Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”

7 sep 2023 • < 1 min

Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.

Beslutet från Iflas styrelse att stå fast vid att hålla nästa års Wlic-konferens i Dubai samt det faktum att styrelsen har gått med på värdlandets krav på att inga frågor om hbtqi+ ska tas upp under konferensen har lett till att Dik har fattat sitt beslut. ”Det är skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”, skriver förbundsordförande Anna Troberg på Diks hemsida. Efter flera år som medlem i den internationella biblioteksfederationen lämnar fackförbundet Ifla.

Hon skriver vidare att Dik ”innerligt” hoppas att Ifla framöver kommer att bli en global röst för biblioteken och en sann försvarare för yttrandefrihet och grundläggande mänskliga rättigheter för alla. Men den brist på respekt för de värden som bibliotekarier och bibliotek runt om i världen upprätthåller, samt de allvarliga problem som har framkommit om Ifla under senaste åren gör att Dik inte längre kan vara medlem ”med hedern i behåll”.

3 kommentarer

  1. Jag har aldrig varit så högt i bibliotekshierarkierna att jag fått åka på någon IFLA-konfrens.

    Men likväl. Vad tror sig Troberg uppnå med detta? Det är ingen nyhet att muslimska länder har en annan syn på HBTQ än vi. Och det är sannerligen inte en syn som särskilt många svenskar delar.

    Men inte påverkas dessa länder det minsta av denna protest. Bättre då att åka på konferensen och söka påverka så gott det går.

  2. Ska man samarbeta internationellt måste man acceptera att alla andra inte har samma värderingar som en själv, så enkelt är det.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min