Inga nya pengar från ministern: "Biblioteken kommunernas ansvar"
27 feb 2024 • 2 min
Statliga pengar krävs för att lösa folkbibliotekens resurskris, anser Svensk biblioteksförening, SKR och Kulturrådet. Kulturministern pekar på att folkbiblioteken är ett kommunalt och inte ett statligt ansvar.
Det blir inga stödpengar från staten så som Svensk biblioteksförening, Kulturrådet och SKR önskar. Kulturminister Parisa Liljestrand svarar att folkbiblioteken är kommunernas ansvar.
Vart åttonde folkbibliotek i landet har mindre resurser i år än förra året, visar Biblioteksbladets enkätundersökning. Situationen, som har varit synlig under lång tid, får Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen att skicka en uppmaning med adress Regeringskansliet:
– Vi vill se en statlig förstärkning till folkbiblioteken så att urholkningen av deras budgetar stannar av.
Behovet av statliga pengar var också den huvudsakliga slutsatsen i en rapport från Statens kulturråd som presenterades nyligen. Myndigheten pekar ut ett riktat utvecklingsstöd som önskvärt, och att det ska vara permanent till skillnad mot den betydelsefulla men tillfälliga Stärkta bibliotek-satsningen som upphörde vid årsskiftet.
– Det togs bort mitt i den här situationen när kommunerna har en tuff ekonomi. Det är en väldigt olycklig kombination, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, en organisation som vanligen inte gillar riktade statsbidrag.
Annika Wallenskog förklarar dock att detta ogillande gäller kortsiktiga statliga satsningar som ofta upphör när pengarna väl använts för att bygga upp något nytt. Dessutom brukar de vara förknippade med detaljerade villkor och administrativt krångel – alltså ungefär som Stärkta bibliotek-satsningen.
– Det handlar om att få en långsiktig, permanent finansiering av folkbiblioteken, säger hon.
Som ett exempel på hur det fungerar när det fungerar bra, lyfter hon fram kultursamverkansmodellen där delar av det statliga anslaget till kultur sedan drygt tio år administreras av regionerna.
– Det är långsiktigt och då har vi inga problem med det.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) avböjer intervju, men i ett mejl där hon kommenterar resultatet av Biblioteksbladets enkätundersökning framhåller hon att bibliotekslagen slår fast att varje kommun ska ha folkbibliotek tillgängliga för alla och att staten inte bär något ansvar för det.
”Folkbibliotekens verksamhet faller alltså inom kommunernas ansvarsområde.”
Kulturministern framhåller vidare att Stärkta bibliotek har ersatts av en statlig satsning på läsfrämjande. Satsningen, som pågår 2024–2026, uppgår till 40 miljoner kronor per år, att jämföra med anslaget till Stärkta bibliotek som 2023 uppgick till 75 miljoner kronor och innan dess till 150 miljoner kronor per år.
”Vi är nu i en budgetprocess inför 2025 som vi inte kan föregripa”, skriver kulturministern.
1 kommentarer
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Jag sitter och fyller i vår statistik just nu och blir alltid lika ambivalent. Hur mycket av det här ska basuneras ut? Vi har ökat utlånen med 19%. Fått 72 nya låntagare (kommunen har minskat med 33 personer om jag inte minns fel). Vi har en strategisk plan och i den beskriver vi att intresse för bibliotek är lika med intresse för läsning. Fler aktiviteter och fler utåtriktade läsfrämjande arrangemang = att människor läser mer.
Det är egentligen inte raketforskning.
Att hålla det tempot vi hållit är beroende på stärkta bibliotek. Stärkta bibliotek = bra för biblioteken = bra för läsning.
Jag tycker att stärkta biblioteket borde vara kvar i den omfattningen som det funnits tidigare. Jag tycker tvärt om att kommunerna inte borde ta ansvar för läskrisen utan att det borde vara riktade statliga medel.
Nu får vi se hur det blir med kommande satsningar. Jag hoppas att vi kan utvärdera nuvarade satsning och söka pengar för att kunna jobba på liknade sätt.