Liber: Nej till Dubai – begränsat utrymme för fria diskussioner om hbtqi

8 aug 2023 • < 1 min

Liber, som trots kritik höll sin egen årliga konferens i Ungern i somras, röstar nej till Wlic i Dubai. ”Inte fritt utrymme för öppen diskussion.”

I juli höll de europeiska forskningsbibliotekens sammanslutning Liber sin årliga konferens i Budapest. Det ledde till att åtminstone en deltagare valde att inte delta med hänvisning till Ungerns ställning i hbtqi-frågor.

I Ungern har den Fidesz-ledda regeringen infört en lag som förbjuder spridandet av information om homosexualitet till minderåriga. Lagen, som trädde i kraft för två år sedan, gör det i praktiken omöjligt att tala om homosexualitet och transpersoner i offentligheten. Regeringen motiverar lagen med att den syftar till att bekämpa pedofili.

Enligt Libers ordförande Julien Roche var det inte problematiskt att hålla konferensen i Budapest. Liber valde att komma till Ungern för att ”…starta en konversation med forskningsbibliotek och skapa en plats för dialog där alla medlemmar är fria att tala om alla ämnen utan restriktioner”, skrev han i mejl till Biblioteksbladet.

Men när frågan om Wlic i Dubai 2024 kommer upp väljer Liber att rösta nej i Iflas omröstning. Anledningen, skriver organisationen i ett pressmeddelande, är att möjligheterna att föra öppna diskussioner om hbtqi-frågor kommer att vara begränsade. Iflas beslut att hålla Wlic i Dubai begränsar diskussionerna om hbtqi-frågor avsevärt, konstaterar Liber.

Omröstningen avslutades förra veckan och på torsdag fattar Ifla beslut om Wlic 2024. Iflas beslut att hålla Wlic i Dubai har mötts av kritik från flera håll.

Fakta Liber

  • Liber står för Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche, eller Association of European Research Libraries.
  • Grundades 1971.
  • Bland de drygt 420 medlemmar finns nationella bibliotek, universitetsbibliotek och andra forskningsbibliotek.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min