Trots kritiken: Ifla står fast vid beslut att hålla Wlic 2024 i Dubai

11 aug 2023 • < 1 min

Trots kritik från flera håll, trots att 68 procent röstade mot Dubai i medlemsomröstningen och trots att hbtqi+-frågor inte kommer att kunna diskuteras öppet. Ifla väljer ändå att hålla 2024 års Wlic i Dubai.

I medlemsomröstningen som hölls efter den massiva kritik som framfördes mot att hålla den årliga Wlic-konferensen i Dubai 2024 deltog 37 procent av medlemmarna. Utfallet blev 68 procent mot och 27 procent för Iflas val av Dubai som plats för konferensen. Bland Iflas volontärer, som fick möjlighet att rösta separat, blev utfallet 49 procent mot och 43 procent för Dubai.

Fakta Wlic

  • Iflas årliga konferens, World Library and Information Congress, Wlic.
  • Hålls i år i Rotterdam den 21–25 augusti.
  • Hölls förra året i Dublin, Irland. Året innan det hölls konferensen virtuellt på grund av pandemin.
 
En anledning till att Ifla står fast vid valet av Dubai var att bland de röstande medlemmarna var de som röstade mot Dubai i stor majoritet i Europa, Nordamerika och Latinamerika, medan den största delen av rösterna i Asien, Mellanöstern och Afrika stöttade valet av Dubai som plats.

Ifla har tagit i beaktande de begränsningar som valet av Dubai innebär för diskussioner om hbtqi+-frågor samt att många känner sig ovälkomna att delta i konferensen då hbtqi+-frågor exkluderas. Men i ett inlägg på hemsidan konstaterar Ifla också att många bibliotekarier som annars aldrig skulle kunna delta i någon Wlic-konferens på grund av ekonomiska skäl eller visumskäl, nu får en möjlighet att göra det i Dubai.

Debatten kring valet av Dubai har dock rest viktiga frågor kring hur aktörer i biblioteksvärlden ska kunna fokusera på gemensamma frågor utan att förneka sin mångfald, konstaterar Ifla. En konstruktiv dialog behövs och detta kommer att bli en fråga för den tillträdande styrelsen.

Allt om kritiken mot Wlic 2024 i Dubai ››

›› Liber: Nej till Dubai (men ja till Ungern)
›› Miriam Nauri: ”Självklart att rösta nej till Dubai”
›› KB: ”Ett inställt Wlic att föredra”
›› Helene Öberg: ”Oacceptabelt med Ifla-konferens i Dubai”
›› Beslutet om Dubai dröjer

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min