Budapest kontroversiellt val för konferens
7 jul 2023 • 3 min
Valet att hålla Liber-konferensen i Budapest har ifrågasatts och åtminstone en medlem valde att inte åka på konferensen på grund av ungerska regeringens hållning i HBTQI-frågor.
Charlotte Janson från KTH:s bibliotek är del av Libers chefsprogram. Utbildningen har pågått i drygt ett år och de avslutande mötena har hållits i samband med konferensen i Budapest. Men en av deltagarna i programmet kände sig som homosexuell inte trygg med att åka till Ungern till följd av Fidesz-regeringens retorik och de lagar som har drivits igenom som begränsar HBTQI-personers rättigheter. Personen kunde därmed inte avsluta sin utbildning.
– Vi hade diskussioner med ledningen om det gick att lösa på något annat sätt, men det gick inte, berättar Charlotte Janson.
– Om vi har ett ledarskapsprogram där vi säger att alla ska inkluderas och vissa väljer att inte åka hit för att de inte känner sig trygga är det problematiskt, säger hon.
Hon och flera kollegor hade hoppats att frågorna skulle lyftas mer i samband med konferensen för att ha en dialog om de dilemman som kan uppstå för att leva upp till uppsatta värden och hur de kan hantera dem som ledare.
Julien Roche, ordförande i Liber, konstaterar via mejl till Biblioteksbladet att vissa medlemmar må ha valt att inte delta på konferensen. Och vidare att Liber respekterar var och ens åsikt, men inte vill kommentera personliga beslut.
Endast en talare på konferensen har lyft frågan. Chris Bourg från USA inledde sitt anförande med att tala om den ungerska regeringens inställning i HBTQI-frågor och berättade att hon, trots det, hade gjort valet att åka till Budapest.
Ungen har under åren sedan Viktor Orbán och hans parti Fidesz haft makten (sedan 2010) upprepade gånger kritiserats för att ha infört inskränkningar i demokratin. Enligt det oberoende institutet Freedom House räknas Ungern numera ledas av ett hybridstyre, ett mellanting av demokrati och autokrati.
Inskränkningar har gjorts i pressfriheten och retoriken från regeringen är långt ifrån HBTQ-vänlig. Homosexualitet blandas samman med pedofili och framställs som ett hot mot ungerska barn. Det har införts lagar som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet.
Diskussioner fördes inom Liber om valet av plats för konferensen. Enligt en styrelseledamot har valet, trots att det inte var oproblematiskt, dock underlättat för flera kollegor från östeuropeiska länder att delta.
Liber-konferensen hålls på Central European University (CEU), som var ett privat universitet grundat av politiskt oppositionella, och som efter en lagändring tvingades lämna Ungern. Universitetet flyttade till Wien, men några år senare öppnades biblioteket åter i Budapest för studenter och forskare, dock inte som ett offentligt bibliotek.
Platsen var ett perfekt val för konferensen, meddelar Julien Roche. Mångfald, jämlikhet, inkludering och transparens är viktiga värden för Liber, skriver han vidare. ”CEU, som ett univerisitet och som en plats där vikten av akademisk frihet har synliggjorts, är en väldigt relevant lokalisering…”
”Det är precis därför vi valde att komma till Ungern. För att starta en konversation med forskningsbibliotek och skapa en plats för dialog där alla medlemmar är fria att tala om alla ämnen utan restriktioner. Detta sa jag i mitt öppningsanförande.”
Det var också därför Chris Bourg bjöds in som talare, förklarar Julien Roche.
”Hon talade om öppen och jämställd forskning och uttryckte att hon tyckte att situationen i Ungern är bekymmersam.”
Han berättar också att detta var anledningen till att ta med en särskild punkt i chefsprogrammet: värdebaserat ledarskap: konfliktfyllda dilemman och inspirerande berättelser.”
Läs också ››
Medborgarforskning – viktig del av öppen vetenskap
Liber-konferensen är i gång – ”Vill inspireras”
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer