Trots kritiken: Ifla står fast vid beslut att hålla Wlic 2024 i Dubai

11 aug 2023 • < 1 min

Trots kritik från flera håll, trots att 68 procent röstade mot Dubai i medlemsomröstningen och trots att hbtqi+-frågor inte kommer att kunna diskuteras öppet. Ifla väljer ändå att hålla 2024 års Wlic i Dubai.

I medlemsomröstningen som hölls efter den massiva kritik som framfördes mot att hålla den årliga Wlic-konferensen i Dubai 2024 deltog 37 procent av medlemmarna. Utfallet blev 68 procent mot och 27 procent för Iflas val av Dubai som plats för konferensen. Bland Iflas volontärer, som fick möjlighet att rösta separat, blev utfallet 49 procent mot och 43 procent för Dubai.

Fakta Wlic

  • Iflas årliga konferens, World Library and Information Congress, Wlic.
  • Hålls i år i Rotterdam den 21–25 augusti.
  • Hölls förra året i Dublin, Irland. Året innan det hölls konferensen virtuellt på grund av pandemin.
 
En anledning till att Ifla står fast vid valet av Dubai var att bland de röstande medlemmarna var de som röstade mot Dubai i stor majoritet i Europa, Nordamerika och Latinamerika, medan den största delen av rösterna i Asien, Mellanöstern och Afrika stöttade valet av Dubai som plats.

Ifla har tagit i beaktande de begränsningar som valet av Dubai innebär för diskussioner om hbtqi+-frågor samt att många känner sig ovälkomna att delta i konferensen då hbtqi+-frågor exkluderas. Men i ett inlägg på hemsidan konstaterar Ifla också att många bibliotekarier som annars aldrig skulle kunna delta i någon Wlic-konferens på grund av ekonomiska skäl eller visumskäl, nu får en möjlighet att göra det i Dubai.

Debatten kring valet av Dubai har dock rest viktiga frågor kring hur aktörer i biblioteksvärlden ska kunna fokusera på gemensamma frågor utan att förneka sin mångfald, konstaterar Ifla. En konstruktiv dialog behövs och detta kommer att bli en fråga för den tillträdande styrelsen.

Allt om kritiken mot Wlic 2024 i Dubai ››

›› Liber: Nej till Dubai (men ja till Ungern)
›› Miriam Nauri: ”Självklart att rösta nej till Dubai”
›› KB: ”Ett inställt Wlic att föredra”
›› Helene Öberg: ”Oacceptabelt med Ifla-konferens i Dubai”
›› Beslutet om Dubai dröjer

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min