Internet archive till rättegång i oktober

22 jun 2022 • < 1 min

Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.

Processen handlar om att förlagen Hachette, HarperCollins, Wiley och Penguin Random House stämde Internet archive som tidigare, före pandemin, använt sig av en form för utlån som reglerar hur många låntagare som samtidigt kan ta del av boken digitalt. Under pandemin blev utlåningen istället fri, utan begränsningar och det hela kallades för ett digitalt nödlägesbibliotek. Det fick förlag och författare att gå i taket, man ansåg att det rörde sig om en olaglig inskanning av böcker, böcker som sedan lades ut online.

Sedan stämningen lämnades in sommaren 2020 har processen rullat på och argumenten har varit desamma som från början. Internet archive ser sig själva som bibliotekarier som ger och gav många möjligheten att låna böcker online. Förlagens juridiska representanter menar, så sent som den 10 juni i år, att det digitala arkivet inte alls är ett bibliotek utan ”ett gigantiskt copyright-lagbrott som det gjorts stor business av”.

I höstas berättade grundaren Brewster Kahle om den utdragna rättsprocessen. ”Det kostar miljoner dollar och det är distraherande”, sade han till Biblioteksbladet.

Den rättsliga processen kommer att, om allt går som det ska, avgöras i början av oktober, skriver Publishers Weekly.

Brewster Kahle, grundare av Internet archive. Foto: Rory Mitchell

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min