Tysk biblioteksförening fryser engagemanget i Ifla

10 mar 2023 • 2 min

Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.

Anke Berghaus-Sprengel är ordförande i den tyska biblioteksorganisationen VDB. Foto: CC BY-SA 4.0

I ett tillkännagivande som skickades ut på tisdagen meddelar den tyska biblioteksorganisationen VDB, Verein Deutscher Bibliothekarinnen und Bibliothekare, att man tills vidare fryser sitt engagemang i Ifla. Det betyder bland annat att man avstår från att delta i arbetet i den tyska nationella Ifla-kommittén där VDB är en av fem biblioteksorganisationer. Ordförande i kommittén är Barbara Lison, ett uppdrag hon har parallellt med motsvarande roll i Iflas centrala styrelse.

VDB kommer inte heller att nominera kandidater till förtroendeuppdrag inom Ifla eller delta i omröstningen på kandidater som andra nominerat.

I uttalandet framhålls bristen på transparens när det gäller anklagelser som riktats mot hur Iflas styrelse och ledning fattat beslut i finansiella frågor som bakgrunden till organisationens agerande.

VDB:s ordförande Anke Berghaus-Sprengel bekräftar att det är Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden inom Ifla som ligger till grund för hennes organisations agerande.

– Det finns problem – och vi saknar svar från Iflas styrelse om hur de ska lösas, säger hon.

Engagemanget kommer att återupptas så snart det märks att åtgärder för att öka transparensen kring bland annat Iflas ekonomi, får genomslag.

Vid ett internt möte för några veckor sedan som Biblioteksbladet tagit del av, hävdade Iflas styrelseordförande Barbara Lison att turbulensen inom organisationen inte lett till att några medlemmar hoppat av. Detta stämde dock inte, Stockholms stadsbibliotek sade upp sitt medlemskap i december.

När Biblioteksbladet söker Iflas styrelseordförande Barbara Lison för en kommentar svarar hon att ”VBD har fattat sitt beslut, och det måste jag respektera”.

Enligt Lison är det ingen annan medlemsorganisation än VDB som gjort några liknande ställningstaganden.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min