Förvärrad situation i Kiev

3 nov 2022 • < 1 min

Efter nya bombningar är invånarna i Kiev utan el och vatten. Chefen för Nationalbiblioteket, Lyubov Dubrovina, beskriver de svåra tider som råder, även för biblioteken.

Vernadsky National Library i Kiev. Foto: Creative Commons

Senast i förra veckan berättade Biblioteksbladet om Lyubov Dubrovina som är chef för Nationalalbiblioteket Vernadsky, i Ukraina. Hon beskrev då hur personalens psykiska hälsa påverkas av kriget.

Nu berättar hon vidare om en situation som bara förvärras. Många av de anställda har flytt utomlands och nu, inte minst på grund av en mycket begränsad ekonomi, är det svåra tider även för bibliotekets verksamhet.

”På måndagen bombarderas vi av missiler. Just nu har vi varken elektricitet eller vatten. Staden Kiev stänger av elektriciteten några timmar varje dag, varmt inomhus blir det aldrig.”

Lyubov Dubrovina har dessutom varit sjuk men har försökt arbeta ändå och hållit kontakt på telefon så gott det varit möjligt.

”Just nu hittar jag varken styrkan eller inspirationen för att skriva mer, att hitta mer fakta om bibliotekets situation. Jag önskar alla bibliotek i Sverige och dess bibliotekarier en framtid utan krig.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min