Budapest kontroversiellt val för konferens
7 jul 2023 • 3 min
Valet att hålla Liber-konferensen i Budapest har ifrågasatts och åtminstone en medlem valde att inte åka på konferensen på grund av ungerska regeringens hållning i HBTQI-frågor.

Charlotte Janson från KTH:s bibliotek är del av Libers chefsprogram. Utbildningen har pågått i drygt ett år och de avslutande mötena har hållits i samband med konferensen i Budapest. Men en av deltagarna i programmet kände sig som homosexuell inte trygg med att åka till Ungern till följd av Fidesz-regeringens retorik och de lagar som har drivits igenom som begränsar HBTQI-personers rättigheter. Personen kunde därmed inte avsluta sin utbildning.
– Vi hade diskussioner med ledningen om det gick att lösa på något annat sätt, men det gick inte, berättar Charlotte Janson.
– Om vi har ett ledarskapsprogram där vi säger att alla ska inkluderas och vissa väljer att inte åka hit för att de inte känner sig trygga är det problematiskt, säger hon.

Hon och flera kollegor hade hoppats att frågorna skulle lyftas mer i samband med konferensen för att ha en dialog om de dilemman som kan uppstå för att leva upp till uppsatta värden och hur de kan hantera dem som ledare.
Julien Roche, ordförande i Liber, konstaterar via mejl till Biblioteksbladet att vissa medlemmar må ha valt att inte delta på konferensen. Och vidare att Liber respekterar var och ens åsikt, men inte vill kommentera personliga beslut.
Endast en talare på konferensen har lyft frågan. Chris Bourg från USA inledde sitt anförande med att tala om den ungerska regeringens inställning i HBTQI-frågor och berättade att hon, trots det, hade gjort valet att åka till Budapest.
Ungen har under åren sedan Viktor Orbán och hans parti Fidesz haft makten (sedan 2010) upprepade gånger kritiserats för att ha infört inskränkningar i demokratin. Enligt det oberoende institutet Freedom House räknas Ungern numera ledas av ett hybridstyre, ett mellanting av demokrati och autokrati.
Inskränkningar har gjorts i pressfriheten och retoriken från regeringen är långt ifrån HBTQ-vänlig. Homosexualitet blandas samman med pedofili och framställs som ett hot mot ungerska barn. Det har införts lagar som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet.
Diskussioner fördes inom Liber om valet av plats för konferensen. Enligt en styrelseledamot har valet, trots att det inte var oproblematiskt, dock underlättat för flera kollegor från östeuropeiska länder att delta.
Liber-konferensen hålls på Central European University (CEU), som var ett privat universitet grundat av politiskt oppositionella, och som efter en lagändring tvingades lämna Ungern. Universitetet flyttade till Wien, men några år senare öppnades biblioteket åter i Budapest för studenter och forskare, dock inte som ett offentligt bibliotek.
Platsen var ett perfekt val för konferensen, meddelar Julien Roche. Mångfald, jämlikhet, inkludering och transparens är viktiga värden för Liber, skriver han vidare. ”CEU, som ett univerisitet och som en plats där vikten av akademisk frihet har synliggjorts, är en väldigt relevant lokalisering…”
”Det är precis därför vi valde att komma till Ungern. För att starta en konversation med forskningsbibliotek och skapa en plats för dialog där alla medlemmar är fria att tala om alla ämnen utan restriktioner. Detta sa jag i mitt öppningsanförande.”
Det var också därför Chris Bourg bjöds in som talare, förklarar Julien Roche.
”Hon talade om öppen och jämställd forskning och uttryckte att hon tyckte att situationen i Ungern är bekymmersam.”
Han berättar också att detta var anledningen till att ta med en särskild punkt i chefsprogrammet: värdebaserat ledarskap: konfliktfyllda dilemman och inspirerande berättelser.”

Läs också ››
Medborgarforskning – viktig del av öppen vetenskap
Liber-konferensen är i gång – ”Vill inspireras”
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer