Högsbo-inlägget granskas av JO

7 jul 2023 • < 1 min

Justitieombudsmannen har inlett en granskning av det inlägg på sociala medier som Högsbo bibliotek gjorde med bild på Lena Anderssons böcker.

Det var i samband med Lena Anderssons krönika Hungrar barn är det föräldrarnas fel i Svenska Dagbladet som Högsbo bibliotek lade ut sitt kritiserade inlägg.

”Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker”, skrev biblioteket på Instagram till en bild på utgallrade böcker av Lena Andersson.

Inlägget JO-anmäldes och nu har JO inlett en granskning, skriver Dagens Nyheter, och Göteborgs stad ombeds komma med en förklaring till agerandet.

Kritiken mot biblioteket handlade om att inlägget var politiskt. Grethe Österberg, bibliotekschef, har bett om ursäkt och förklarat att det var menat som ett skämt. Hon berättade också för Biblioteksbladet att hon hade haft ett bra samtal med Lena Andersson.

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min