Fysiskt och digitalt i statistiken för 2023
15 maj 2024 • < 1 min
Digitala medievanor avspeglas i Kungliga bibliotekets statistik över bibliotekens inköp och bestånd under 2023. Samtidigt är det tydligt att bibliotekens har fortsatt stark betydelse som fysiska platser.
Biblioteken som fysisk plats spelar fortfarande en viktig roll, visar den senaste biblioteksstatistiken. Bilden är från biblioteket i Hässleholm.
Strax efter midnatt mellan onsdag och torsdag släppte Kungliga biblioteket sin årliga statistik. På alla ledder beskriver uppgifterna tillståndet i det svenska biblioteksväsendet – omfattningen är så stor att Biblioteksbladet säkert får tillfälle att återkomma till utvalda delar av materialet.
Siffrorna har ofta väckt dystra tankar – men den här gången tycks den negativa utvecklingen åtminstone ha tagit ett tillfälligt uppehåll.
Det totala antalet bibliotek har till exempel sakta men säkert sjunkit under flera år. Mellan 2015 och 2020 försvann runt 100 verksamheter, ett fall som nu inte bara har dämpats utan till och med vänt, om än försiktigt: mellan 2022 och 2023 tillkom 13 nya bibliotek.
Statistiken kan på flera sätt läsas som en upprättelse för den fysiska platsen:
Biblioteksbesöken gick upp med sex procent – men ligger ännu inte på samma nivå som före pandemin.
2023 gjorde landets invånare i genomsnitt 6,3 besök vilket var en uppgång med tre tiondelar från 2022. Det är dock betydligt lägre än 7,8 besök 2019 och 8,9 besök 2015.
Parallellt har antalet dagar som huvudbiblioteket håller öppet ökat med en procent mellan 2022 och 2023 – till en nivå som ligger tio procent högre än 2015.
Den fysiska trenden är också tydlig när det handlar om författarbesök (upp 10 procent från 2022 till en högre nivå än före pandemin), berättar- och sagostunder (upp 17 procent) och filmvisningar och -samtal (upp 23 procent).
I statistiken syns också tydliga spår av nya, digitala medievanor. Nyförvärven av ljudböcker ökade med 13 procent medan det totala beståndet av e-titlar gick upp med 20 procent.
Samtidigt minskade beståndet av fysiska tidskrifter och tidningar med 28 respektive 20 procent.
Läs också ›› Hon ansvarar för KB:s statistik: ”Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig”
1 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Många intressanta siffror där, men något jag verkligen saknar är att kunna se det engelskspråkiga beståndet för sig. Nu är det inbakat i ”titlar på utländska språk på fysiska medier, inkl. musik”. Saken är ju den att svenskar läser allt mer på engelska, i så hög grad att förlagen idag ofta drar sig för att låta översätta engelskspråkiga böcker (något som flera gånger berörts i den utmärkta Förlagspodden), och jag är rädd att detta är en utveckling som biblioteken missat. Att beståndet av titlar på utländska språk på folkbiblioteken minskat med en tredjedel sedan 2017 tyder väl tyvärr på den saken (även om en betydande del av minskningen antagligen utgörs av musik och böcker på invandrarspråk).