Fysiskt och digitalt i statistiken för 2023

15 maj 2024 • < 1 min

Digitala medievanor avspeglas i Kungliga bibliotekets statistik över bibliotekens inköp och bestånd under 2023. Samtidigt är det tydligt att bibliotekens har fortsatt stark betydelse som fysiska platser.

Strax efter midnatt mellan onsdag och torsdag släppte Kungliga biblioteket sin årliga statistik. På alla ledder beskriver uppgifterna tillståndet i det svenska biblioteksväsendet – omfattningen är så stor att Biblioteksbladet säkert får tillfälle att återkomma till utvalda delar av materialet.

Siffrorna har ofta väckt dystra tankar – men den här gången tycks den negativa utvecklingen åtminstone ha tagit ett tillfälligt uppehåll.

Det totala antalet bibliotek har till exempel sakta men säkert sjunkit under flera år. Mellan 2015 och 2020 försvann runt 100 verksamheter, ett fall som nu inte bara har dämpats utan till och med vänt, om än försiktigt: mellan 2022 och 2023 tillkom 13 nya bibliotek.

Statistiken kan på flera sätt läsas som en upprättelse för den fysiska platsen:

Biblioteksbesöken gick upp med sex procent – men ligger ännu inte på samma nivå som före pandemin.

2023 gjorde landets invånare i genomsnitt 6,3 besök vilket var en uppgång med tre tiondelar från 2022. Det är dock betydligt lägre än 7,8 besök 2019 och 8,9 besök 2015.

Parallellt har antalet dagar som huvudbiblioteket håller öppet ökat med en procent mellan 2022 och 2023 – till en nivå som ligger tio procent högre än 2015.

Den fysiska trenden är också tydlig när det handlar om författarbesök (upp 10 procent från 2022 till en högre nivå än före pandemin), berättar- och sagostunder (upp 17 procent) och filmvisningar och -samtal (upp 23 procent).

I statistiken syns också tydliga spår av nya, digitala medievanor. Nyförvärven av ljudböcker ökade med 13 procent medan det totala beståndet av e-titlar gick upp med 20 procent.

Samtidigt minskade beståndet av fysiska tidskrifter och tidningar med 28 respektive 20 procent.

Läs också ›› Hon ansvarar för KB:s statistik: ”Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig”

1 kommentarer

  1. Många intressanta siffror där, men något jag verkligen saknar är att kunna se det engelskspråkiga beståndet för sig. Nu är det inbakat i ”titlar på utländska språk på fysiska medier, inkl. musik”. Saken är ju den att svenskar läser allt mer på engelska, i så hög grad att förlagen idag ofta drar sig för att låta översätta engelskspråkiga böcker (något som flera gånger berörts i den utmärkta Förlagspodden), och jag är rädd att detta är en utveckling som biblioteken missat. Att beståndet av titlar på utländska språk på folkbiblioteken minskat med en tredjedel sedan 2017 tyder väl tyvärr på den saken (även om en betydande del av minskningen antagligen utgörs av musik och böcker på invandrarspråk).

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min