IFLA-KONGRESS I Dubai

Iflas kommentar om Dubai-omröstningen dröjer

3 aug 2023 • < 1 min

På onsdagen avslutades den rådgivande omröstningen bland Iflas medlemmar. Organisationen ger ingen kommentar om resultatet förrän nästa vecka.

Omröstningen handlar om Iflas omstridda beslut att förlägga nästa års världskongress Wlic till Dubai.

Jenny Nilsson på Svensk biblioteksförening konstaterar i ett mejl till Biblioteksbladet att hon antar att Ifla går ut med en kommentar om omröstningen efter sitt styrelsemöte nästa torsdag, den 10 augusti.

Bakgrunden är att Ifla i juni tillkännagav att Wlic 2024 ska arrangeras i Dubai, Förenade Arabemiraten. Bland annat har Iflas styrelse gått med på att exkludera hbtq+-frågor från programmet under Wlic 2024, enligt värdlandets önskemål.

Beslutet har kritiserats av många och exempelvis Svensk biblioteksförening har redan deklarerat att man inte kommer att delta på plats eller stötta medlemmar som vill delta, om det ändå blir en konferens i Dubai.

Svensk biblioteksförening skrev i ett uttalande under onsdagen att man tar starkt avstånd från att genomföra Wlic i stater med omfattande brister avseende mänskliga rättigheter. ”Dessa brister är välkända och dokumenterade när det gäller Förenade Arabemiraten.”

Årets upplaga av Wlic arrangeras i Rotterdam, Nederländerna, senare i augusti.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min