Nordiska biblioteksföreningar: Wlic i Kazakstan är ok
12 aug 2024 • 2 min
De nordiska biblioteksföreningarna har inga formella invändningar mot att Ifla förlägger nästa års världskongress till Kazakstan, ett land där mänskliga rättigheter och demokrati på flera sätt satts på undantag.

Helene Voldner, Paw Østergaard Jensen och Helene Öberg, ordföranden i biblioteksföreningarna i Norge, Danmark respektive Sverige.
Ifla meddelade nyligen att kommande Wlic äger rum i Astana, huvudstad i Kazakstan, vilket Biblioteksbladet tidigare har rapporterat.
Valet är inte helt okontroversiellt då Kazakstan är ett land med stora brister i sitt demokratiska system.
Förra året var de nordiska biblioteksföreningarna starkt kritiskt till Iflas val av Dubai. Vad säger de nu? Biblioteksbladet har fått skriftliga uttalanden från ordförandena för Norges, Danmarks och Sveriges föreningar.
Den norska ordföranden Helene Voldner framhåller att det absolut finns utmaningar kopplade till valet av Kazakstan. Hon skriver:
”Vi är dock inte emot att konferensen hålls här, men är medvetna om de demokratiska utmaningar som landet står inför. Trots att det formellt sett är en demokratisk republik finns det begränsningar av yttrande- och mötesfriheten.
En viktig princip för oss är att landet inte ska lägga begränsningar på innehållet i programmet, som vi upplevde i Dubai. Detta kommer vi att följa noga. Vi hoppas samtidigt att ett internationellt perspektiv utifrån och en bibliotekskonferens kan bidra till att påverka i rätt riktning, och att lyfta frågor kring bibliotek, demokrati och tillgång till kunskap kommer att stärka de rörelser inom landet som arbetar för en mer demokratisk utveckling.”
”Danmarks biblioteksförening har noterat och erkänner Iflas val av Kazakstan som värdland för Iflasvärldskongress Wlic 2025″, skriver föreningens ordförande Paw Østergaard Jensen och fortsätter: ”Det gör vi, även om vi erkänner att Kazakstan inte är en demokrati i västerländsk bemärkelse. Vi har lagt vikt vid landets sekulära karaktär och de framsteg som gjorts inom yttrandefrihet och HBTQ+-rättigheter, inklusive legaliseringen av äktenskap mellan personer av samma kön. Enligt vår information har Ifla försäkrat sig om att konferensen kan hållas utan någon form av inblandning från de lokala myndigheterna. En väsentlig faktor som gör det möjligt för Ifla att upprätthålla sin oberoende och säkerställa att konferensens innehåll speglar organisationens värderingar och mål.”
Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg framhåller att det inte är oproblematiskt med Kazakstan som värdland.
”Men av de underlag jag tagit del av, så skiljer sig Kazakstan från Dubai på de två punkter som jag var mest kritisk mot då. I Kazakstan är inte homosexualitet olagligt, vilket gör att alla våra medlemmar har möjlighet att resa dit och närvara. Kazakstan har heller inte haft synpunkter på agendan på mötet.
Internationellt så ser vi att demokratin går i fel riktning och Ifla behöver vara en aktör som bidra till att vända den utvecklingen. I det perspektivet så stänger jag inte dörren för Iflas närvaro i problematiska länder men då ska det hanteras klokt och med en tydlig agenda för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.”
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer