Helene Öberg: Oacceptabelt med Ifla-konferens i Dubai
20 jun 2023 • 2 min
Den internationella biblioteksfederationen Ifla har valt att lägga nästa års världskongress i Förenade Arabemiraten, ett land där demokratin är satt på undantag. Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg är starkt kritisk till valet av plats. "En stor besvikelse."
Under några år i början av 2010-talet ströps de möjligheter att uttrycka avvikande politisk uppfattning som tidigare funnits i Förenade Arabemiraten. Ett stort antal kritiker av det styrande skiktet sitter sedan dess fängslade. Med stöd av en antiterror-lagstiftning förlängs deras straff utan att de tillåts närvara i rätten och försvara sig, konstaterar Amnesty international i en färsk lägesrapport om mänskliga rättigheter i landet.
Förenade Arabemiraten är samtidigt ett land som gärna vill ge sken av att vara progressivt, tolerant och fyllt av respekt för mänskliga rättigheter, konstaterar Human Rights Watch.
Just här har den internationella biblioteksfederationen Ifla valt att förlägga nästa års upplaga av konferensen Wlic, World Library and Information Congress.
I ett pressmeddelande från Ifla uttrycker organisationens ordförande Barbara Lison sin glädje över att konferensen för första gången kommer att äga rum i ett arabiskspråkigt land.
Beslutet väcker dock ingen entusiasm hos Svensk biblioteksförening. I en skriftlig kommentar till Biblioteksbladet beskriver ordföranden Helene Öberg valet av plats som oacceptabelt.
Helene Öberg påminner om att föreningen tillsammans med övriga biblioteksföreningar i Norden, gjorde en gemensam markering när 2018 års konferens arrangerades i Malaysia, ett annat land där demokratiska principer inte står högt i kurs. I en skrivelse till Iflas styrelse påtalade föreningarna att Malaysias starkt gayfientliga lagstiftning innebar att det skulle vara omöljligt för många i den internationella bibliotekssektorn att medverka vid konferensen.
”Det är en stor besvikelse att Ifla fortsätter att lägga sina möten i länder med brister i mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer”, skriver Helene Öberg nu apropå valet av Dubai i Förenade Arabemiraten. Hon fortsätter:
”Det tillsammans med att homosexualitet är kriminaliserat i Dubai gör det till en plats dit alla medlemmar inte kommer att ha möjlighet att åka.”
Hon tillägger att det sannolikt blir svårt för Svensk biblioteksförening att delta i Dubai och att det just nu pågår diskussioner om detta inom styrelsen.
”Jag är bekymrad över utvecklingen inom Ifla. Ifla behöver bli mer medvetna i sina val för att undvika att bli ett redskap för andras agendor.”
Riksbibliotekarie Karin Grönvall reagerar också på att Dubai blir platsen för nästa år Wlic-kongress. Hon uttrycker sin förvåning över valet i en skriftlig kommentar till Biblioteksbladet:
”Jag ser det som djupt problematiskt med tanke på den rådande situationen i Dubai rörande mänskliga rättigheter. IFLA som förening har främjande av mänskliga rättigheter och inkludering som ett av sina kärnvärden och valet av Dubai medför att alla medlemmar inte är inkluderade. Vi på KB kommer att ta kontakter inom sektorn i Sverige för att diskutera möjliga formella ställningstaganden.”
Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman skriver till Biblioteksbladet att biblioteket inte kommer att delta i nästa års konferens.
”Valet av plats är exkluderande då det kommer hindra bibliotekarier från hela världen att inte kunna vara sig själva och sannolikt tvingas till begränsningar.”
Daniel Forsman refererar bland annat till att landets lagstiftning förbjuder all form av kritik av regeringen, av landets ledare, av islam eller sådant som kan uppmuntra till social oro eller strider mot allmän moral.
Förra året sade Stockholms stadsbibliotek upp sitt medlemskap i Ifla på grund av de omständigheter som framkommit kring organisationens ledarskap.
”Vi har inte förnyat vårt medlemskap i IFLA men kan verka genom Svensk biblioteksförening. Förtroendet från Stockholms stadsbibliotek för nuvarande styrelse i IFLA har inte stärkts genom detta”, skriver Daniel Forsman.
Årets Ifla-konferens äger rum i Rotterdam i Nederländerna den 21–25 augusti.
Biblioteksbladet söker Iflas ordförande Barbara Lison för en kommentar.
1 kommentarer
Senaste nytt
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Finns det något arabland som fyller kraven på ”inkludering” och demokrati?