Nästa års Wlic hålls i Kazakstan
5 aug 2024 • 2 min
Bibliotekens årliga världskongress, Wlic, skulle i år ha ägt rum i Dubai, men efter stora protester blåstes evenemanget av. 2025 är det dags, då ska den hållas i centralasiatiska Kazakstan, även detta ett land med stora demokratiska brister.
2025 håller Ifla kongress i Astana, Kazakstan.
Den 18-22 augusti 2025 håller Ifla Word Library Information Congress, Wlic, i Kazakstans huvudstad Astana. Det är första gången Wlic hålls i Centralasien och det förstärker Iflas roll i den internationella bibliotekssfären, skriver den internationella biblioteksfederationen på sin sajt.
Då årets konferens, som var planerad att hållas i Dubai i Förenade Arabemiraten, ställdes in, är det många som längtar efter möjligheten att träffas igen, och Ifla uppskattar det arbete som kollegorna i Kazakstan har gjort i förberedelserna för sitt erbjudande att hålla konferensen, slår Iflas ordförande Vicki McDonald fast. Genom att stå som värd för Wlic vill Kasakstans biblioteksväsende öka sin lokala professionalitet och biblioteksprofessionens anseende i samhället, enligt ett uttalande från Gulzhan Irzhanova, ordförande i föreningen för universitetsbibliotek i Kazakstan, publicerat på Iflas hemsida.
Planerna på att hålla Wlic i Förenade Arabemiraten 2024 möttes av massiv kritik innan Dubai hann dra tillbaka sin inbjudan. Bristerna i demokrati samt det faktum att Ifla efter önskemål från värdlandet gick med på att inte lyfta hbtqi-frågor under konferensen låg bakom kritiken.
Liksom övriga länder i Centralasien är inte heller Kazakstan, som gränsar till både Ryssland och Kina, ett demokratiskt styrt land. De val som hålls har präglats av valfusk och mediefriheten är satt på undantag, enligt Utrikespolitiska institutet. Efter protester mot styret i landet 2022 säger sig presidenten ha inlett reformer, men stora brister i demokratin kvarstår. Valen är varken fria eller rättvisa och oppositionella riskerar att fängslas. De dominerande medierna ägs antingen av staten eller av affärsmän som är lojala med regeringsföreträdare, enligt organisationen Freedom House, som klassar landet som ”not free” och med endast marginellt bättre medborgerliga rättigheter än Förenade Arabemiraten.
Dubais krav på att inte nämna hbtqi-frågor under konferensen som planerades i år tillgodosågs av Iflas ledning, något som ifrågasattes då yttrandefrihet är ett av biblioteksfederationens ledord. I Kazakstan är homosexuellt umgänge inte straffbart sedan 1997, men fortfarande inte allmänt accepterat, enligt Sweden Abroad.
De demokratiska bristerna i Kazakstan nämns inte i Iflas information om Wlic 2025.
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
0 kommentarer