Kulturrådet: Folkbiblioteken behöver permanent statligt stöd

29 jan 2024 • < 1 min

Folkbiblioteken i många kommuner har så knappa resurser att det nästan inte finns några möjligheter till utveckling. Efter Stärkta bibliotek och Läsfrämjandelyftet efterlyser Kulturrådet ett riktat permanent statligt stöd till folkbiblioteken.

Förutsättningarna för folkbiblioteken skiljer sig åt stort mellan olika kommuner, enligt en rapport från Kulturrådet som konstaterar att resurserna i vissa kommuner bara täcker personal, lokaler och medier. Det finns knappt pengar till programverksamhet och möjligheterna att utforska nya arbetsmetoder är så gott som obefintliga.

Särskilt tufft är det i små kommuner, i glesbygd och i socioekonomiskt svaga områden. Rapporten tar Färgelanda, där det arbetar två personer på biblioteket, som exempel, och konstaterar att viss grundbemanning krävs för att hålla verksamheten i gång.

Kulturrådet slår fast att Stärkta bibliotek och Läsfrämjandelyftet har varit lyckade och efterlyser permanenta statliga satsningar på folkbibliotek för att stärka likvärdig tillgång till folkbibliotek i hela landet.

Kommunsektorns ekonomi står inför stora utmaningar och folkbibliotekens möjligheter till kompetensutveckling och strategisk utveckling är många gånger beroende av kommunens ekonomi. Trots det konstaterar Kulturrådet att kommunerna i högre grad behöver ta sitt ansvar för folkbiblioteken som behöver sin grundfinansiering från kommunen.

Enligt Kulturrådet behöver staten också gå in och styra upp allas lika tillgång till digitala tjänster på biblioteken. Det behövs ett statligt stöd för att stärka den gemensamma nationella infrastrukturen för digitala tjänster.

Hela rapporten finns att läsa här.

Fakta Kulturrådets viktigaste rekommendationer

  • Ge statliga medel för riktade, permanenta utvecklingsstöd till folkbibliotek. De statliga medlen ska ha fokus på både verksamhetsutveckling och kompetensutveckling utifrån bibliotekslagen och bibliotekens prioriterade målgrupper. Insatserna ska vara hållbara och långsiktiga.
  • Fortsätt stärka samverkan mellan nationella biblioteksmyndigheter och bibliotekssektorn samt mellan stat, region och kommun.
  • Ökat statligt stöd till stärkt gemensam nationell infrastruktur och gemensamma digitala tjänster för folkbibliotek.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min