Fullsatt när armlängds avstånd debatterades i Almedalen
30 jun 2023 • 3 min
Inte så stor klyfta mellan SD och övriga partiers inställning till principen om armlängds avstånd. Så beskrev Alexander Christiansson (SD) situationen i ett panelsamtal med Helene Öberg och Jan Jönsson (L). Övriga höll inte med.
Thord Eriksson ledde samtalet med Alexander Christiansson (SD), Helene Öberg och Jan Jönsson (L). Samtalet teckentolkades.
Intresset var stort och rummet mer än fullsatt när Biblioteksbladets heldag med panelsamtal i Almedalen inleddes med frågan om armlängds avstånd. Frågeställningen löd: Hur lång är en arm?
Trots att Tidöpartierna är överens om att principen om armlängds avstånd ska respekteras har frågan debatterats flera gånger då det har visat sig att partierna definierar begreppet på olika sätt.
Alexander Christiansson, riksdagsledamot och Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson, underströk att konsten ska vara fri från politiskt inflytande, men förklarade att när det handlar om skattemedel och program med normkritisk agenda, så kommer han att säga ifrån. Han efterlyste en saklig debatt, utan påhopp och felaktiga citat. Han berättade att han har blivit kallad både transfob och andra epitet.
– Det blir otroligt larvigt och vi måste kunna föra debatten på en mer vuxen nivå. Det blir polariserande om vi ska kalla varandra olika namn. Det blir lite lättkränkt.
Men nu plötsligt måste vi ha ordningsvakter, det är ju helt sjukt.
Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm som deltog i panelsamtalet tillsammans med Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, svarade:
– Även om inte du är homofobisk eller transfobisk, så följer en svans av dessa i kölvattnet av den här diskussionen, sade han.
– Vi har haft Drag queen story hour på Stockholms bibliotek sedan 2017 och det har haft sin publik. De som inte vill gå dit behöver inte det. Men nu plötsligt måste vi ha ordningsvakter, det är ju helt sjukt.
Det viktiga med principen, slog Helene Öberg fast, är att besluten ska lämnas till professionen. Förutom att politiker annars kan gå in och detaljstyra, finns annars även risken att kontakten med medborgarna går förlorad.
– Det är de som jobbar på biblioteken som möter medborgarna i sitt arbete. Om besluten kommer uppifrån, från politiken, tappar man kontakten med publiken.
Alexander Christiansson poängterade att principen om armlängds avstånd inte är en lag och berättade att han hade bra kontakt med kulturministern i samtalen om principen om armlängds avstånd och tyckte inte att klyftan var särskilt stor. Detta skrev varken Helene Öberg eller Jan Jönsson under på.
– Det finns en etablerad princip om armlängds avstånd. Vill man ha något annat vore det ärligare att säga det och kalla det för något annat, sade Helene Öberg.
Under torsdagen följde flera samtal om bibliotek på Almedalsbiblioteket i Visby. Mats Svegfors berättade om den utredning som ska presenteras i höst som bland annat handlar om hur konsten (och biblioteksverksamhet) ska kunna vara fri utan politiker som går in och styr i detalj.
Läs också ›› Mats Svegfors: Bemannade skolbibliotek med bland utredningens förslag.
Carl Heath, senior forskare vid forskningsinstitutet Rise och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo (som hoppade in för Brit Stakston) efterlyste en reglering av algoritmer och AI från riksdag och regering, för att värna demokratin.
Linnea Lindquist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan, berättade om hur de har lyckats få läsande elever redan i förskoleklass, bland annat med hjälp av en skolbibliotekarie.
Emelie Wieslander, chef på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö och Janne Grönlund (MP) berättade varför Malmö, en stad med många och stora utmaningar, satsar så stort på bibliotek.
Till sist möttes Madelaine Jakobsson (C), ordförande i SKR:s beredning för utbildningsfrågor samt kommunalråd i Nordmaling, och Helene Öberg från Svensk biblioteksförening för att diskutera utredningen om bemannade skolbibliotek på varje skola.
Samtalen arrangerades tillsammans med Svensk biblioteksförening och Biblioteken på Gotland. Flera av samtalen går att följa i efterhand på vår Facebook-sida.
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer