Förvärrad situation i Kiev

3 nov 2022 • < 1 min

Efter nya bombningar är invånarna i Kiev utan el och vatten. Chefen för Nationalbiblioteket, Lyubov Dubrovina, beskriver de svåra tider som råder, även för biblioteken.

Vernadsky National Library i Kiev. Foto: Creative Commons

Senast i förra veckan berättade Biblioteksbladet om Lyubov Dubrovina som är chef för Nationalalbiblioteket Vernadsky, i Ukraina. Hon beskrev då hur personalens psykiska hälsa påverkas av kriget.

Nu berättar hon vidare om en situation som bara förvärras. Många av de anställda har flytt utomlands och nu, inte minst på grund av en mycket begränsad ekonomi, är det svåra tider även för bibliotekets verksamhet.

”På måndagen bombarderas vi av missiler. Just nu har vi varken elektricitet eller vatten. Staden Kiev stänger av elektriciteten några timmar varje dag, varmt inomhus blir det aldrig.”

Lyubov Dubrovina har dessutom varit sjuk men har försökt arbeta ändå och hållit kontakt på telefon så gott det varit möjligt.

”Just nu hittar jag varken styrkan eller inspirationen för att skriva mer, att hitta mer fakta om bibliotekets situation. Jag önskar alla bibliotek i Sverige och dess bibliotekarier en framtid utan krig.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min