Kultur och bibliotek tar plats på klimattoppmöte
3 nov 2021 • 2 min
Bibliotek måste vara delaktiga i arbetet med att begränsa och anpassa oss till klimatförändringarna. Det var budskapet när Iflas Gerald Leitner och Andrew Potts från Climate Heritage Network talade på FN:s klimatkonferens i Glasgow.

Biblioteken har en viktig roll i klimatarbetet, sade Andrew Potts från Climate Heritage Network på FN:s klimattoppmöte i Glasgow.
Världen är på väg åt fel håll. Den blir allt varmare och utsläppsnivåerna är inte i närheten av den minskningstakt som behövs. För att skapa det kraftiga skifte som behövs måste hela samhället vara delaktigt och där spelar kulturen en avgörande roll. Men allt för ofta har den kulturella dimensionen lämnats utanför. Det anser klimatnätverket för kulturarv, Climate Heritage Network (CHN), där Ifla är en av grundarna. Och det är något de vill förändra.
På plats på FN:s klimattoppmöte i Glasgow, COP26, konstaterade nätverkets koordinator Andrew Potts, att det har skett en förändring.
– Äntligen är kulturen inbjuden i klimatsamtalen.

Gerald Leitner, generalsekreterare för Ifla, talade på samma möte och slog fast att kulturella strategier behövs för att bygga en hållbar värld med tillräcklig motståndskraft för att kunna tackla klimatförändringarna och de förändringar som krävs till följd av dem. Men de kulturella strategierna måste vara inkluderande om de ska möjliggöra en motståndskraftig värld.
– Därför vill biblioteken och Ifla – som deras globala röst – driva på för läskunniga, informerade, delaktiga och motståndskraftiga samhällen, sade Gerald Leitner.
– Jag kan lova er, miljontals bibliotek över hela världen kommer att göra sitt bästa för att stödja er.
Andrew Potts från CHN lanserade nya mål som har satts upp för den kulturella sfären som går ut på att 200 städer och regioner ska ta med de kulturella aspekterna i klimatarbetet.
– Det kan vara bibliotek, museer, kommuner eller frivilligorganisationer. Målet är att nå 200 miljoner människor som lever i sårbara områden.
Vi går mot en katastrof och många platser kommer inte att kunna anpassa sig ur en temperaturökning på två grader
– Vilken del av samhället har saknats i samtalen hittills? frågade Andrew Potts retoriskt och svarade sedan själv på sin fråga:
– Stora delar av de som arbetar med kulturarv. Vi har åtminstone inte varit med tillräckligt vid borden. Men vi har mycket att erbjudna. Låt oss som bibliotekarier vara med och se till att den globala uppvärmningen stannar vid 1,5 grader.
Höstens rapport från FN:s klimatpanel IPCC visade utsläppskurvan går åt fel håll och att världen är på väg att bli 2,7 grader varmare.
– Vi går mot en katastrof och många platser kommer inte att kunna anpassa sig ur en temperaturökning på två grader. I vårt arbete med att rädda kulturarv och bevara samlingar måste också arbetet att minska utsläpp av växthusgaser ingå.
Han slog också fast att det kommer att bli svårt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt Parisavtalet 2015.
– Det kommer att bli svårt, vi har redan ökat medeltemperaturen med 1,1 grad globalt. I grunden är det en kulturell resa. Inget samhälle kan nå systemförändringar, tidigare nästan utan motstycke, utan att fånga hjärtan och sinnen hos människor, sade han.
– Här kommer vi in.
Bibliotek är institutioner som människor har förtroende för, konstaterade han vidare.
– När biblioteken inkluderar klimatförändringarna i sitt arbete betyder det något.
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer