Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
28 okt 2024 • 3 min
Förra året skrev Karolina Andersdotter en rapport om hur bibliotekarier kan använda Wikipedia. Nu har hon tvärvänt. Vad har hänt?
Karolina Andersdotter, som doktorerar i biblioteks- och informationsvetenskap vid Åbo akademi, har tidigare uttryckt stark uppskattning för Wikipedia. I en krönika i Biblioteksbladet för två år sedan slog hon fast att bibliotekssektorns beröringsskräck inför Wikipedia var obefogad. Och förra året var hon författare till en rapport om hur nätencyklopedin kan ha betydelse för bibliotekens arbete. Slutsatserna var positiva: Wikipedia kan vara ett sätt att ta sig an det demokratiska uppdraget. Det är en resurs för bildning om medie- och informationskunnighet. Så kallade skrivstugor, där deltagarna tillsammans skriver artiklar för encyklopedin, kan skapa ett socialt sammanhang där användare samlas och delar kunskap med varandra.
I ett inlägg på Linkedin nyligen visade Karolina Andersdotter att hon har tvärvänt: ”Jag kan inte med gott professionellt samvete understödja detta”, skriver hon bland annat.
Vad har hänt?
Karolina Andersdotter förklarar att det hänger ihop med en så kallad skrivstuga på Åbo stadsbibliotek under stadens pridevecka i slutet av augusti.
– Syftet var att synliggöra den dubbla minoriteten av hbtq-personer i Svenskfinland. Det handlade om att skapa nya artiklar och fylla på gamla artiklar.
Efter skrivstugan hade Wikipedias administratörer synpunkter på flera artiklar, de raderade flera och föreslog att andra skulle tas bort.
– Vi sa: ”kom hit och skapa kunskap, alla kan vara med och delta och bidra.” Och så blir man bemött på det här sättet. Det är ju jätteledsamt, säger Karolina Andersdotter och tillägger att agerandet rimmar illa med folkbibliotekens principer om öppen kunskap.
De frågor administratörernas ingrepp ledde till, har sedan blivit hängande i luften.
– Det har gått två månader och de har inte bemödat sig med ett svar. Men det de bemödade sig med att göra var att gå in och diskutera med varandra och radera arbetet som folk har lagt ner, i stället för att försöka ta vara på det på andra sätt, till exempel genom andra artiklar. Jag tycker det här är väldigt anti-intuitivt om man vill få nya skribenter. För om någon skriver något och någon annan bara går in och säger att det här ska bort, då vill man ju inte skriva igen. Kunskap skapas i dialog.
Biblioteksbladet vänder sig till Wikimedia Sveriges ordförande Mattias Blomgren som framhåller att de som på frivillig basis jobbar med Wikipedia – ”gemenskapen” är benämningen som används för dem – har varierande förmåga att kommunicera.
– Så jag kan se att det kan uppstå situationer som inte alltid är lyckade. Men när det gäller raderingar av artiklar så går ju en del snabbt för att det är uppenbart att de inte är relevanta. Andra tas ju upp i en diskussion där relevansen ifrågasätts, eller om det är artiklar som man ser en potential i men som inte är tillräckligt välskrivna och behöver vidareutvecklas, så kan de flyttas till en arbetssida för komplettering.
Mattias Blomgren påpekar också att det inte är Wikimedia Sverige som formellt står bakom produktionen av artiklar för Wikipedia, utan att det är något som sköts av ”gemenskapen”. Ett av Wikimedia Sveriges uttalade syften är i stället att bland annat hjälpa lärare och bibliotekarier att använda Wikipedia.
–Men vi uppmuntrar naturligtvis ett bra arbetsklimat på Wikipedia. Men de huvudsakliga diskussionerna sker genom gemenskapen.
11 kommentarer
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Det _är_ högre tröskel för att bidra på Wikipedia idag, eftersom vi inte längre är ett uppslagsverk där vem som helst anonymt kan skriva vad som helst. Det är ett oundvikligt resultat av att Wikipedia numera har fler och bättre artiklar och högre trovärdighet som uppslagsverk. Den som vill orientera sig kring vad som kan passa som egen artikel på Wikipedia kan läsa här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Relevanskriterier Men mycket av informationen läggs till genom att utöka redan befintliga artiklar, enligt principen om att större artiklar kan ge mer läsvärde och ett bättre sammanhang.
Att vara minoritet innebär inget ”frikort” från de regler som ett allmänt uppslagsverk bör följa. Reglerna skapar ramar, och inom dem kan man ändå göra rätt så mycket. Vi har än så länge 2,5 miljoner artiklar på svenska och över 6 miljoner på engelska. Samt kanske 2,9 miljarder (uppskattning: https://www.wikidata.org/wiki/User:Emijrp/All_Human_Knowledge) kvar att skapa. Men alla artiklar kan bli bättre, och den som klagar på ”vita män” har nog inte insett att många av de bästa Wikipedia-artiklarna skrivs av människor som endast är kända under sina användarnamn. https://sv.wikipedia.org/wiki/Portal:Utvalt_inneh%C3%A5ll
Jag och en del andra (av olika kön) skriver sedan snart tio år tillbaka, varje tisdag, på projektet ”Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia”. Där är fokus på kvinnor och litteratur, en inramning som tillåter rätt så mycket. Hittills har vi jobbat med drygt 1 200 artiklar. Välkommen dit, den som har en stund till övers för informationsspridning. 🙂 (https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Projekt_kvinnor/Kvinnliga_huvudpersoner_p%C3%A5_Wikipedia)
Svar till Rebecca: Läser man denna artikel så är ju utgångspunkten just att Wikipedia administreras dåligt. Ser man till Anders Fridells svar så förstår man nog bättre hur Wikipedia är uppbyggt. Tyvärr så gick inte mitt svar till Pamela igenom biblioteksbladets granskning… så jag låter henne stå oemotsagt om vita män… Men jag ber henne kolla redigeringshistoriken på biblioteksdatorerna och fundera på om hon vill se sådant i våra artiklar. (Der svaret hade förklarat mer för dig, Rebecca)
Tröskeln finns där, och källkravet är högre nu, medan teknikkrqvet har sjunkit avsevärt. Dessutom, om man skapar ett konto, så får man en mentor som man kan fråga och be om hjälp för att minska denna tröskeln. Du får även gärna kontakta mig på Wikipedia om du vill ha hjälp eller har frågor. Mvh
Svar till Pamela: Det är inte bara vita medelålders män, men ok. Jag är det… min åsikt är att kvinnor och icke-vita, är lila intelligenta (minst) och kan då lika lätt lära sig redigera och förstå riktlinjerna. Vi har just nu en väldigt duktig och engagerad 13-årig kille som förstår riktlinjerna väldigt bra och gör många administrativa åtgärder och är med och diskuterar. Det är en meritokrati. Hans användarnamn är undantaget ip-blockeringar så han kan redigera från skolan med.
Har du ens läst på bibliotekens publika datorer användarsidor varför de är blockerade, och kollat kvaliteten på redigeringarna från dem? Gör det så förstår du varför de blockeras 1-2 år nu för tiden. Vi har inte tid att radera alla k*k, fi**a, ”jag älskar anton” mm som klottras. Vi skriver och håller på på vår fritid och vill personer som du skall slippa läsa ex ”Donald k*Ken Trump är ett m*ngo” i inledningen av ysas nästa president artikel.
Dock synd du inte förstår dessa saker, så jag hoppas mitt svar förklarar en del. Mvh
Det förvånar mig inte. Jag försökte lägga till fakta som jag vet var sant k en artikel. Dt togs bort direkt. Det hade tagit tio sekunder att verifiera.
Svar till Bitte: Vad du anser dig veta behöver inte vara sant. Vill du lägga in fakta på Wikipedia skall du även lägga till en verifierbar källa. Det säkerställer kvaliteten. Det finns ingen anställd som sitter och gör det åt andra, utan vi frivilliga tar bort sådant som läggs in och kan misstänkas vara klotter eller saknar källor. Testa lägga in det igen, med källa.
Mångfalden, i det slutna så kallade diskussions rummet på det svenska Wikipedia verkar vara ganska märkligt. Är det kanske ”enfaldiga” som verkar där. Ola.
Intressant och lärorikt att läsa diskussionen på den länkade Wikipediasidan. Men ”vita män”, suck. Åtminstone jag har svårt att avgöra både kön och hudfärg utifrån deras användarnamn.
Jag tror att det är viktigt att minnas att Wikipedia är en spretig enhet. Det finns ingen redaktion, inga chefer och så gott som inga helt odiskutabla regler. Administratörer är ordningsmän, men inte ledare. Allt kan diskuteras och ifrågasättas. Och resultatet – det sökbara uppslagsverket – bygger på en praxis som har skapats och växt till sig under 20 års tid, genom otaliga diskussioner, prövningar (och omprövningar), ibland i ganska stor enighet men även i uppslitande gräl. Eftersom det inte finns några uttalade mål om vilka ämnen som ska uppmärksammas, eller ens hur de ska beskrivas (vinklar, detaljeringsgrad etc), blir resultatet av nödvändighet inkonsekvent. Sett ur ett professionellt perspektiv kan detta naturligtvis uppfattas som inkonsekvent och frustrerande. Men det är ändå de villkor som gäller, på gott och ont. Svenskspråkiga Wikipedia har trots allt, tack vare denna öppenhet, bredd och engagemang, utvecklats till att bli en stor kunskapskälla med (i huvudsak, eller i alla fall på många sätt) riltigt god kvalitet.
”Gemenskapen” är ett gäng vita män som avgör vad som får finnas på sidan och blir de ifrågasatta så spärrar de IP adresser för framtida redigering, även bibliotekens publika datorer. Tyvärr är Wikipedia i praktiken en spegling av samma maktstrukturer gällande information som vi har i övriga samhället, både innehållsmässigt i vilka artiklar som finns och vilka som får lov att bidra.
Då det är Wikipediagemenskapen som kritiseras i denna artikel tycker jag det är bra om läsarna även kan se hur diskussioner går till, då jag antar de flesta inte har provat Wikipedia eller känner till hur det fungerar bakom kulisserna. Jag är aktiv wikipedian, och administratör på svenskspråkiga Wikipedia, men jag har inte mer makt i relevansdiskussioner än andra användare. Eventuella frågor till mig ställs helst på min diskussionssida på Wikipedia för transperensens skull för gemenskapen. Jag är inte biblioteksanställd och läser normalt inte denna sida. MVH användare:Adville
https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bybrunnen#Har_inte_samvete_att_st%C3%B6tta_Wikipedia,_artikel_fr%C3%A5n_Biblioteksbladet
Adville: du svarar med antagandet att det handlar om att ”wikipedias administration är dålig” när det snarare handlar om att uppmärksamma att det är en hög tröskel in till wikipedia, och att evenemang samlat kring wikipedia på bibliotek är svåra att hålla och riskerar att förgöra intresset innan de till fullo växt. När jag läser diskussionen slås jag även av att det inte är särskilt lätt att följa vad som sägs och till vem, det är förvirring även bland vana användare där du länkar. Jag kände inte heller att den diskussionen gav något svar kring hur relevansbedömning görs, och hur det säkerställs att minoriteters intressen minimeras just för att de är minoriteter eller inte anses relevanta just för att deras intressen inte ges någon vikt för att de inte är i linje med normen.