Hjo: "Författarbesök nästan omöjligt"
23 feb 2024 • 2 min
När budgeten dras åt på biblioteket i Hjo blir det färre aktiviteter och minskad programverksamhet. Att bjuda dit författare på besök är knappast möjligt.
Kulturkvarteret i Hjo.
Bo Alsterberg är biblioteksföreståndare i trästaden Hjo vid Vättern. Läget är inte fullt så illa som det verkade när han svarade på Biblioteksbladets enkät, men en minskning blir det ändå medräknat inflationen och utan någon kompenserande ökning. Biblioteket delar hus med turistkontoret och kommunens utställningsverksamhet och de hjälps åt med många saker, de har bland annat en gemensam disk. Nedskärningarna har drabbat andra verksamheter.
– Ja, det gör att det går åt mer av vår tid till att göra sådant som är gemensamma sysslor. Då blir det mindre tid kvar till specifika biblioteksgrejer, säger Bo Alsterberg.
Han poängterar att där det verkligen saknas pengar, det är när det kommer till utrustning. Han berättar om ett nyinrett så kallat sinnesrum där det finns utrustning för avslappning, särskilt anpassad för besökare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
– Om sådan utrustning går sönder så kommer den att behöva bytas ut. Men det är väl tveksamt om det kommer att kunna ske i någon större utsträckning. Vi får hålla igen helt enkelt, menar Bo Alsterberg.
Läs också ›› Minskad verksamhet på vart fjärde bibliotek till följd av sparkrav
I sitt enkätsvar skrev han att personalen upplever en ökad press, att man ska åstadkomma samma resultat med mindre resurser. Då tänker han främst på att tiden inte räcker till.
– Vi ska åstadkomma aktiviteter både externt och på plats. Vi ska också ta emot grupper och ha alla möjliga aktiviteter här i huset. Fast vi kanske snarare har mindre utrustning och material att göra det med. Och att ta in externa aktörer blir nästan omöjligt, författarbesök till exempel, säger Bo Alsterberg.
När det gäller läsfrämjande åtgärder sysslar biblioteket i Hjo bland annat med shared reading, något som är väldigt uppskattat och det gör samtidigt att de syns i samhället.
– Det är skönt att kunna erbjuda det men det har inte tillkommit genom någon ekonomisk satsning. Som väl är ligger vår budget för medier fast. Där är det andra mekanismer som påverkar. Antalet nedladdningar ökar ju och varje nedladdning kostar, men inte får vi något höjt medieanslag för det. Vi kan inte heller vara på plats på golvet på samma sätt som tidigare, konstaterar Bo Alsterberg.
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer