Liber: Nej till Dubai – begränsat utrymme för fria diskussioner om hbtqi

8 aug 2023 • < 1 min

Liber, som trots kritik höll sin egen årliga konferens i Ungern i somras, röstar nej till Wlic i Dubai. ”Inte fritt utrymme för öppen diskussion.”

I juli höll de europeiska forskningsbibliotekens sammanslutning Liber sin årliga konferens i Budapest. Det ledde till att åtminstone en deltagare valde att inte delta med hänvisning till Ungerns ställning i hbtqi-frågor.

I Ungern har den Fidesz-ledda regeringen infört en lag som förbjuder spridandet av information om homosexualitet till minderåriga. Lagen, som trädde i kraft för två år sedan, gör det i praktiken omöjligt att tala om homosexualitet och transpersoner i offentligheten. Regeringen motiverar lagen med att den syftar till att bekämpa pedofili.

Enligt Libers ordförande Julien Roche var det inte problematiskt att hålla konferensen i Budapest. Liber valde att komma till Ungern för att ”…starta en konversation med forskningsbibliotek och skapa en plats för dialog där alla medlemmar är fria att tala om alla ämnen utan restriktioner”, skrev han i mejl till Biblioteksbladet.

Men när frågan om Wlic i Dubai 2024 kommer upp väljer Liber att rösta nej i Iflas omröstning. Anledningen, skriver organisationen i ett pressmeddelande, är att möjligheterna att föra öppna diskussioner om hbtqi-frågor kommer att vara begränsade. Iflas beslut att hålla Wlic i Dubai begränsar diskussionerna om hbtqi-frågor avsevärt, konstaterar Liber.

Omröstningen avslutades förra veckan och på torsdag fattar Ifla beslut om Wlic 2024. Iflas beslut att hålla Wlic i Dubai har mötts av kritik från flera håll.

Fakta Liber

  • Liber står för Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche, eller Association of European Research Libraries.
  • Grundades 1971.
  • Bland de drygt 420 medlemmar finns nationella bibliotek, universitetsbibliotek och andra forskningsbibliotek.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min