Demonstration på Wlic-invigningen – protester mot att hbtqi-frågor stryks

21 aug 2023 • < 1 min

Under måndagens invigning av Wlic i Rotterdam genomfördes protester mot att Ifla går med på att stryka hbtqi-frågorna vid nästa års konferens.

”Bibliotekarier mot censur.” Det var ett av budskapen till Iflas ledning när Wlic 2023 invigdes i Rotterdam.

Bibliotekarierna Michael Nordeman och Christer Edeholt från Sverige och Joseph Hafner från Kanada. Foto: Salomon Hellman

Iflas beslut att hålla nästa års Wlic i Dubai har kritiserats kraftigt. Den internationella biblioteksfederationen har också gått med på att stryka alla hbtqi-relaterade frågor ur programmet.

”Det här är inte bara en fråga som vilken annan, utan det handlar om min existens, jag vägrar att sitta och prata diplomatiskt om den”, sade Christer Edeholt till Biblioteksbladet tidigare.

Vid invigningen genomfördes alltså demonstrationer på mässområdet när ordförande Barbara Lison var på plats tillsammans med kommande ordförande Vicki McDonald.

Barbara Lison i orange och blivande ordförande för Ifla, Vicky McDonald, framför de protesterande bibliotekarierna. Foto: Salomon Hellman

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min