Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
13 apr 2022 • 2 min
Förtroendet för Ifla har påverkats av det som har uppdagats senaste tiden och nu krävs transparens i det fortsatta arbetet. Så låter några svenska röster om det som har hänt i Iflas ledning.
Det är viktigt att Ifla tar itu med de oegentligheter som har framkommit, säger Catharina Isberg, Torbjörn Nilsson och Johanna Hansson.
– Det är jätteallvarligt så klart det som har hänt. Allvarligt för Iflas trovärdighet, säger Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö och styrelseledamot i Ifla mellan 2017 och 2019.
För att ta sig ur den här härvan är öppenhet och transparens avgörande, konstaterar Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg och styrelseledamot i Ifla 2019 till sommaren 2021.
– Den tystnad som har rått kring detta gör att man undrar om det finns mer, eller är det här allt?
Hon har inte hört talas om det senaste halvårets turer i Iflas styrelse.
– Efter att jag fick reda på det här har jag givetvis funderat på vad jag såg. Men jag inser också att under min tid var det pandemi och vi hade nästan bara virtuella möten, då ser man inte saker på samma sätt.
Läs mer ›› Allvarliga anklagelser mot Ifla-ledningen ”Jag är skakad”
Torbjörn Nilsson hörde dock redan på sin tid rykten om brister i arbetsmiljön på Iflas kansli i Haag.
– Jag hörde mycket rykten om hur han (generalsekreteraren) var och att det var ett dåligt arbetsklimat.
Något ärende var också uppe för diskussion i styrelsen. Men det hanterades av generalsekreteraren och dåvarande ordförande.
Turbulensen i Iflas ledning är oroande, tycker Catharina Isberg. Verksamheten är viktig på det globala planet.
– Det är av allra största vikt nu när vi har gått ur pandemin och har en Ukraina-kris. Då behöver vi samarbeta.
Johanna Hansson, ordförande i Svensk biblioteksförening, understryker vikten av Iflas arbete och slår fast att ledningen måste ha medlemmarnas förtroende. ”Governing Board måste ta ansvar för en god och rimlig arbetsmiljö för de anställda. Det är därför bra att det vidtagits åtgärder för att rätta till problemen med dåligt ledarskap. Jag utgår från att transparansen nu kommer att öka och att Governig Board kommunicerar tydligt med Iflas medlemmar…”, skriver hon i ett uttalande.
Anklagelserna om dyra hotellvistelser för generalsekreteraren är särskilt viktiga, påpekar Torbjörn Nilsson då många som deltar i Iflas möten åker dit på egen bekostnad. Han betonar att ekonomin måste utredas.
– En oberoende undersökning bör göras kring ekonomin, av någon fristående firma som går igenom allt. Det krävs ett stort arbete med stor insyn, säger Torbjörn Nilsson.
– Så att Ifla kan börja om på nytt.
Självklart är det tråkigt att ta del om det som har framkommit från Iflas ledning, säger Catharina Isberg.
– Jag tror att Ifla blir tilltufsat, nu är det viktigt att ta chansen och se över strukturerna och få till en nystart. Men med transparens och öppenhet.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer