Budapest kontroversiellt val för konferens

7 jul 2023 • 3 min

Valet att hålla Liber-konferensen i Budapest har ifrågasatts och åtminstone en medlem valde att inte åka på konferensen på grund av ungerska regeringens hållning i HBTQI-frågor.

Charlotte Janson från biblioteket på KTH i Stockholm har gått Libers chefsprogram. Hon hade hoppats på att HBTQI-frågornas ställning i Ungern skulle lyftas mer på Liberkonferensen. Foto: Annika Clemens

Charlotte Janson från KTH:s bibliotek är del av Libers chefsprogram. Utbildningen har pågått i drygt ett år och de avslutande mötena har hållits i samband med konferensen i Budapest. Men en av deltagarna i programmet kände sig som homosexuell inte trygg med att åka till Ungern till följd av Fidesz-regeringens retorik och de lagar som har drivits igenom som begränsar HBTQI-personers rättigheter. Personen kunde därmed inte avsluta sin utbildning.

– Vi hade diskussioner med ledningen om det gick att lösa på något annat sätt, men det gick inte, berättar Charlotte Janson.

– Om vi har ett ledarskapsprogram där vi säger att alla ska inkluderas och vissa väljer att inte åka hit för att de inte känner sig trygga är det problematiskt, säger hon.

Chris Bourg från MIT lyfte den ungerska regeringens hållning i HBTQI-frågan i sitt tal.

Hon och flera kollegor hade hoppats att frågorna skulle lyftas mer i samband med konferensen för att ha en dialog om de dilemman som kan uppstå för att leva upp till uppsatta värden och hur de kan hantera dem som ledare.

Julien Roche, ordförande i Liber, konstaterar via mejl till Biblioteksbladet att vissa medlemmar må ha valt att inte delta på konferensen. Och vidare att Liber respekterar var och ens åsikt, men inte vill kommentera personliga beslut.

Endast en talare på konferensen har lyft frågan. Chris Bourg från USA inledde sitt anförande med att tala om den ungerska regeringens inställning i HBTQI-frågor och berättade att hon, trots det, hade gjort valet att åka till Budapest.

Ungen har under åren sedan Viktor Orbán och hans parti Fidesz haft makten (sedan 2010) upprepade gånger kritiserats för att ha infört inskränkningar i demokratin. Enligt det oberoende institutet Freedom House räknas Ungern numera ledas av ett hybridstyre, ett mellanting av demokrati och autokrati.

Inskränkningar har gjorts i pressfriheten och retoriken från regeringen är långt ifrån HBTQ-vänlig. Homosexualitet blandas samman med pedofili och framställs som ett hot mot ungerska barn. Det har införts lagar som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet.

Diskussioner fördes inom Liber om valet av plats för konferensen. Enligt en styrelseledamot har valet, trots att det inte var oproblematiskt, dock underlättat för flera kollegor från östeuropeiska länder att delta.

Liber-konferensen hålls på Central European University (CEU), som var ett privat universitet grundat av politiskt oppositionella, och som efter en lagändring tvingades lämna Ungern. Universitetet flyttade till Wien, men några år senare öppnades biblioteket åter i Budapest för studenter och forskare, dock inte som ett offentligt bibliotek.

Platsen var ett perfekt val för konferensen, meddelar Julien Roche. Mångfald, jämlikhet, inkludering och transparens är viktiga värden för Liber, skriver han vidare. ”CEU, som ett univerisitet och som en plats där vikten av akademisk frihet har synliggjorts, är en väldigt relevant lokalisering…”

”Det är precis därför vi valde att komma till Ungern. För att starta en konversation med forskningsbibliotek och skapa en plats för dialog där alla medlemmar är fria att tala om alla ämnen utan restriktioner. Detta sa jag i mitt öppningsanförande.”

Det var också därför Chris Bourg bjöds in som talare, förklarar Julien Roche.

”Hon talade om öppen och jämställd forskning och uttryckte att hon tyckte att situationen i Ungern är bekymmersam.”

Han berättar också att detta var anledningen till att ta med en särskild punkt i chefsprogrammet: värdebaserat ledarskap: konfliktfyllda dilemman och inspirerande berättelser.”

Julien Roche, ordförande i Liber, under sitt inledningstal på konferensen i Budapest.

Läs också ››
Medborgarforskning – viktig del av öppen vetenskap
Liber-konferensen är i gång – ”Vill inspireras”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min