Minskat förtroende för Ifla – "Nu krävs transparens"
13 apr 2022 • 2 min
Förtroendet för Ifla har påverkats av det som har uppdagats senaste tiden och nu krävs transparens i det fortsatta arbetet. Så låter några svenska röster om det som har hänt i Iflas ledning.
Det är viktigt att Ifla tar itu med de oegentligheter som har framkommit, säger Catharina Isberg, Torbjörn Nilsson och Johanna Hansson.
– Det är jätteallvarligt så klart det som har hänt. Allvarligt för Iflas trovärdighet, säger Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö och styrelseledamot i Ifla mellan 2017 och 2019.
För att ta sig ur den här härvan är öppenhet och transparens avgörande, konstaterar Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg och styrelseledamot i Ifla 2019 till sommaren 2021.
– Den tystnad som har rått kring detta gör att man undrar om det finns mer, eller är det här allt?
Hon har inte hört talas om det senaste halvårets turer i Iflas styrelse.
– Efter att jag fick reda på det här har jag givetvis funderat på vad jag såg. Men jag inser också att under min tid var det pandemi och vi hade nästan bara virtuella möten, då ser man inte saker på samma sätt.
Läs mer ›› Allvarliga anklagelser mot Ifla-ledningen ”Jag är skakad”
Torbjörn Nilsson hörde dock redan på sin tid rykten om brister i arbetsmiljön på Iflas kansli i Haag.
– Jag hörde mycket rykten om hur han (generalsekreteraren) var och att det var ett dåligt arbetsklimat.
Något ärende var också uppe för diskussion i styrelsen. Men det hanterades av generalsekreteraren och dåvarande ordförande.
Turbulensen i Iflas ledning är oroande, tycker Catharina Isberg. Verksamheten är viktig på det globala planet.
– Det är av allra största vikt nu när vi har gått ur pandemin och har en Ukraina-kris. Då behöver vi samarbeta.
Johanna Hansson, ordförande i Svensk biblioteksförening, understryker vikten av Iflas arbete och slår fast att ledningen måste ha medlemmarnas förtroende. ”Governing Board måste ta ansvar för en god och rimlig arbetsmiljö för de anställda. Det är därför bra att det vidtagits åtgärder för att rätta till problemen med dåligt ledarskap. Jag utgår från att transparansen nu kommer att öka och att Governig Board kommunicerar tydligt med Iflas medlemmar…”, skriver hon i ett uttalande.
Anklagelserna om dyra hotellvistelser för generalsekreteraren är särskilt viktiga, påpekar Torbjörn Nilsson då många som deltar i Iflas möten åker dit på egen bekostnad. Han betonar att ekonomin måste utredas.
– En oberoende undersökning bör göras kring ekonomin, av någon fristående firma som går igenom allt. Det krävs ett stort arbete med stor insyn, säger Torbjörn Nilsson.
– Så att Ifla kan börja om på nytt.
Självklart är det tråkigt att ta del om det som har framkommit från Iflas ledning, säger Catharina Isberg.
– Jag tror att Ifla blir tilltufsat, nu är det viktigt att ta chansen och se över strukturerna och få till en nystart. Men med transparens och öppenhet.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer