Internet archive till rättegång i oktober

22 jun 2022 • < 1 min

Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.

Processen handlar om att förlagen Hachette, HarperCollins, Wiley och Penguin Random House stämde Internet archive som tidigare, före pandemin, använt sig av en form för utlån som reglerar hur många låntagare som samtidigt kan ta del av boken digitalt. Under pandemin blev utlåningen istället fri, utan begränsningar och det hela kallades för ett digitalt nödlägesbibliotek. Det fick förlag och författare att gå i taket, man ansåg att det rörde sig om en olaglig inskanning av böcker, böcker som sedan lades ut online.

Sedan stämningen lämnades in sommaren 2020 har processen rullat på och argumenten har varit desamma som från början. Internet archive ser sig själva som bibliotekarier som ger och gav många möjligheten att låna böcker online. Förlagens juridiska representanter menar, så sent som den 10 juni i år, att det digitala arkivet inte alls är ett bibliotek utan ”ett gigantiskt copyright-lagbrott som det gjorts stor business av”.

I höstas berättade grundaren Brewster Kahle om den utdragna rättsprocessen. ”Det kostar miljoner dollar och det är distraherande”, sade han till Biblioteksbladet.

Den rättsliga processen kommer att, om allt går som det ska, avgöras i början av oktober, skriver Publishers Weekly.

Brewster Kahle, grundare av Internet archive. Foto: Rory Mitchell

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Skolbibliotek

Dik: Varför är ministern så tyst?

Mer än hälften av Sveriges elever saknar tillgång till skolbibliotekarier, enligt en färsk rapport. Nu vill Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, ha svar: När får alla elever tillgång till bemannade bibliotek?

28 jun 2022 • 2 min

Debatt

Avtalen som hotar öppen vetenskap

De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.

21 jun 2022 • 5 min

Nyheter

Stort intresse för stärkt läsfrämjande

Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.

17 jun 2022 • 2 min

Essä

Kunskapen bör styra biblioteksverksamheten

Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folk­biblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksam­heter.

17 jun 2022 • 7 min

Nyheter

Skolbibliotekarie får pris av Svenska Akademien

Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.

15 jun 2022 • 2 min