Inga fler avhopp att vänta
18 sep 2023 • 4 min
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.

Ingen av de biblioteksföreträdare som Biblioteksbladet har varit i kontakt med är på väg att lämna Ifla. Från vänster: Miriam Nauri, Jonas Gilberg, Karin Grönvall, Åsa Sandström, Lisa Petersen och Linda Vidlund.
När fackförbundet Dik nu lämnar Ifla är det 26 svenska föreningar, organisationer och bibliotek kvar i den så kritiserade organisationen.
Biblioteksbladet har ställt frågor kring framtiden i Ifla till några av de kvarvarande medlemmarna.
Ska ni vara kvar i Ifla eller inte? Hur går tankarna?
Åsa Sandström, Stadsbibliotekarie/avdelningschef Biblioteken i Malmö:
– Jag är ny i rollen så för mig är det viktigt att bilda mig en uppfattning rörande hur Malmö stadsbibliotek använt sitt medlemskap hittills. Lämna eller påverka inifrån är de två vägar som finns tänker jag och båda har för- och nackdelar. Att lämna innebär att vi släpper möjligheten att påverka Ifla (men markerar med fötterna) och samtidigt släpper viktiga internationella nätverk och utvecklingsfrågor. Att stanna kvar ställer höga krav på engagemang för att driva en förändring.
Miriam Nauri, chef för Karolinska institutets bibliotek:
– Vi kommer inte att skicka några representanter till Wlic-konferensen i Dubai. Vi anser att Iflas ledning de senaste åren har tagit flera felaktiga beslut, vilket allvarligt har skadat vårt förtroende. Den nya styrelsen behöver jobba både med att öka transparensen och hur de lever upp till organisationens styrande värderingar.
– Vi är måna om det internationella samarbetet inom bibliotekssektorn i en tid då världen sluter sig. Det kan samtidigt inte ske till priset att vi glömmer bort vad vi finns till för. I nuläget har vi inte diskuterat att lämna organisationen och vill först ge den nya styrelsen en chans att agera utifrån det tydliga budskap de fick på årets general assembly.
Jonas Gilbert, bibliotekschef Högskolan i Borås:
– Högskolebiblioteket i Borås är sedan många år medlem i Ifla och vi har ännu inte omprövat det beslutet. Det är så klart mycket anmärkningsvärt att en organisation som Ifla kan ta beslut att hålla sitt största mötesforum i ett land som dels inte är tryggt att besöka för alla medlemmar, dels har lagstiftning som begränsar vilka teman som får diskuteras. Det tillsammans med den turbulens som varit i Iflas ledning har skadat förtroendet för organisationen. Vi ska följa utvecklingen och vill se om Ifla kan återskapa förtroende genom att tydligt försvara mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, annars tror jag att risken är stor att vi avslutar vårt medlemskap.
Karin Grönvall, riksbibliotekarie, Kungliga biblioteket:
– KB har inga planer på att lämna Ifla. Vi ser det som självklart att tänka långsiktigt och vara med och påverka genom föreningsdemokratin. Ifla främjar fortfarande ett globalt utbyte och lärande och en viktig röst gentemot FN, Unesco och liknande. T ex har Ifla hjälpt till att koppla bibliotekens roll till urfolkens rättigheter och att biblioteken finns med i det globala Agenda2030-arbetet. Med det sagt så behöver Ifla moderniseras och vi kommer internt diskutera var vi lägger vår kraft i organisationen.
Lisa Petersen, bibliotekschef på Södertörns högskola:
– Vi kommer att fortsätta vara institutionell medlem i Ifla det närmaste året, men det beslutet hade vi tagit innan beskedet om Dubai kom. Nu känns det ju högst tveksamt om vi ska fortsätta, men vi behöver prata mer om det innan vi fattar något nytt beslut.
– Våra diskussioner liknar nog alla andras: Å ena sidan ser vi ett stort värde i Ifla som idé och tycker det är fantastiskt att biblioteken kan enas i en global organisation. Å andra sidan har det under de senaste åren förekommit mycket oegentligheter inom Iflas ledning vilket har skadat förtroendet för organisationen. När sedan beslutet kom om att förlägga nästa års konferens till Dubai och att hbtqi-frågorna är borttagna från konferensen undrar vi förstås om organisationen helt har tappat kompassen gällande demokrati och alla människors lika värde.
– Samtidigt är det en svår fråga hur Ifla ska agera för att inkludera bibliotek från olika världsdelar, från mindre demokratiska länder eller rentav diktaturer. Finns det ett värde i att biblioteken ändå möts? Eller finns det en risk att Ifla legitimerar politiskt förtryck? Att Dubai var ett olämpligt val för den årliga konferensen tycker nog de flesta, men hur ska det bli för kommande konferenser? Ska vi bara hålla till i västliga demokratier? Att organisationen är global kommer fortsatt att vara knepigt att hantera.
– När det gäller oegentligheterna i Iflas ledning kan vi kanske hoppas att det finns tillräckligt med goda krafter inom Ifla för att vända organisationen på rätt köl igen. Vi får följa utvecklingen.
Linda Vidlund, överbibliotekarie, Sveriges lantbruksuniversitet:
– Som jag ser det är det helt otänkbart att resa till Dubai för Ifla nästa år på grund av de eftergifter som gjorts av Ifla gentemot värdlandet. Däremot tänker jag att lämna organisationen innebär att vi inte längre har chansen att påverka, så i nuläget planerar vi inte att lämna organisationen.
Cecilia Broberg, chef användarstöd, Myndigheten för tillgängliga medier (MTM):
– Generellt ser MTM ett stort värde av internationell samverkan inom biblioteksområdet. Vårt uppdrag följer av MTMs instruktion och enligt den ska vi samverka med relevanta internationella aktörer. Det är inte närmare beskrivet hur och i vilka frågor; det avgör vi utifrån en bedömning av nyttan [med samverkan].
– När det gäller Ifla ser MTM det som angeläget att delta i kommittéarbetet, i vårt fall Libraries Serving Persons with Print Disabilities Section, LPD. Den samlar expertis i frågor som vi arbetar med, ger möjlighet till kunskapsutbyte, samarbete och att påverka inom områden som vi delar med liknande organisationer i andra länder/internationellt. Exempel på frågor som sektionen arbetar med är riktlinjer för tillgängliga biblioteks- och informationstjänster, att främja Marrakechfördraget och globala tillgänglighetsbibliotek för personer med läsnedsättning, samt att stödja utvecklingen av standardisering av tillgänglighetsmetadata.
– MTM kommer inte att närvara på Wlic i Dubai. Vår huvudsakliga invändning handlar om att värdlandet begränsar agendan för kongressen. Det strider mot principerna om åsiktsfrihet och yttrandefrihet samt ett fritt meningsutbyte.
Utöver det ser vi anledning att ifrågasätta behovet av årliga, fysiska kongresser som kan innebära oförsvarlig klimatpåverkan.
Senaste nytt

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min

Brist på erfarna bibliotekarier
Nyutexade bibliotekarier har möjlighet att välja och vraka bland jobben. Men för arbetsgivarna är det tuffare.
6 sep 2023 • 4 min

Rivstart väntar för Silvia Ernhagen
Intresset för demokrati och samhällsutveckling har lett henne till biblioteksvärlden. Möt Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare.
5 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer