Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
11 nov 2021 • 2 min
Människornas delaktighet i klimatarbetet har tidigare inte varit prioriterad, men har lyfts mer på årets klimattoppmöte. I det arbetet har biblioteken en nyckelroll, säger Claire McGuire från Ifla som deltar i Glasgow.
Claire McGuire deltog i ett panelsamtal på FN:s klimatkonferens i Glasgow och ska delta i ytterligare ett samtal på torsdagen. Hon betonade bibliotekens roll i arbetet att få med samhällen och människor i det klimatarbete som väntar.
När de stora klimatutmaningarna ska lösas diskuteras ofta tekniska lösningar och stora politiska beslut. Något som har kommit lite i skymundan är alla människors delaktighet i arbetet. Men på årets klimattoppmöte, COP26, i Glasgow, har frågan lyfts då kulturen har en större plats i samtalen, berättar Claire McGuire, ansvarig för policyer och forskning inom Ifla.
Hon har deltagit i ett möte och kommer att delta på ytterligare ett.
– Det har verkligen varit ett intressant tillägg till cop-programmet, säger hon.
– Det är kritiskt att uppmärksamma människors möjlighet att ta del av och involveras i klimatarbetet, men den frågan har kanske varit lite glömd.
Det samtal hon har deltagit i berörde frågan om detta och här är biblioteken avgörande, säger hon.
– Jag tycker att biblioteken har en nyckelroll och det har jag poängerat. Det var också roligt att lyfta exempel på olika bibliotek som har prisats i The green library award.
Bibliotekens klimatarbete har vuxit och inom Ifla har sektionen för hållbarhet gått från att vara en expertgrupp till en permanent sektion.
– Biblioteken kommer att fortsätta vara involverade. De har redan en roll i samhället, utöver att tillhandahålla litteratur, som handlar om folkbildning och att erbjuda en plattform för samtal och möten. Det är inte så nytt, men jag tror att de kommer att fortsätta att utveckla den aspekten. Och Ifla kommer att finnas där som stöd.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer