Helene Öberg: Oacceptabelt med Ifla-konferens i Dubai
20 jun 2023 • 2 min
Den internationella biblioteksfederationen Ifla har valt att lägga nästa års världskongress i Förenade Arabemiraten, ett land där demokratin är satt på undantag. Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg är starkt kritisk till valet av plats. "En stor besvikelse."

Under några år i början av 2010-talet ströps de möjligheter att uttrycka avvikande politisk uppfattning som tidigare funnits i Förenade Arabemiraten. Ett stort antal kritiker av det styrande skiktet sitter sedan dess fängslade. Med stöd av en antiterror-lagstiftning förlängs deras straff utan att de tillåts närvara i rätten och försvara sig, konstaterar Amnesty international i en färsk lägesrapport om mänskliga rättigheter i landet.
Förenade Arabemiraten är samtidigt ett land som gärna vill ge sken av att vara progressivt, tolerant och fyllt av respekt för mänskliga rättigheter, konstaterar Human Rights Watch.
Just här har den internationella biblioteksfederationen Ifla valt att förlägga nästa års upplaga av konferensen Wlic, World Library and Information Congress.
I ett pressmeddelande från Ifla uttrycker organisationens ordförande Barbara Lison sin glädje över att konferensen för första gången kommer att äga rum i ett arabiskspråkigt land.
Beslutet väcker dock ingen entusiasm hos Svensk biblioteksförening. I en skriftlig kommentar till Biblioteksbladet beskriver ordföranden Helene Öberg valet av plats som oacceptabelt.
Helene Öberg påminner om att föreningen tillsammans med övriga biblioteksföreningar i Norden, gjorde en gemensam markering när 2018 års konferens arrangerades i Malaysia, ett annat land där demokratiska principer inte står högt i kurs. I en skrivelse till Iflas styrelse påtalade föreningarna att Malaysias starkt gayfientliga lagstiftning innebar att det skulle vara omöljligt för många i den internationella bibliotekssektorn att medverka vid konferensen.
”Det är en stor besvikelse att Ifla fortsätter att lägga sina möten i länder med brister i mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer”, skriver Helene Öberg nu apropå valet av Dubai i Förenade Arabemiraten. Hon fortsätter:
”Det tillsammans med att homosexualitet är kriminaliserat i Dubai gör det till en plats dit alla medlemmar inte kommer att ha möjlighet att åka.”
Hon tillägger att det sannolikt blir svårt för Svensk biblioteksförening att delta i Dubai och att det just nu pågår diskussioner om detta inom styrelsen.
”Jag är bekymrad över utvecklingen inom Ifla. Ifla behöver bli mer medvetna i sina val för att undvika att bli ett redskap för andras agendor.”
Riksbibliotekarie Karin Grönvall reagerar också på att Dubai blir platsen för nästa år Wlic-kongress. Hon uttrycker sin förvåning över valet i en skriftlig kommentar till Biblioteksbladet:
”Jag ser det som djupt problematiskt med tanke på den rådande situationen i Dubai rörande mänskliga rättigheter. IFLA som förening har främjande av mänskliga rättigheter och inkludering som ett av sina kärnvärden och valet av Dubai medför att alla medlemmar inte är inkluderade. Vi på KB kommer att ta kontakter inom sektorn i Sverige för att diskutera möjliga formella ställningstaganden.”
Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman skriver till Biblioteksbladet att biblioteket inte kommer att delta i nästa års konferens.
”Valet av plats är exkluderande då det kommer hindra bibliotekarier från hela världen att inte kunna vara sig själva och sannolikt tvingas till begränsningar.”
Daniel Forsman refererar bland annat till att landets lagstiftning förbjuder all form av kritik av regeringen, av landets ledare, av islam eller sådant som kan uppmuntra till social oro eller strider mot allmän moral.
Förra året sade Stockholms stadsbibliotek upp sitt medlemskap i Ifla på grund av de omständigheter som framkommit kring organisationens ledarskap.
”Vi har inte förnyat vårt medlemskap i IFLA men kan verka genom Svensk biblioteksförening. Förtroendet från Stockholms stadsbibliotek för nuvarande styrelse i IFLA har inte stärkts genom detta”, skriver Daniel Forsman.
Årets Ifla-konferens äger rum i Rotterdam i Nederländerna den 21–25 augusti.
Biblioteksbladet söker Iflas ordförande Barbara Lison för en kommentar.
1 kommentarer
Senaste nytt

Hat och hot, AI och skolbibliotek – se samtalen från Almedalen
Nu går det att se ett urval av paneldiskussionerna på Biblioteksarenan, scenen för biblioteksfrågor under årets Almedalsvecka. Med det önskar vi trevlig sommar!
3 jul 2025 • < 1 min

Samtal om samhälle, demokrati och bibliotek i Visby
Hur påverkas demokratin när studieförbunden måste dra ner på en tredjedel av verksamheten? Och är det okej att förolämpa varandra på nätet? Det och många fler frågor debatterades på Biblioteksarenan i Almedalen.
27 jun 2025 • 4 min

Stockholms satsning – frö till nationell e-plattform?
Biblioteket Play startades för att Stockholms stadsbiblioteks program skulle nå utanför det fysiska rummet. Målet är att det ska bli en gemensam plattform för biblioteken i Sverige.
27 jun 2025 • 4 min

Små resurser för att skydda kulturarvet
Underhållet är eftersatt på Ukrainas ledande nationalbibliotek. Behovet av digitalt bevarande är stort, men det stöd som har getts hittills är som droppar i havet.
25 jun 2025 • 5 min

Lag om säkerhet kan försvåra för bibliotek
2024 fanns det 342 integrerade folk- och skolbibliotek i Sverige. Frågan är hur många av dessa som påverkas när den nya lagen om säker skola börjar gälla den 1 juli.
24 jun 2025 • 3 min

Biblioteket öppet när campus stänger till följd av demonstrationer
Campus Blåsenhus på Uppsala universitet har flera gånger stängt för allmänheten på grund av att demonstranter tagit sig in. Då har biblioteket behövt påminna om att bibliotek ska vara öppna för alla.
23 jun 2025 • 3 min

Rysk litteratur förbjuds i Ukraina
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min

Subtil underbemanning hotar tryggheten
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min

En hel dag om bibliotek på Almedalens finaste scen
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min

Föreningen: Stora luckor i AI-kommissionens förslag
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min

Bokprat ger hopp och känsla av normalitet
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Finns det något arabland som fyller kraven på ”inkludering” och demokrati?