Lyfte fram problem i Ifla: "Jag blev hotad och förtalad"
14 sep 2022 • 2 min
Priset blev högt när hon talade öppet om problemen inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Det hävdar Adjoa Boateng som lämnar posten som ordförande i organisationens professionella råd och därmed också förlorar sin plats i Iflas styrelse.

I ett brev till styrelseordföranden Barbara Lison som Biblioteksbladet tagit del av, beskriver den tidigare styrelseledamoten Adjoa Boateng Ifla i mycket kritiska ordalag. Bland annat:
Juridiska processer kring oegentligheter har upprepade gånger varit påkallade under det senast året.
Det har gjorts försöka att dölja dessa oegentligheter, ofta med med hjälp av Iflas egna resurser.
Adjoa Boateng har redan tidigare försökt påtala organisationens interna problem. ”Brist på information, utpressning, hot. Regler och rutiner vrids om för att passa”, skrev hon i ett mejl till Iflas styrelse i våras där hon krävde ordföranden Barbara Lisons avgång.
I centrum för kritiken mot hur organisationen har styrts har den nu avsatte generalsekreteraren Gerald Leitner funnits. Enligt Boateng har han, trots anklagelser om bland annat trakasserier mot personalen, tagits i försvar av styrelseordföranden.
”Jag har talat öppet, redovisat fakta, ställt frågor och varit transparent och har därför av Iflas ordförande beskyllts för att agera på ett sätt som är skadligt för Ifla”, skriver Adjoa Boateng i sitt mejl till Barbara Lison som skickades inför organisationens årsmöte i augusti och där hon också meddelar att hon lämnar sin plats som ordförande i Iflas professionella råd.
Iflas personal informerades tidigare i veckan om att Adjoa Boateng lämnar det professionella rådet. ”Konsekvensen blir att hon inte längre är ledamot i styrelsen.”
Adjoa Boateng avböjer intervju med hänvisning till pågående juridiska processer.
Biblioteksbladet har även sökt Iflas ordförande Barbara Lison. ”Inga kommentarer”, svarar hon.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer