Förvärrad situation i Kiev

3 nov 2022 • < 1 min

Efter nya bombningar är invånarna i Kiev utan el och vatten. Chefen för Nationalbiblioteket, Lyubov Dubrovina, beskriver de svåra tider som råder, även för biblioteken.

Vernadsky National Library i Kiev. Foto: Creative Commons

Senast i förra veckan berättade Biblioteksbladet om Lyubov Dubrovina som är chef för Nationalalbiblioteket Vernadsky, i Ukraina. Hon beskrev då hur personalens psykiska hälsa påverkas av kriget.

Nu berättar hon vidare om en situation som bara förvärras. Många av de anställda har flytt utomlands och nu, inte minst på grund av en mycket begränsad ekonomi, är det svåra tider även för bibliotekets verksamhet.

”På måndagen bombarderas vi av missiler. Just nu har vi varken elektricitet eller vatten. Staden Kiev stänger av elektriciteten några timmar varje dag, varmt inomhus blir det aldrig.”

Lyubov Dubrovina har dessutom varit sjuk men har försökt arbeta ändå och hållit kontakt på telefon så gott det varit möjligt.

”Just nu hittar jag varken styrkan eller inspirationen för att skriva mer, att hitta mer fakta om bibliotekets situation. Jag önskar alla bibliotek i Sverige och dess bibliotekarier en framtid utan krig.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min