Hjo: "Författarbesök nästan omöjligt"

23 feb 2024 • 2 min

När budgeten dras åt på biblioteket i Hjo blir det färre aktiviteter och minskad programverksamhet. Att bjuda dit författare på besök är knappast möjligt.

Bo Alsterberg är biblioteksföreståndare i trästaden Hjo vid Vättern. Läget är inte fullt så illa som det verkade när han svarade på Biblioteksbladets enkät, men en minskning blir det ändå medräknat inflationen och utan någon kompenserande ökning. Biblioteket delar hus med turistkontoret och kommunens utställningsverksamhet och de hjälps åt med många saker, de har bland annat en gemensam disk. Nedskärningarna har drabbat andra verksamheter.

Bo Alsterberg är biblioteksföreståndare i Hjo.

– Ja, det gör att det går åt mer av vår tid till att göra sådant som är gemensamma sysslor. Då blir det mindre tid kvar till specifika biblioteksgrejer, säger Bo Alsterberg.

Han poängterar att där det verkligen saknas pengar, det är när det kommer till utrustning. Han berättar om ett nyinrett så kallat sinnesrum där det finns utrustning för avslappning, särskilt anpassad för besökare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Om sådan utrustning går sönder så kommer den att behöva bytas ut. Men det är väl tveksamt om det kommer att kunna ske i någon större utsträckning. Vi får hålla igen helt enkelt, menar Bo Alsterberg.

Läs också ›› Minskad verksamhet på vart fjärde bibliotek till följd av sparkrav

I sitt enkätsvar skrev han att personalen upplever en ökad press, att man ska åstadkomma samma resultat med mindre resurser. Då tänker han främst på att tiden inte räcker till.

– Vi ska åstadkomma aktiviteter både externt och på plats. Vi ska också ta emot grupper och ha alla möjliga aktiviteter här i huset. Fast vi kanske snarare har mindre utrustning och material att göra det med. Och att ta in externa aktörer blir nästan omöjligt, författarbesök till exempel, säger Bo Alsterberg.

När det gäller läsfrämjande åtgärder sysslar biblioteket i Hjo bland annat med shared reading, något som är väldigt uppskattat och det gör samtidigt att de syns i samhället.

– Det är skönt att kunna erbjuda det men det har inte tillkommit genom någon ekonomisk satsning. Som väl är ligger vår budget för medier fast. Där är det andra mekanismer som påverkar. Antalet nedladdningar ökar ju och varje nedladdning kostar, men inte får vi något höjt medieanslag för det. Vi kan inte heller vara på plats på golvet på samma sätt som tidigare, konstaterar Bo Alsterberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min