Wlic: Han önskar utbredd vrede mot valet av Dubai

21 aug 2023 • 3 min

Iflas årliga kongress inleds i dag. Som en skugga över evenemanget vilar valet att förlägga nästa års konferens till Dubai och att gå med på att inte tillåta hbtqi-relaterade programpunkter. ”Ska jag få finnas eller ska jag inte få finnas?”, säger Christer Edeholt.

Iflas styrelse har valt att låta Förenade Arabemiraten stå som värdland för nästa år Wlic-kongress. Dubai var ett av tre förslag som Ifla tog ställning till och förslaget var ”starkt och levde upp till alla kriterier”, som det uttrycks i ett internt underlag.

Men homosexualitet är förbjudet i landet, kan till och med straffas med döden, och inga programpunkter med beteckningen LGBTQ+ kommer att tillåtas i nästa års program.

– Jag är så arg, säger Christer Edeholt, biblioteksutvecklare i Region Västerbotten och i bibliotekssammanhang en känd profil i hbtqi-frågor, när Biblioteksbladet möter honom i Rotterdam.

– Det här är inte bara en fråga som vilken annan, utan det handlar om min existens, jag vägrar att sitta och prata diplomatiskt om den. Ska jag få finnas eller ska jag inte få finnas?

Iflas val har väckt reaktioner från en rad nationella biblioteksföreningar som har deklarerat att de avstår från att delta nästa år. ”Ifla gör sig med valet av Dubai som värd för Wlic 2024 till en aktör som går värdlandets ärenden. Det kan vi inte acceptera”, skriver till exempel Svensk biblioteksförening i sitt uttalande.

Kritiken ledde till att Ifla genomförde en medlemsundersökning. Av de relativt få medlemmar – endast 37 procent – som deltog i omröstningen var en klar majoritet, 68 procent, emot att förlägga Wlic i Dubai.

Ifla-styrelsen har ändå stått fast vid sitt beslut, bland annat med hänvisning till att det innebär att personer som annars har svårt att få visum till länder i Europa och Nordamerika, har möjlighet att resa till Förenade Arabemiraten.

– Det är klart att jag tycker att Ifla skulle jobba mycket mer med att vara mer globalt och ta in fler grupper, säger Christer Edeholt, men inte på bekostnad av någon annan grupp.

Han anser att Ifla genom sitt agerande blir en del av den utbredda högerpopulistiska och repressiva strömning där misshagliga böcker förbjuds och dragqueens möter hat när de läser sagor på bibliotek

Inför kongressen i Rotterdam har han varit på en tvådagars så kallad satellitkonferens med en Sig, special interest group, som ägnar sig åt hbtqi-frågor.

– Vi sa att vi är arga och att vi känner oss utraderade. Och vi pratade om hur vi ska kunna läka, för vi har blivit utsatta för en väldigt aggressiv handling. Hur gör vi för att kunna läka och gå vidare på ett konstruktivt sätt?

Christer Edeholt på Wlic-konferensen i Rotterdam. Foto: Thord Eriksson

Han var i Kuala Lumpur på Wlic för fem år sedan, även det var ett kritiserat val på grund av Malaysias strikta morallagar.

Skillnaden då var att Ifla inte tillät värdlandet att ha inflytande över kongressens innehåll. Det betydde bland annat att han kunde presentera Regnbågsbiblioteket på Umeå stadsbibliotek.

– Jag pratade för ganska många och det var malaysiska bibliotekarier där. Det kändes som att Ifla stod för vad Ifla ska vara, och i ett förtryckande land.

I Dubai 2024 skulle en sådan presentation inte tillåtas och Christer Edeholt säger att han önskar att upprördheten över det var större.

– Det här är liksom inget man bara kan sitta och småprata om.

Detta säger han som en syftning till den diskussion som ägde rum i Rotterdam på söndagskvällen med ordförandena från de nordiska ländernas biblioteksföreningar i panelen.

Vid samtalet framgick det att det inte råder full enighet kring det otänkbara i valet av Dubai och att vika sig för värdlandets krav. Framför allt var det den danska föreningens ordförande Paw Østergaard Jensen som intog en egen position med ett resonemang om att ta konsekvensen av att Ifla är en organisation med medlemmar från länder med mindre utvecklad demokrati.

– Helt oacceptabelt, tycker Christer Edeholt som hade önskat sig att upprördheten skulle delas av fler i konferenskomplexet Ahoy i södra Rotterdam och inte bara de direkt berörda, som han själv.

Under satellitkonferensen inför Wlic berättade Anya Feltreuter om en lokal handlingsplan om någon i personalen utsätts för rasism eller homofobi på biblioteket i Mjölby där hon är chef.

– Då ska det inte ligga på den personen att försvara sig, utan det ska hela personalgruppen göra. Och det är väl så vi önskar att Ifla också skulle fungera, säger Christer Edeholt.

Wlic 2023 i Rotterdam. Foto: Thord Eriksson

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min