Nordiska biblioteksföreningar: Wlic i Kazakstan är ok

12 aug 2024 • 2 min

De nordiska biblioteksföreningarna har inga formella invändningar mot att Ifla förlägger nästa års världskongress till Kazakstan, ett land där mänskliga rättigheter och demokrati på flera sätt satts på undantag.

Ifla meddelade nyligen att kommande Wlic äger rum i Astana, huvudstad i Kazakstan, vilket Biblioteksbladet tidigare har rapporterat.

Valet är inte helt okontroversiellt då Kazakstan är ett land med stora brister i sitt demokratiska system.

Förra året var de nordiska biblioteksföreningarna starkt kritiskt till Iflas val av Dubai. Vad säger de nu? Biblioteksbladet har fått skriftliga uttalanden från ordförandena för Norges, Danmarks och Sveriges föreningar.

Den norska ordföranden Helene Voldner framhåller att det absolut finns utmaningar kopplade till valet av Kazakstan. Hon skriver:

”Vi är dock inte emot att konferensen hålls här, men är medvetna om de demokratiska utmaningar som landet står inför. Trots att det formellt sett är en demokratisk republik finns det begränsningar av yttrande- och mötesfriheten.
En viktig princip för oss är att landet inte ska lägga begränsningar på innehållet i programmet, som vi upplevde i Dubai. Detta kommer vi att följa noga. Vi hoppas samtidigt att ett internationellt perspektiv utifrån och en bibliotekskonferens kan bidra till att påverka i rätt riktning, och att lyfta frågor kring bibliotek, demokrati och tillgång till kunskap kommer att stärka de rörelser inom landet som arbetar för en mer demokratisk utveckling.”

”Danmarks biblioteksförening har noterat och erkänner Iflas val av Kazakstan som värdland för Iflasvärldskongress Wlic 2025″, skriver föreningens ordförande  Paw Østergaard Jensen och fortsätter: ”Det gör vi, även om vi erkänner att Kazakstan inte är en demokrati i västerländsk bemärkelse. Vi har lagt vikt vid landets sekulära karaktär och de framsteg som gjorts inom yttrandefrihet och HBTQ+-rättigheter, inklusive legaliseringen av äktenskap mellan personer av samma kön. Enligt vår information har Ifla försäkrat sig om att konferensen kan hållas utan någon form av inblandning från de lokala myndigheterna. En väsentlig faktor som gör det möjligt för Ifla att upprätthålla sin oberoende och säkerställa att konferensens innehåll speglar organisationens värderingar och mål.”

Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg framhåller att det inte är oproblematiskt med Kazakstan som värdland.

”Men av de underlag jag tagit del av, så skiljer sig Kazakstan från Dubai på de två punkter som jag var mest kritisk mot då. I Kazakstan är inte homosexualitet olagligt, vilket gör att alla våra medlemmar har möjlighet att resa dit och närvara. Kazakstan har heller inte haft synpunkter på agendan på mötet.
Internationellt så ser vi att demokratin går i fel riktning och Ifla behöver vara en aktör som bidra till att vända den utvecklingen. I det perspektivet så stänger jag inte dörren för Iflas närvaro i problematiska länder men då ska det hanteras klokt och med en tydlig agenda för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min