”Skrämmande för bibliotekarier och lärare”
8 nov 2024 • 4 min
Yttrandefrihetsorganisationer i USA kraftsamlar efter valet. Med Donald Trump som president befarar de en fortsatt ökning av bokförbud på skol- och folkbibliotek.
Hur kommer Donald Trump som 47:e president att påverka biblioteken och det fria ordet? Elly Brinkley vid PEN America är oroad, men beredd att kämpa tillsammans med andra för allas rätt till litteratur och yttrandefrihet.
– Vi är beredda att jobba hårt. Vi vet inte vad som väntar, säger Elly Brinkley, jurist på PEN America.
Organisationen kämpar för det fria ordet och har arbetat hårt mot de förbud mot utpekade boktitlar som har införts på skolbibliotek och folkbibliotek i flera av USA:s delstater. Mycket av det arbetet har gjorts på delstatsnivå eftersom lagstiftningen om exempelvis föräldrars rättigheter att plocka bort böcker från deras barns skolbibliotek stiftas på delstatsnivå.
Det gör också att PEN America har erfarenhet av att driva dessa processer.
– Vi har haft väldigt konservativa delstater som har lagstiftat kring detta. Så jag vet inte om det kommer att bli så mycket värre. För det har redan varit väldigt dåligt, säger Elly Brinkley.
Men, konstaterar hon, de konservativa på delstatsnivå kan nu få stöd från presidenten och regeringen.
– Med en president som använder väldigt uppviglande retorik kan det påverka politiken på delstatsnivå.
Det finns dock ett fåtal ljuspunkter i valresultatet, berättar hon. I North Carolina vann den demokratiska kandidaten, Josh Stein, guvernörsvalet över Mark Robinson, en republikan som har avslöjats med att ha fällt såväl transfoba uttalanden som att ha kallat sig själv för ”svart nazist”. I Florida, som hon kallar ”ground zero for book bans”, röstade invånarna ändå emot ett förslag från guvernören Ron DeSantis om att göra skolstyrelserna (som beslutar om vilka böcker som ska plockas bort från skolbibliotekens hyllor) partipolitiska. Ett försök från DeSantis att ta ytterligare kontroll över besluten på skolorna, förklarar hon.
Project 2025 ”mycket oroande”
Men problemen finns där. Och exempelvis Republikanernas plan över hur USA ska förändras med Donald Trump vid makten, Project 2025, är mycket oroande, säger Elly Brinkley.
– Trump har visserligen distanserat sig från den planen, men det verkar vara dit högern vill. Om det blir så kommer det få stora effekter. Den är mycket radikal och det är verkligen alarmerande.
Läs också ›› Republikansk plan med sikte på biblioteken
Och om den nya presidenten och regeringen går på samma linje som retoriken och politiken i vissa konservativa delstater finns det anledning att oroa sig. De har exempelvis vänt sig mot hbtqi-litteratur och kallat bibliotekarier för sexförbrytare.
– Det har skett på delstatlig nivå och är mycket oroande. Många bibliotekarier och lärare i dessa stater har varit rädda och lämnat yrket. Jag tror att det här är väldigt skrämmande för dem.
Kritiker har redan stängts ute
Även den ideella organisationen Every Library befarar att Project 2025 och Donald Trump som president kan leda till fler begränsningar av bokutbud på biblioteken. Organisationen varnar också, i ett uttalande på sin hemsida, för neddragningar av bibliotekens budgetar under de kommande fyra år. ”Framtiden för våra offentliga, akademiska och skolbibliotek kan inte tas för given”, skriver organisationen och fortsätter: ”Vi har sett alltför många delstater anta lagar som ser ut som Project 2025, som begränsar åtkomsten, diskriminerar minoriteter och hotar bibliotekarier och pedagoger.”
När Nadine Farid Johnson besökte Sverige och Biblioteksdagarna i Linköping förra året varnade hon för att frågan om bokförbud på amerikanska skolor ökade och såg med oro på att det var en del i presidentvalskampanjen. Då var hon vd för Amerikanska Pen i Washington.
I dag jobbar hon som policychef på Knight First Amendment Institute vid universitetet i Columia, en partipolitiskt obunden organisation som arbetar för att försvara det fria ordet i en digital era. Och nu varnar hon för att bokförbuden på skolor och bibliotek kommer att öka ytterligare. Även om det är beslut som fattas på delstatlig nivå, befarar hon att det faktum att Trump uttrycker att han vill begränsa tillgången till information, beroende på vad den innehåller, kan komma att följas på lokal och delstatlig nivå.
Baserat på förra omgången som Donald Trump var president finns en oro för nya begränsningar i yttrandefriheten, skriver hon i mejl till Biblioteksbladet.
”Den första Trump-administrationen offentliggjorde ett brett spektrum av metoder och nya policys som undergrävde skyddet av yttrandefriheten.”
Exempelvis blockerades kritiker av presidenten och hans administration på sociala medier. Hon konstaterar också att Trumps presidentvalskampanj redan har nekat journalister tillträde till vissa tillställningar för att de har kritiskt granskat valkampanjen.
Stort arbete väntar
Every Library konstaterar att biblioteksbranschen i USA har ett stort arbete framför sig kommande år. ”Vi måste gå samman i branschen för att mildra de hot som finns… Det inkluderar att samla in medel i nationella kampanjer för att bekämpa desinformation om bibliotekens roll i det amerikanska samhället.”
Även PEN America är beredda att kämpa vidare mot bokförbud och förslag om att lagföra bibliotekarier som lånar ut vissa böcker och andra förslag som kan dyka upp. En del av planen är att vara följsam och vänta in vad som sker.
– Vi gjorde detta redan 2017 och det kom nya, oväntade utspel varje dag, säger Elly Brinkley.
En annan viktig del är att samarbeta med andra som kämpar för yttrandefrihet.
– På PEN America är vi redo att jobba hårt och jag vet att andra organisationer känner på liknande sätt. Att bygga koalitioner kommer att vara mycket viktigt.
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer