Kultur och bibliotek tar plats på klimattoppmöte
3 nov 2021 • 2 min
Bibliotek måste vara delaktiga i arbetet med att begränsa och anpassa oss till klimatförändringarna. Det var budskapet när Iflas Gerald Leitner och Andrew Potts från Climate Heritage Network talade på FN:s klimatkonferens i Glasgow.

Biblioteken har en viktig roll i klimatarbetet, sade Andrew Potts från Climate Heritage Network på FN:s klimattoppmöte i Glasgow.
Världen är på väg åt fel håll. Den blir allt varmare och utsläppsnivåerna är inte i närheten av den minskningstakt som behövs. För att skapa det kraftiga skifte som behövs måste hela samhället vara delaktigt och där spelar kulturen en avgörande roll. Men allt för ofta har den kulturella dimensionen lämnats utanför. Det anser klimatnätverket för kulturarv, Climate Heritage Network (CHN), där Ifla är en av grundarna. Och det är något de vill förändra.
På plats på FN:s klimattoppmöte i Glasgow, COP26, konstaterade nätverkets koordinator Andrew Potts, att det har skett en förändring.
– Äntligen är kulturen inbjuden i klimatsamtalen.

Gerald Leitner, generalsekreterare för Ifla, talade på samma möte och slog fast att kulturella strategier behövs för att bygga en hållbar värld med tillräcklig motståndskraft för att kunna tackla klimatförändringarna och de förändringar som krävs till följd av dem. Men de kulturella strategierna måste vara inkluderande om de ska möjliggöra en motståndskraftig värld.
– Därför vill biblioteken och Ifla – som deras globala röst – driva på för läskunniga, informerade, delaktiga och motståndskraftiga samhällen, sade Gerald Leitner.
– Jag kan lova er, miljontals bibliotek över hela världen kommer att göra sitt bästa för att stödja er.
Andrew Potts från CHN lanserade nya mål som har satts upp för den kulturella sfären som går ut på att 200 städer och regioner ska ta med de kulturella aspekterna i klimatarbetet.
– Det kan vara bibliotek, museer, kommuner eller frivilligorganisationer. Målet är att nå 200 miljoner människor som lever i sårbara områden.
Vi går mot en katastrof och många platser kommer inte att kunna anpassa sig ur en temperaturökning på två grader
– Vilken del av samhället har saknats i samtalen hittills? frågade Andrew Potts retoriskt och svarade sedan själv på sin fråga:
– Stora delar av de som arbetar med kulturarv. Vi har åtminstone inte varit med tillräckligt vid borden. Men vi har mycket att erbjudna. Låt oss som bibliotekarier vara med och se till att den globala uppvärmningen stannar vid 1,5 grader.
Höstens rapport från FN:s klimatpanel IPCC visade utsläppskurvan går åt fel håll och att världen är på väg att bli 2,7 grader varmare.
– Vi går mot en katastrof och många platser kommer inte att kunna anpassa sig ur en temperaturökning på två grader. I vårt arbete med att rädda kulturarv och bevara samlingar måste också arbetet att minska utsläpp av växthusgaser ingå.
Han slog också fast att det kommer att bli svårt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt Parisavtalet 2015.
– Det kommer att bli svårt, vi har redan ökat medeltemperaturen med 1,1 grad globalt. I grunden är det en kulturell resa. Inget samhälle kan nå systemförändringar, tidigare nästan utan motstycke, utan att fånga hjärtan och sinnen hos människor, sade han.
– Här kommer vi in.
Bibliotek är institutioner som människor har förtroende för, konstaterade han vidare.
– När biblioteken inkluderar klimatförändringarna i sitt arbete betyder det något.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer