Helene Öberg: Oacceptabelt med Ifla-konferens i Dubai

20 jun 2023 • 2 min

Den internationella biblioteksfederationen Ifla har valt att lägga nästa års världskongress i Förenade Arabemiraten, ett land där demokratin är satt på undantag. Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg är starkt kritisk till valet av plats. "En stor besvikelse."

Under några år i början av 2010-talet ströps de möjligheter att uttrycka avvikande politisk uppfattning som tidigare funnits i Förenade Arabemiraten. Ett stort antal kritiker av det styrande skiktet sitter sedan dess fängslade. Med stöd av en antiterror-lagstiftning förlängs deras straff utan att de tillåts närvara i rätten och försvara sig, konstaterar Amnesty international i en färsk lägesrapport om mänskliga rättigheter i landet.

Förenade Arabemiraten är samtidigt ett land som gärna vill ge sken av att vara progressivt, tolerant och fyllt av respekt för mänskliga rättigheter, konstaterar Human Rights Watch.

Just här har den internationella biblioteksfederationen Ifla valt att förlägga nästa års upplaga av konferensen Wlic, World Library and Information Congress.

I ett pressmeddelande från Ifla uttrycker organisationens ordförande Barbara Lison sin glädje över att konferensen för första gången kommer att äga rum i ett arabiskspråkigt land.

Beslutet väcker dock ingen entusiasm hos Svensk biblioteksförening. I en skriftlig kommentar till Biblioteksbladet beskriver ordföranden Helene Öberg valet av plats som oacceptabelt.

Helene Öberg påminner om att föreningen tillsammans med övriga biblioteksföreningar i Norden, gjorde en gemensam markering när 2018 års konferens arrangerades i Malaysia, ett annat land där demokratiska principer inte står högt i kurs. I en skrivelse till Iflas styrelse påtalade föreningarna att Malaysias starkt gayfientliga lagstiftning innebar att det skulle vara omöljligt för många i den internationella bibliotekssektorn att medverka vid konferensen.

”Det är en stor besvikelse att Ifla fortsätter att lägga sina möten i länder med brister i mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer”, skriver Helene Öberg nu apropå valet av Dubai i Förenade Arabemiraten. Hon fortsätter:

”Det tillsammans med att homosexualitet är kriminaliserat i Dubai gör det till en plats dit alla medlemmar inte kommer att ha möjlighet att åka.”

Hon tillägger att det sannolikt blir svårt för Svensk biblioteksförening att delta i Dubai och att det just nu pågår diskussioner om detta inom styrelsen.

”Jag är bekymrad över utvecklingen inom Ifla. Ifla behöver bli mer medvetna i sina val för att undvika att bli ett redskap för andras agendor.”

Riksbibliotekarie Karin Grönvall reagerar också på att Dubai blir platsen för nästa år  Wlic-kongress. Hon uttrycker sin förvåning över valet i en skriftlig kommentar till Biblioteksbladet:

”Jag ser det som djupt problematiskt med tanke på den rådande situationen i Dubai rörande mänskliga rättigheter. IFLA som förening har främjande av mänskliga rättigheter och inkludering som ett av sina kärnvärden och valet av Dubai medför att alla medlemmar inte är inkluderade.  Vi på KB kommer att ta kontakter inom sektorn i Sverige för att diskutera möjliga formella ställningstaganden.”

Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman skriver till Biblioteksbladet att biblioteket inte kommer att delta i nästa års konferens.

”Valet av plats är exkluderande då det kommer hindra bibliotekarier från hela världen att inte kunna vara sig själva och sannolikt tvingas till begränsningar.”

Daniel Forsman refererar bland annat till att landets  lagstiftning förbjuder all form av kritik av regeringen, av landets ledare, av islam eller sådant som kan uppmuntra till social oro eller strider mot allmän moral.

Förra året sade Stockholms stadsbibliotek upp sitt medlemskap i Ifla på grund av de omständigheter som framkommit kring organisationens ledarskap.

”Vi har inte förnyat vårt medlemskap i IFLA men kan verka genom Svensk biblioteksförening. Förtroendet från Stockholms stadsbibliotek för nuvarande styrelse i IFLA har inte stärkts genom detta”, skriver Daniel Forsman.

Årets Ifla-konferens äger rum i Rotterdam i Nederländerna den 21–25 augusti.

Biblioteksbladet söker Iflas ordförande Barbara Lison för en kommentar.

1 kommentarer

  1. Finns det något arabland som fyller kraven på ”inkludering” och demokrati?

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min