Minskat förtroende för Ifla – "Nu krävs transparens"

13 apr 2022 • 2 min

Förtroendet för Ifla har påverkats av det som har uppdagats senaste tiden och nu krävs transparens i det fortsatta arbetet. Så låter några svenska röster om det som har hänt i Iflas ledning.

– Det är jätteallvarligt så klart det som har hänt. Allvarligt för Iflas trovärdighet, säger Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö och styrelseledamot i Ifla mellan 2017 och 2019.

För att ta sig ur den här härvan är öppenhet och transparens avgörande, konstaterar Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg och styrelseledamot i Ifla 2019 till sommaren 2021.

Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg. Foto: Helsingborgs stad

– Den tystnad som har rått kring detta gör att man undrar om det finns mer, eller är det här allt?

Hon har inte hört talas om det senaste halvårets turer i Iflas styrelse.

– Efter att jag fick reda på det här har jag givetvis funderat på vad jag såg. Men jag inser också att under min tid var det pandemi och vi hade nästan bara virtuella möten, då ser man inte saker på samma sätt.

Läs mer ›› Allvarliga anklagelser mot Ifla-ledningen ”Jag är skakad”

Torbjörn Nilsson hörde dock redan på sin tid rykten om brister i arbetsmiljön på Iflas kansli i Haag.

– Jag hörde mycket rykten om hur han (generalsekreteraren) var och att det var ett dåligt arbetsklimat.

Något ärende var också uppe för diskussion i styrelsen. Men det hanterades av generalsekreteraren och dåvarande ordförande.

Torbjörn Nilsson vid Malmö stadsbibliotek var tidigare ledamot i Iflas styrelse.

Turbulensen i Iflas ledning är oroande, tycker Catharina Isberg. Verksamheten är viktig på det globala planet.

– Det är av allra största vikt nu när vi har gått ur pandemin och har en Ukraina-kris. Då behöver vi samarbeta.

Johanna Hansson, ordförande i Svensk biblioteksförening, understryker vikten av Iflas arbete och slår fast att ledningen måste ha medlemmarnas förtroende. ”Governing Board måste ta ansvar för en god och rimlig arbetsmiljö för de anställda. Det är därför bra att det vidtagits åtgärder för att rätta till problemen med dåligt ledarskap. Jag utgår från att transparansen nu kommer att öka och att Governig Board kommunicerar tydligt med Iflas medlemmar…”, skriver hon i ett uttalande.

Anklagelserna om dyra hotellvistelser för generalsekreteraren är särskilt viktiga, påpekar Torbjörn Nilsson då många som deltar i Iflas möten åker dit på egen bekostnad. Han betonar att ekonomin måste utredas.

– En oberoende undersökning bör göras kring ekonomin, av någon fristående firma som går igenom allt. Det krävs ett stort arbete med stor insyn, säger Torbjörn Nilsson.

– Så att Ifla kan börja om på nytt.

Självklart är det tråkigt att ta del om det som har framkommit från Iflas ledning, säger Catharina Isberg.

– Jag tror att Ifla blir tilltufsat, nu är det viktigt att ta chansen och se över strukturerna och få till en nystart. Men med transparens och öppenhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min