Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”

7 sep 2023 • < 1 min

Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.

Beslutet från Iflas styrelse att stå fast vid att hålla nästa års Wlic-konferens i Dubai samt det faktum att styrelsen har gått med på värdlandets krav på att inga frågor om hbtqi+ ska tas upp under konferensen har lett till att Dik har fattat sitt beslut. ”Det är skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”, skriver förbundsordförande Anna Troberg på Diks hemsida. Efter flera år som medlem i den internationella biblioteksfederationen lämnar fackförbundet Ifla.

Hon skriver vidare att Dik ”innerligt” hoppas att Ifla framöver kommer att bli en global röst för biblioteken och en sann försvarare för yttrandefrihet och grundläggande mänskliga rättigheter för alla. Men den brist på respekt för de värden som bibliotekarier och bibliotek runt om i världen upprätthåller, samt de allvarliga problem som har framkommit om Ifla under senaste åren gör att Dik inte längre kan vara medlem ”med hedern i behåll”.

3 kommentarer

  1. Ska man samarbeta internationellt måste man acceptera att alla andra inte har samma värderingar som en själv, så enkelt är det.

  2. Jag har aldrig varit så högt i bibliotekshierarkierna att jag fått åka på någon IFLA-konfrens.

    Men likväl. Vad tror sig Troberg uppnå med detta? Det är ingen nyhet att muslimska länder har en annan syn på HBTQ än vi. Och det är sannerligen inte en syn som särskilt många svenskar delar.

    Men inte påverkas dessa länder det minsta av denna protest. Bättre då att åka på konferensen och söka påverka så gott det går.

  3. Trist. Ibland måste man kämpa i motvind för att nå fram om än inte omedelbart så på sikt.

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min