Ifla anklagas för att påverkas av ryskt narrativ
25 mar 2022 • 2 min
Ukrainas biblioteksförening riktar hård kritik mot Iflas formuleringar i motiveringen till att inte utesluta den ryska biblioteksföreningen. ”Verkar som att styrelsen är påverkad av det ryska narrativet.”
Inlägg med anledningen av kriget från Ifla samt Ukrainas biblioteksförening. I bakgrunden en utbombad skola i Donbas i östra Ukraina.
Det hann gå tre veckor innan Ifla svarade på den ukrainska biblioteksföreningens uppmaning att utesluta den ryska biblioteksföreningen. Enligt Ukrainas biblioteksförening är den ryska systerföreningen en del i Putins krig mot Ukraina och den 28 februari publicerades föreningens första vädjan. Drygt två veckor senare publicerade de ytterligare en vädjan och kritiserade samtidigt det då uteblivna svaret. Men föreningen riktade även kritik mot det uttalande Ifla hade gjort om kriget.
Den 1 mars hade den internationella biblioteksfederationen publicerat ett kort uttalande – utan att kommentera kravet från den ukrainska föreningen – och konstaterat att den ”i solidaritet med våra kollegor i Ukrana fördömer alla våldsamma aktioner…” och ansluter sig till det internationella samfundets uttalanden om ”situationen”. Vidare uppmanades alla bibliotek världen över att agera för att sprida korrekt information om ”konflikten”.
Vi vill informera Iflas ledarskap om att det inte bara pågår en väpnad konflikt i Ukraina, utan ett fullskaligt, blodigt krig
”I det uttalandet efterlyser Ifla sanningsenlig information, men erkänner inte ens Ryssland som angripare.”
När Iflas styrelse väl publicerade ett svar på uppmaningen om uteslutning på sin hemsida och deklarerade att det inte finns anledning eller bevis som skulle motivera ett uteslutande av den ryska biblioteksföreningen var det med en formulering om civila offer på båda sidor i konflikten. Detta anser den ukrainska biblioteksföreningen kan tolkas som att Iflas styrelse är påverkad av Rysslands manipulativa narrativ. Inte någonstans skriver Ifla ordet krig, utan refererar till vapenvila, konflikt och beväpnade styrkor.
Den ukrainska biblioteksföreningen är också kritisk till fortsättningen i Iflas uttalande. Ifla ”uttrycker sedan oro för bevarande av kulturarv och bibliotekssamlingar. Det är precis här Ifla vidtar vissa åtgärder.” Är detta mer värdefullt för Ifla än människoliv och biblioteksanvändarnas säkerhet, frågar sig den ukrainska föreningen.
Biblioteksbladet har sökt Iflas Gerald Leitner, generalsekreterare, och Barbara Lison, ordförande, för en kommentar, men ännu inte fått svar.
Läs mer
›› Kravet: Uteslut ryska biblioteksföreningen
›› Svar från Ifla: Vi utesluter inte ryska biblioteksföreningen
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer