Fullsatt när armlängds avstånd debatterades i Almedalen
30 jun 2023 • 3 min
Inte så stor klyfta mellan SD och övriga partiers inställning till principen om armlängds avstånd. Så beskrev Alexander Christiansson (SD) situationen i ett panelsamtal med Helene Öberg och Jan Jönsson (L). Övriga höll inte med.
Thord Eriksson ledde samtalet med Alexander Christiansson (SD), Helene Öberg och Jan Jönsson (L). Samtalet teckentolkades.
Intresset var stort och rummet mer än fullsatt när Biblioteksbladets heldag med panelsamtal i Almedalen inleddes med frågan om armlängds avstånd. Frågeställningen löd: Hur lång är en arm?
Trots att Tidöpartierna är överens om att principen om armlängds avstånd ska respekteras har frågan debatterats flera gånger då det har visat sig att partierna definierar begreppet på olika sätt.
Alexander Christiansson, riksdagsledamot och Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson, underströk att konsten ska vara fri från politiskt inflytande, men förklarade att när det handlar om skattemedel och program med normkritisk agenda, så kommer han att säga ifrån. Han efterlyste en saklig debatt, utan påhopp och felaktiga citat. Han berättade att han har blivit kallad både transfob och andra epitet.
– Det blir otroligt larvigt och vi måste kunna föra debatten på en mer vuxen nivå. Det blir polariserande om vi ska kalla varandra olika namn. Det blir lite lättkränkt.
Men nu plötsligt måste vi ha ordningsvakter, det är ju helt sjukt.
Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm som deltog i panelsamtalet tillsammans med Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, svarade:
– Även om inte du är homofobisk eller transfobisk, så följer en svans av dessa i kölvattnet av den här diskussionen, sade han.
– Vi har haft Drag queen story hour på Stockholms bibliotek sedan 2017 och det har haft sin publik. De som inte vill gå dit behöver inte det. Men nu plötsligt måste vi ha ordningsvakter, det är ju helt sjukt.
Det viktiga med principen, slog Helene Öberg fast, är att besluten ska lämnas till professionen. Förutom att politiker annars kan gå in och detaljstyra, finns annars även risken att kontakten med medborgarna går förlorad.
– Det är de som jobbar på biblioteken som möter medborgarna i sitt arbete. Om besluten kommer uppifrån, från politiken, tappar man kontakten med publiken.
Alexander Christiansson poängterade att principen om armlängds avstånd inte är en lag och berättade att han hade bra kontakt med kulturministern i samtalen om principen om armlängds avstånd och tyckte inte att klyftan var särskilt stor. Detta skrev varken Helene Öberg eller Jan Jönsson under på.
– Det finns en etablerad princip om armlängds avstånd. Vill man ha något annat vore det ärligare att säga det och kalla det för något annat, sade Helene Öberg.
Under torsdagen följde flera samtal om bibliotek på Almedalsbiblioteket i Visby. Mats Svegfors berättade om den utredning som ska presenteras i höst som bland annat handlar om hur konsten (och biblioteksverksamhet) ska kunna vara fri utan politiker som går in och styr i detalj.
Läs också ›› Mats Svegfors: Bemannade skolbibliotek med bland utredningens förslag.
Carl Heath, senior forskare vid forskningsinstitutet Rise och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo (som hoppade in för Brit Stakston) efterlyste en reglering av algoritmer och AI från riksdag och regering, för att värna demokratin.
Linnea Lindquist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan, berättade om hur de har lyckats få läsande elever redan i förskoleklass, bland annat med hjälp av en skolbibliotekarie.
Emelie Wieslander, chef på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö och Janne Grönlund (MP) berättade varför Malmö, en stad med många och stora utmaningar, satsar så stort på bibliotek.
Till sist möttes Madelaine Jakobsson (C), ordförande i SKR:s beredning för utbildningsfrågor samt kommunalråd i Nordmaling, och Helene Öberg från Svensk biblioteksförening för att diskutera utredningen om bemannade skolbibliotek på varje skola.
Samtalen arrangerades tillsammans med Svensk biblioteksförening och Biblioteken på Gotland. Flera av samtalen går att följa i efterhand på vår Facebook-sida.
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
0 kommentarer