Hiphopen firas med Jay-Z-lånekort

23 aug 2023 • 2 min

Biblioteket i Brooklyn uppmärksammar att hiphop fyller 50. Initiativet har lett till att 14 000 nya lånekort har utfärdats.

Lånekort med Jay-Z har lett till många nya utlån på biblioteket i Brooklyn. Foto: Gregg Richards

Biblioteksbladet har tidigare skrivit om hur New York Public Library samarbetat med Marvel som ett sätt att attrahera nya besökare. Nu är det biblioteket i Brooklyn som firar att hiphopen fyller 50 år genom att lansera ett särskilt Jay-Z-lånekort. Kom har redan lockat 14 000 nya kontoinnehavare.

Nya lånekort med Jay-Z. Foto: Gregg Richards

Lånekorten är gratis för alla som är skrivna i New York och New York-borna har möjlighet att samla alla de 13 olika Jay-Z-korten. Men, påpekar Brooklyn Public Library, en låntagare kan bara aktivera ett kort.

CNN rapporterar att lånekorten hör ihop med en utställning om Jay-Z:s karriär som just nu visas på Brooklyn Public Library.

Shawn ”Jay-Z” Carter växte upp i Marcy Homes som i sin tur ligger i Bedford Stuyvesant i stadsdelen Brooklyn. Jay-Z har sålt mer än 140 miljoner skivor.

– Intresset för de exklusiva lånekorten är ett bevis för hur betydelsefull Jay-Z är, säger bibliotekets vd Linda E. Johnson, till CNN.

Foto: Gregg Richards

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min