IFLA-KONGRESS I Dubai

Iflas kommentar om Dubai-omröstningen dröjer

3 aug 2023 • < 1 min

På onsdagen avslutades den rådgivande omröstningen bland Iflas medlemmar. Organisationen ger ingen kommentar om resultatet förrän nästa vecka.

Omröstningen handlar om Iflas omstridda beslut att förlägga nästa års världskongress Wlic till Dubai.

Jenny Nilsson på Svensk biblioteksförening konstaterar i ett mejl till Biblioteksbladet att hon antar att Ifla går ut med en kommentar om omröstningen efter sitt styrelsemöte nästa torsdag, den 10 augusti.

Bakgrunden är att Ifla i juni tillkännagav att Wlic 2024 ska arrangeras i Dubai, Förenade Arabemiraten. Bland annat har Iflas styrelse gått med på att exkludera hbtq+-frågor från programmet under Wlic 2024, enligt värdlandets önskemål.

Beslutet har kritiserats av många och exempelvis Svensk biblioteksförening har redan deklarerat att man inte kommer att delta på plats eller stötta medlemmar som vill delta, om det ändå blir en konferens i Dubai.

Svensk biblioteksförening skrev i ett uttalande under onsdagen att man tar starkt avstånd från att genomföra Wlic i stater med omfattande brister avseende mänskliga rättigheter. ”Dessa brister är välkända och dokumenterade när det gäller Förenade Arabemiraten.”

Årets upplaga av Wlic arrangeras i Rotterdam, Nederländerna, senare i augusti.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min