Demonstration på Wlic-invigningen – protester mot att hbtqi-frågor stryks

21 aug 2023 • < 1 min

Under måndagens invigning av Wlic i Rotterdam genomfördes protester mot att Ifla går med på att stryka hbtqi-frågorna vid nästa års konferens.

”Bibliotekarier mot censur.” Det var ett av budskapen till Iflas ledning när Wlic 2023 invigdes i Rotterdam.

Bibliotekarierna Michael Nordeman och Christer Edeholt från Sverige och Joseph Hafner från Kanada. Foto: Salomon Hellman

Iflas beslut att hålla nästa års Wlic i Dubai har kritiserats kraftigt. Den internationella biblioteksfederationen har också gått med på att stryka alla hbtqi-relaterade frågor ur programmet.

”Det här är inte bara en fråga som vilken annan, utan det handlar om min existens, jag vägrar att sitta och prata diplomatiskt om den”, sade Christer Edeholt till Biblioteksbladet tidigare.

Vid invigningen genomfördes alltså demonstrationer på mässområdet när ordförande Barbara Lison var på plats tillsammans med kommande ordförande Vicki McDonald.

Barbara Lison i orange och blivande ordförande för Ifla, Vicky McDonald, framför de protesterande bibliotekarierna. Foto: Salomon Hellman

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min