Förvärrad situation i Kiev

3 nov 2022 • < 1 min

Efter nya bombningar är invånarna i Kiev utan el och vatten. Chefen för Nationalbiblioteket, Lyubov Dubrovina, beskriver de svåra tider som råder, även för biblioteken.

Vernadsky National Library i Kiev. Foto: Creative Commons

Senast i förra veckan berättade Biblioteksbladet om Lyubov Dubrovina som är chef för Nationalalbiblioteket Vernadsky, i Ukraina. Hon beskrev då hur personalens psykiska hälsa påverkas av kriget.

Nu berättar hon vidare om en situation som bara förvärras. Många av de anställda har flytt utomlands och nu, inte minst på grund av en mycket begränsad ekonomi, är det svåra tider även för bibliotekets verksamhet.

”På måndagen bombarderas vi av missiler. Just nu har vi varken elektricitet eller vatten. Staden Kiev stänger av elektriciteten några timmar varje dag, varmt inomhus blir det aldrig.”

Lyubov Dubrovina har dessutom varit sjuk men har försökt arbeta ändå och hållit kontakt på telefon så gott det varit möjligt.

”Just nu hittar jag varken styrkan eller inspirationen för att skriva mer, att hitta mer fakta om bibliotekets situation. Jag önskar alla bibliotek i Sverige och dess bibliotekarier en framtid utan krig.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min