Inga fler avhopp att vänta
18 sep 2023 • 4 min
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
Ingen av de biblioteksföreträdare som Biblioteksbladet har varit i kontakt med är på väg att lämna Ifla. Från vänster: Miriam Nauri, Jonas Gilberg, Karin Grönvall, Åsa Sandström, Lisa Petersen och Linda Vidlund.
När fackförbundet Dik nu lämnar Ifla är det 26 svenska föreningar, organisationer och bibliotek kvar i den så kritiserade organisationen.
Biblioteksbladet har ställt frågor kring framtiden i Ifla till några av de kvarvarande medlemmarna.
Ska ni vara kvar i Ifla eller inte? Hur går tankarna?
Åsa Sandström, Stadsbibliotekarie/avdelningschef Biblioteken i Malmö:
– Jag är ny i rollen så för mig är det viktigt att bilda mig en uppfattning rörande hur Malmö stadsbibliotek använt sitt medlemskap hittills. Lämna eller påverka inifrån är de två vägar som finns tänker jag och båda har för- och nackdelar. Att lämna innebär att vi släpper möjligheten att påverka Ifla (men markerar med fötterna) och samtidigt släpper viktiga internationella nätverk och utvecklingsfrågor. Att stanna kvar ställer höga krav på engagemang för att driva en förändring.
Miriam Nauri, chef för Karolinska institutets bibliotek:
– Vi kommer inte att skicka några representanter till Wlic-konferensen i Dubai. Vi anser att Iflas ledning de senaste åren har tagit flera felaktiga beslut, vilket allvarligt har skadat vårt förtroende. Den nya styrelsen behöver jobba både med att öka transparensen och hur de lever upp till organisationens styrande värderingar.
– Vi är måna om det internationella samarbetet inom bibliotekssektorn i en tid då världen sluter sig. Det kan samtidigt inte ske till priset att vi glömmer bort vad vi finns till för. I nuläget har vi inte diskuterat att lämna organisationen och vill först ge den nya styrelsen en chans att agera utifrån det tydliga budskap de fick på årets general assembly.
Jonas Gilbert, bibliotekschef Högskolan i Borås:
– Högskolebiblioteket i Borås är sedan många år medlem i Ifla och vi har ännu inte omprövat det beslutet. Det är så klart mycket anmärkningsvärt att en organisation som Ifla kan ta beslut att hålla sitt största mötesforum i ett land som dels inte är tryggt att besöka för alla medlemmar, dels har lagstiftning som begränsar vilka teman som får diskuteras. Det tillsammans med den turbulens som varit i Iflas ledning har skadat förtroendet för organisationen. Vi ska följa utvecklingen och vill se om Ifla kan återskapa förtroende genom att tydligt försvara mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, annars tror jag att risken är stor att vi avslutar vårt medlemskap.
Karin Grönvall, riksbibliotekarie, Kungliga biblioteket:
– KB har inga planer på att lämna Ifla. Vi ser det som självklart att tänka långsiktigt och vara med och påverka genom föreningsdemokratin. Ifla främjar fortfarande ett globalt utbyte och lärande och en viktig röst gentemot FN, Unesco och liknande. T ex har Ifla hjälpt till att koppla bibliotekens roll till urfolkens rättigheter och att biblioteken finns med i det globala Agenda2030-arbetet. Med det sagt så behöver Ifla moderniseras och vi kommer internt diskutera var vi lägger vår kraft i organisationen.
Lisa Petersen, bibliotekschef på Södertörns högskola:
– Vi kommer att fortsätta vara institutionell medlem i Ifla det närmaste året, men det beslutet hade vi tagit innan beskedet om Dubai kom. Nu känns det ju högst tveksamt om vi ska fortsätta, men vi behöver prata mer om det innan vi fattar något nytt beslut.
– Våra diskussioner liknar nog alla andras: Å ena sidan ser vi ett stort värde i Ifla som idé och tycker det är fantastiskt att biblioteken kan enas i en global organisation. Å andra sidan har det under de senaste åren förekommit mycket oegentligheter inom Iflas ledning vilket har skadat förtroendet för organisationen. När sedan beslutet kom om att förlägga nästa års konferens till Dubai och att hbtqi-frågorna är borttagna från konferensen undrar vi förstås om organisationen helt har tappat kompassen gällande demokrati och alla människors lika värde.
– Samtidigt är det en svår fråga hur Ifla ska agera för att inkludera bibliotek från olika världsdelar, från mindre demokratiska länder eller rentav diktaturer. Finns det ett värde i att biblioteken ändå möts? Eller finns det en risk att Ifla legitimerar politiskt förtryck? Att Dubai var ett olämpligt val för den årliga konferensen tycker nog de flesta, men hur ska det bli för kommande konferenser? Ska vi bara hålla till i västliga demokratier? Att organisationen är global kommer fortsatt att vara knepigt att hantera.
– När det gäller oegentligheterna i Iflas ledning kan vi kanske hoppas att det finns tillräckligt med goda krafter inom Ifla för att vända organisationen på rätt köl igen. Vi får följa utvecklingen.
Linda Vidlund, överbibliotekarie, Sveriges lantbruksuniversitet:
– Som jag ser det är det helt otänkbart att resa till Dubai för Ifla nästa år på grund av de eftergifter som gjorts av Ifla gentemot värdlandet. Däremot tänker jag att lämna organisationen innebär att vi inte längre har chansen att påverka, så i nuläget planerar vi inte att lämna organisationen.
Cecilia Broberg, chef användarstöd, Myndigheten för tillgängliga medier (MTM):
– Generellt ser MTM ett stort värde av internationell samverkan inom biblioteksområdet. Vårt uppdrag följer av MTMs instruktion och enligt den ska vi samverka med relevanta internationella aktörer. Det är inte närmare beskrivet hur och i vilka frågor; det avgör vi utifrån en bedömning av nyttan [med samverkan].
– När det gäller Ifla ser MTM det som angeläget att delta i kommittéarbetet, i vårt fall Libraries Serving Persons with Print Disabilities Section, LPD. Den samlar expertis i frågor som vi arbetar med, ger möjlighet till kunskapsutbyte, samarbete och att påverka inom områden som vi delar med liknande organisationer i andra länder/internationellt. Exempel på frågor som sektionen arbetar med är riktlinjer för tillgängliga biblioteks- och informationstjänster, att främja Marrakechfördraget och globala tillgänglighetsbibliotek för personer med läsnedsättning, samt att stödja utvecklingen av standardisering av tillgänglighetsmetadata.
– MTM kommer inte att närvara på Wlic i Dubai. Vår huvudsakliga invändning handlar om att värdlandet begränsar agendan för kongressen. Det strider mot principerna om åsiktsfrihet och yttrandefrihet samt ett fritt meningsutbyte.
Utöver det ser vi anledning att ifrågasätta behovet av årliga, fysiska kongresser som kan innebära oförsvarlig klimatpåverkan.
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer