Wlic i Dubai inställt

3 okt 2023 • < 1 min

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

På tisdagen meddelade arrangörerna i Dubai att de drar tillbaka sitt erbjudande att stå bakom nästa års Wlic-kongress.

Att det saknats andra kandidater att arrangera evenemanget betyder, enligt ett pressmeddelande från Ifla, att Wlic helt ställs in 2024 och alltså inte kommer att äga rum någon annanstans.

Dubai i Förenade Arabemiraten är ökänt för att kränka mänskliga rättigheter och har en lagstiftning som förbjuder homosexualitet. För att bibliotekssektorns världskongress Wlic skulle kunna genomföras i landet nästa år var därför avsikten att förlägga programpunkter med hbtqi-tema till ett annat land vid en annan tidpunkt.

Detta väckte starka reaktioner, inte minst i Sverige. I en kommentar till Biblioteksbladet skrev riksbibliotekarie Karin Grönvall:

”Ifla som förening har främjande av mänskliga rättigheter och inkludering som ett av sina kärnvärden och valet av Dubai medför att alla medlemmar inte är inkluderade.”

Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg förklarade att hon var bekymrad över utvecklingen inom Ifla:

”Ifla behöver bli mer medvetna i sina val för att undvika att bli ett redskap för andras agendor.”

I somras arrangerade Ifla en medlemsomröstning men trots att en majoritet av de svarande var emot valet av Dubai meddelade organisationens styrelse i augusti att ledamöterna stod fast vid sitt beslut.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min