Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
25 mar 2022 • 2 min
Ukrainas biblioteksförening riktar hård kritik mot Iflas formuleringar i motiveringen till att inte utesluta den ryska biblioteksföreningen. ”Verkar som att styrelsen är påverkad av det ryska narrativet.”
Inlägg med anledningen av kriget från Ifla samt Ukrainas biblioteksförening. I bakgrunden en utbombad skola i Donbas i östra Ukraina.
Det hann gå tre veckor innan Ifla svarade på den ukrainska biblioteksföreningens uppmaning att utesluta den ryska biblioteksföreningen. Enligt Ukrainas biblioteksförening är den ryska systerföreningen en del i Putins krig mot Ukraina och den 28 februari publicerades föreningens första vädjan. Drygt två veckor senare publicerade de ytterligare en vädjan och kritiserade samtidigt det då uteblivna svaret. Men föreningen riktade även kritik mot det uttalande Ifla hade gjort om kriget.
Den 1 mars hade den internationella biblioteksfederationen publicerat ett kort uttalande – utan att kommentera kravet från den ukrainska föreningen – och konstaterat att den ”i solidaritet med våra kollegor i Ukrana fördömer alla våldsamma aktioner…” och ansluter sig till det internationella samfundets uttalanden om ”situationen”. Vidare uppmanades alla bibliotek världen över att agera för att sprida korrekt information om ”konflikten”.
Vi vill informera Iflas ledarskap om att det inte bara pågår en väpnad konflikt i Ukraina, utan ett fullskaligt, blodigt krig
”I det uttalandet efterlyser Ifla sanningsenlig information, men erkänner inte ens Ryssland som angripare.”
När Iflas styrelse väl publicerade ett svar på uppmaningen om uteslutning på sin hemsida och deklarerade att det inte finns anledning eller bevis som skulle motivera ett uteslutande av den ryska biblioteksföreningen var det med en formulering om civila offer på båda sidor i konflikten. Detta anser den ukrainska biblioteksföreningen kan tolkas som att Iflas styrelse är påverkad av Rysslands manipulativa narrativ. Inte någonstans skriver Ifla ordet krig, utan refererar till vapenvila, konflikt och beväpnade styrkor.
Den ukrainska biblioteksföreningen är också kritisk till fortsättningen i Iflas uttalande. Ifla ”uttrycker sedan oro för bevarande av kulturarv och bibliotekssamlingar. Det är precis här Ifla vidtar vissa åtgärder.” Är detta mer värdefullt för Ifla än människoliv och biblioteksanvändarnas säkerhet, frågar sig den ukrainska föreningen.
Biblioteksbladet har sökt Iflas Gerald Leitner, generalsekreterare, och Barbara Lison, ordförande, för en kommentar, men ännu inte fått svar.
Läs mer
›› Kravet: Uteslut ryska biblioteksföreningen
›› Svar från Ifla: Vi utesluter inte ryska biblioteksföreningen
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer