IFLA-KONGRESS I Dubai

Iflas kommentar om Dubai-omröstningen dröjer

3 aug 2023 • < 1 min

På onsdagen avslutades den rådgivande omröstningen bland Iflas medlemmar. Organisationen ger ingen kommentar om resultatet förrän nästa vecka.

Omröstningen handlar om Iflas omstridda beslut att förlägga nästa års världskongress Wlic till Dubai.

Jenny Nilsson på Svensk biblioteksförening konstaterar i ett mejl till Biblioteksbladet att hon antar att Ifla går ut med en kommentar om omröstningen efter sitt styrelsemöte nästa torsdag, den 10 augusti.

Bakgrunden är att Ifla i juni tillkännagav att Wlic 2024 ska arrangeras i Dubai, Förenade Arabemiraten. Bland annat har Iflas styrelse gått med på att exkludera hbtq+-frågor från programmet under Wlic 2024, enligt värdlandets önskemål.

Beslutet har kritiserats av många och exempelvis Svensk biblioteksförening har redan deklarerat att man inte kommer att delta på plats eller stötta medlemmar som vill delta, om det ändå blir en konferens i Dubai.

Svensk biblioteksförening skrev i ett uttalande under onsdagen att man tar starkt avstånd från att genomföra Wlic i stater med omfattande brister avseende mänskliga rättigheter. ”Dessa brister är välkända och dokumenterade när det gäller Förenade Arabemiraten.”

Årets upplaga av Wlic arrangeras i Rotterdam, Nederländerna, senare i augusti.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min