Tysk biblioteksförening fryser engagemanget i Ifla

10 mar 2023 • 2 min

Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.

Anke Berghaus-Sprengel är ordförande i den tyska biblioteksorganisationen VDB. Foto: CC BY-SA 4.0

I ett tillkännagivande som skickades ut på tisdagen meddelar den tyska biblioteksorganisationen VDB, Verein Deutscher Bibliothekarinnen und Bibliothekare, att man tills vidare fryser sitt engagemang i Ifla. Det betyder bland annat att man avstår från att delta i arbetet i den tyska nationella Ifla-kommittén där VDB är en av fem biblioteksorganisationer. Ordförande i kommittén är Barbara Lison, ett uppdrag hon har parallellt med motsvarande roll i Iflas centrala styrelse.

VDB kommer inte heller att nominera kandidater till förtroendeuppdrag inom Ifla eller delta i omröstningen på kandidater som andra nominerat.

I uttalandet framhålls bristen på transparens när det gäller anklagelser som riktats mot hur Iflas styrelse och ledning fattat beslut i finansiella frågor som bakgrunden till organisationens agerande.

VDB:s ordförande Anke Berghaus-Sprengel bekräftar att det är Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden inom Ifla som ligger till grund för hennes organisations agerande.

– Det finns problem – och vi saknar svar från Iflas styrelse om hur de ska lösas, säger hon.

Engagemanget kommer att återupptas så snart det märks att åtgärder för att öka transparensen kring bland annat Iflas ekonomi, får genomslag.

Vid ett internt möte för några veckor sedan som Biblioteksbladet tagit del av, hävdade Iflas styrelseordförande Barbara Lison att turbulensen inom organisationen inte lett till att några medlemmar hoppat av. Detta stämde dock inte, Stockholms stadsbibliotek sade upp sitt medlemskap i december.

När Biblioteksbladet söker Iflas styrelseordförande Barbara Lison för en kommentar svarar hon att ”VBD har fattat sitt beslut, och det måste jag respektera”.

Enligt Lison är det ingen annan medlemsorganisation än VDB som gjort några liknande ställningstaganden.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min

Politik

Möte om armlängds avstånd planeras – men utan SD

Björn Orring, Anna Troberg och Ulf Dernevik har fått positiv respons på sin inbjudan till möte med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L för att prata armlängds avstånd. SD vill också gärna vara med, men det blir vid ett annat tillfälle.

9 mar 2023 • 2 min