Allt billigare att köpa manipulation

5 nov 2024 • 2 min

Vem som helst kan påverka politisk opinion, visar Nato Stratcom i sin nya rapport, som Biblioteksbladet berättade om redan förra veckan. ”Ett hot mot plattformarnas integritet.”

Under ett par veckor i skiftet augusti-september genomförde Nato Stratcom i Riga sitt återkommande experiment där de sociala plattformarnas beredskap att upptäcka och rensa bort manipulerat engagemang kartläggs. Det handlar alltså om artificiella gillatummar, delningar som kan skapa en falsk bild av stark opinion.

Genom att identifiera de konton som är inblandade i sådan manipulation och spåra deras aktiviteter på andra håll, framträder en bild av manipulationens omfattning och vilken typ av frågor som berörs.

Biblioteksbladet besökte redan förra veckan Nato Stratcom och fick övergripande förhandsinformation om rapporten av institutets chefsforskare Gundars Bergmanis-Korāts – läs artikeln här.

Slutsatserna var bland annat att plattformarnas förmåga, trots kriget i Ukraina och andra omvärldshändelser som kan förmodas ha ökat viljan att manipulera opinionen, har förbättrats mindre än väntat.

– Vi förväntade oss att Rysslands krig skulle ha påverkat hur företagen bakom de sociala medieplattformarna arbetar, alltså hur de bemöter sådana här saker, sa Gundars Bergmanis-Korāts.

Tusentals falska gillatummar

Nu har rapporten offentliggjorts. Det är den femte sedan 2019 men den första efter att Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Nato Stratcom tillvägagångssätt var att köpa falskt engagemang för totalt 58 Euro. Utfallet av dessa pengar – motsvarande drygt 600 kronor – blev drygt 1150 ickeautentiska kommentarer, 11 725 gillatummar, 3150 delningar och drygt 8000 visningar på Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok, X och den ryska plattformen VKontakte.

När det förra experimentet genomfördes kostade ungefär lika mycket genomslag tre gånger så mycket.

Kombinationen med svag förmåga, alternativt ovilja, att rensa falskt innehåll, leder Nato Stratcom till slutsatsen att plattformarnas integritet är satt på spel.

Skapar skenbar nätaktivitet

De konton som egentligen är automatiserade botar och vars engagemang går att köpa, har också kartlagts. Deras aktivitet visar vilka andra frågor och intressesfärer som olika krafter försöker manipulera. Nato Stratcoms utredare identifierade drygt 6600 konton och konstaterade ett starkt intresse att skapa skenbar nätaktivitet kring bland annat kryptovaluta, personliga bloggar och pornografi. En plattform som stack ut var X, där många konton av denna karaktär även hade politisk inriktning.

”De flesta som anlitar manipulationstjänster gör det av kommersiella syften, men användningen av botar för att förstärka politiskt innehåll är oroväckande. Det indikerar potentiell manipulation av val och politiska processer”, skriver Nato Stratcom i rapporten.

Mest politisk manipulation på plattformen X

Det största utbudet av försök till politisk manipulation återfanns på X. Där spred kommersiella konton bland annat budskap med proryskt innehåll. Ofta handlade det till exempel om återpostningar av innehåll från ryska ambassaden i Storbritannien och Putintrogna journalister. Flera botar spred även pro-kinesiskt innehåll med ifrågasättanden av USA:s relation till Taiwan. Där fanns naturligtvis också innehåll med koppling till presidentvalet i USA. Dett var något Nato Stratcoms chefsforskare också var inne på under intervjun med Biblioteksbladet där han sa sig vara övertygad om att det pågår försök att manipulera väljaropinionen.

– Och risken är förstås stor att de som har sociala medier som huvudsaklig källa för information påverkas.

Botarna – samlade i ”bot-farmar” – beskrivs som ett växande problem. Att kartlägga dem gör det möjligt att utveckla strategier för att skydda sig mot dem. ”Detta kommer att vara nödvändigt för att skydda demokratiska institutioner och allmänhetens förtroende”, skriver Nato Stratcom i rapporten.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?

Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?

29 nov 2024 • 2 min

Nyheter

Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp

I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.

28 nov 2024 • 2 min