Nästa års Wlic hålls i Kazakstan
5 aug 2024 • 2 min
Bibliotekens årliga världskongress, Wlic, skulle i år ha ägt rum i Dubai, men efter stora protester blåstes evenemanget av. 2025 är det dags, då ska den hållas i centralasiatiska Kazakstan, även detta ett land med stora demokratiska brister.
2025 håller Ifla kongress i Astana, Kazakstan.
Den 18-22 augusti 2025 håller Ifla Word Library Information Congress, Wlic, i Kazakstans huvudstad Astana. Det är första gången Wlic hålls i Centralasien och det förstärker Iflas roll i den internationella bibliotekssfären, skriver den internationella biblioteksfederationen på sin sajt.
Då årets konferens, som var planerad att hållas i Dubai i Förenade Arabemiraten, ställdes in, är det många som längtar efter möjligheten att träffas igen, och Ifla uppskattar det arbete som kollegorna i Kazakstan har gjort i förberedelserna för sitt erbjudande att hålla konferensen, slår Iflas ordförande Vicki McDonald fast. Genom att stå som värd för Wlic vill Kasakstans biblioteksväsende öka sin lokala professionalitet och biblioteksprofessionens anseende i samhället, enligt ett uttalande från Gulzhan Irzhanova, ordförande i föreningen för universitetsbibliotek i Kazakstan, publicerat på Iflas hemsida.
Planerna på att hålla Wlic i Förenade Arabemiraten 2024 möttes av massiv kritik innan Dubai hann dra tillbaka sin inbjudan. Bristerna i demokrati samt det faktum att Ifla efter önskemål från värdlandet gick med på att inte lyfta hbtqi-frågor under konferensen låg bakom kritiken.
Liksom övriga länder i Centralasien är inte heller Kazakstan, som gränsar till både Ryssland och Kina, ett demokratiskt styrt land. De val som hålls har präglats av valfusk och mediefriheten är satt på undantag, enligt Utrikespolitiska institutet. Efter protester mot styret i landet 2022 säger sig presidenten ha inlett reformer, men stora brister i demokratin kvarstår. Valen är varken fria eller rättvisa och oppositionella riskerar att fängslas. De dominerande medierna ägs antingen av staten eller av affärsmän som är lojala med regeringsföreträdare, enligt organisationen Freedom House, som klassar landet som ”not free” och med endast marginellt bättre medborgerliga rättigheter än Förenade Arabemiraten.
Dubais krav på att inte nämna hbtqi-frågor under konferensen som planerades i år tillgodosågs av Iflas ledning, något som ifrågasattes då yttrandefrihet är ett av biblioteksfederationens ledord. I Kazakstan är homosexuellt umgänge inte straffbart sedan 1997, men fortfarande inte allmänt accepterat, enligt Sweden Abroad.
De demokratiska bristerna i Kazakstan nämns inte i Iflas information om Wlic 2025.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer