Budapest kontroversiellt val för konferens

7 jul 2023 • 3 min

Valet att hålla Liber-konferensen i Budapest har ifrågasatts och åtminstone en medlem valde att inte åka på konferensen på grund av ungerska regeringens hållning i HBTQI-frågor.

Charlotte Janson från biblioteket på KTH i Stockholm har gått Libers chefsprogram. Hon hade hoppats på att HBTQI-frågornas ställning i Ungern skulle lyftas mer på Liberkonferensen. Foto: Annika Clemens

Charlotte Janson från KTH:s bibliotek är del av Libers chefsprogram. Utbildningen har pågått i drygt ett år och de avslutande mötena har hållits i samband med konferensen i Budapest. Men en av deltagarna i programmet kände sig som homosexuell inte trygg med att åka till Ungern till följd av Fidesz-regeringens retorik och de lagar som har drivits igenom som begränsar HBTQI-personers rättigheter. Personen kunde därmed inte avsluta sin utbildning.

– Vi hade diskussioner med ledningen om det gick att lösa på något annat sätt, men det gick inte, berättar Charlotte Janson.

– Om vi har ett ledarskapsprogram där vi säger att alla ska inkluderas och vissa väljer att inte åka hit för att de inte känner sig trygga är det problematiskt, säger hon.

Chris Bourg från MIT lyfte den ungerska regeringens hållning i HBTQI-frågan i sitt tal.

Hon och flera kollegor hade hoppats att frågorna skulle lyftas mer i samband med konferensen för att ha en dialog om de dilemman som kan uppstå för att leva upp till uppsatta värden och hur de kan hantera dem som ledare.

Julien Roche, ordförande i Liber, konstaterar via mejl till Biblioteksbladet att vissa medlemmar må ha valt att inte delta på konferensen. Och vidare att Liber respekterar var och ens åsikt, men inte vill kommentera personliga beslut.

Endast en talare på konferensen har lyft frågan. Chris Bourg från USA inledde sitt anförande med att tala om den ungerska regeringens inställning i HBTQI-frågor och berättade att hon, trots det, hade gjort valet att åka till Budapest.

Ungen har under åren sedan Viktor Orbán och hans parti Fidesz haft makten (sedan 2010) upprepade gånger kritiserats för att ha infört inskränkningar i demokratin. Enligt det oberoende institutet Freedom House räknas Ungern numera ledas av ett hybridstyre, ett mellanting av demokrati och autokrati.

Inskränkningar har gjorts i pressfriheten och retoriken från regeringen är långt ifrån HBTQ-vänlig. Homosexualitet blandas samman med pedofili och framställs som ett hot mot ungerska barn. Det har införts lagar som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet.

Diskussioner fördes inom Liber om valet av plats för konferensen. Enligt en styrelseledamot har valet, trots att det inte var oproblematiskt, dock underlättat för flera kollegor från östeuropeiska länder att delta.

Liber-konferensen hålls på Central European University (CEU), som var ett privat universitet grundat av politiskt oppositionella, och som efter en lagändring tvingades lämna Ungern. Universitetet flyttade till Wien, men några år senare öppnades biblioteket åter i Budapest för studenter och forskare, dock inte som ett offentligt bibliotek.

Platsen var ett perfekt val för konferensen, meddelar Julien Roche. Mångfald, jämlikhet, inkludering och transparens är viktiga värden för Liber, skriver han vidare. ”CEU, som ett univerisitet och som en plats där vikten av akademisk frihet har synliggjorts, är en väldigt relevant lokalisering…”

”Det är precis därför vi valde att komma till Ungern. För att starta en konversation med forskningsbibliotek och skapa en plats för dialog där alla medlemmar är fria att tala om alla ämnen utan restriktioner. Detta sa jag i mitt öppningsanförande.”

Det var också därför Chris Bourg bjöds in som talare, förklarar Julien Roche.

”Hon talade om öppen och jämställd forskning och uttryckte att hon tyckte att situationen i Ungern är bekymmersam.”

Han berättar också att detta var anledningen till att ta med en särskild punkt i chefsprogrammet: värdebaserat ledarskap: konfliktfyllda dilemman och inspirerande berättelser.”

Julien Roche, ordförande i Liber, under sitt inledningstal på konferensen i Budapest.

Läs också ››
Medborgarforskning – viktig del av öppen vetenskap
Liber-konferensen är i gång – ”Vill inspireras”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min