Demonstration på Wlic-invigningen – protester mot att hbtqi-frågor stryks

21 aug 2023 • < 1 min

Under måndagens invigning av Wlic i Rotterdam genomfördes protester mot att Ifla går med på att stryka hbtqi-frågorna vid nästa års konferens.

”Bibliotekarier mot censur.” Det var ett av budskapen till Iflas ledning när Wlic 2023 invigdes i Rotterdam.

Bibliotekarierna Michael Nordeman och Christer Edeholt från Sverige och Joseph Hafner från Kanada. Foto: Salomon Hellman

Iflas beslut att hålla nästa års Wlic i Dubai har kritiserats kraftigt. Den internationella biblioteksfederationen har också gått med på att stryka alla hbtqi-relaterade frågor ur programmet.

”Det här är inte bara en fråga som vilken annan, utan det handlar om min existens, jag vägrar att sitta och prata diplomatiskt om den”, sade Christer Edeholt till Biblioteksbladet tidigare.

Vid invigningen genomfördes alltså demonstrationer på mässområdet när ordförande Barbara Lison var på plats tillsammans med kommande ordförande Vicki McDonald.

Barbara Lison i orange och blivande ordförande för Ifla, Vicky McDonald, framför de protesterande bibliotekarierna. Foto: Salomon Hellman

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min