsledamot och Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson, underströk att konsten ska vara fri från politiskt inflytande, men förklarade att när det handlar om skattemedel och program med normkritisk agenda, så kommer han att säga ifrån. Han efterlyste en saklig debatt, utan påhopp och felaktiga citat. Han berättade att han har blivit kallad både transfob och andra epitet.
– Det blir otroligt larvigt och vi måste kunna föra debatten på en mer vuxen nivå. Det blir polariserande om vi ska kalla varandra olika namn. Det blir lite lättkränkt.
Men nu plötsligt måste vi ha ordningsvakter, det är ju helt sjukt.
Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm som deltog i panelsamtalet tillsammans med Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, svarade:
– Även om inte du är homofobisk eller transfobisk, så följer en svans av dessa i kölvattnet av den här diskussionen, sade han.
– Vi har haft Drag queen story hour på Stockholms bibliotek sedan 2017 och det har haft sin publik. De som inte vill gå dit behöver inte det. Men nu plötsligt måste vi ha ordningsvakter, det är ju helt sjukt.
Det viktiga med principen, slog Helene Öberg fast, är att besluten ska lämnas till professionen. Förutom att politiker annars kan gå in och detaljstyra, finns annars även risken att kontakten med medborgarna går förlorad.
– Det är de som jobbar på biblioteken som möter medborgarna i sitt arbete. Om besluten kommer uppifrån, från politiken, tappar man kontakten med publiken.

Alexander Christiansson poängterade att principen om armlängds avstånd inte är en lag och berättade att han hade bra kontakt med kulturministern i samtalen om principen om armlängds avstånd och tyckte inte att klyftan var särskilt stor. Detta skrev varken Helene Öberg eller Jan Jönsson under på.
– Det finns en etablerad princip om armlängds avstånd. Vill man ha något annat vore det ärligare att säga det och kalla det för något annat, sade Helene Öberg.
Under torsdagen följde flera samtal om bibliotek på Almedalsbiblioteket i Visby. Mats Svegfors berättade om den utredning som ska presenteras i höst som bland annat handlar om hur konsten (och biblioteksverksamhet) ska kunna vara fri utan politiker som går in och styr i detalj.
Läs också ›› Mats Svegfors: Bemannade skolbibliotek med bland utredningens förslag.
Carl Heath, senior forskare vid forskningsinstitutet Rise och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo (som hoppade in för Brit Stakston) efterlyste en reglering av algoritmer och AI från riksdag och regering, för att värna demokratin.

Linnea Lindquist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan, berättade om hur de har lyckats få läsande elever redan i förskoleklass, bland annat med hjälp av en skolbibliotekarie.
Emelie Wieslander, chef på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö och Janne Grönlund (MP) berättade varför Malmö, en stad med många och stora utmaningar, satsar så stort på bibliotek.
Till sist möttes Madelaine Jakobsson (C), ordförande i SKR:s beredning för utbildningsfrågor samt kommunalråd i Nordmaling, och Helene Öberg från Svensk biblioteksförening för att diskutera utredningen om bemannade skolbibliotek på varje skola.
Samtalen arrangerades tillsammans med Svensk biblioteksförening och Biblioteken på Gotland. Flera av samtalen går att följa i efterhand på vår Facebook-sida.

Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer