Kritiserat nedläggningsbeslut i Fredrika

9 jan 2024 • 3 min

Besparingskrav gör att biblioteket i Fredrika måste stänga och snart får invånarna som vill låna en bok åka sex mil till närmsta bibliotek i Åsele. Men det har inte varit utan protester.

Biblioteket i lilla västerbottniska orten Fredrika lägger ner till följd av besparingskrav i kommunen. Men trots att det inte ens bor 200 personer på orten har det hörts kraftiga protester. Flera invånare har haft hopp om att rädda biblioteket och det äldreboende som också stänger.

– Vi hoppas på politiskt mod, sade David Gustavsson till P4 Västerbotten i höstas.

Han kommer från föreningen Fredrikas framtid som har hållit protestmöten och gett kommunen förslag på hur biblioteket ska räddas kvar på orten.

Åsa Johnson-Persson, bibliotekschef i Åsele kommun, dit även orten Fredrika hör. Foto: Privat

Men efter kommunfullmäktiges beslut strax före jul hyser bibliotekschef Åsa Johnson-Persson på huvudbiblioteket i Åsele litet hopp om att kunna rädda filialen i Fredrika. Men hon vill ändå vänta tills beslutet har vunnit laga kraft, innan hon börjar med de förändringar som krävs.

– Det är jättesorgligt, det är ändå sex mil bort från Åsele, säger hon.

– Biblioteket är ju den enda offentliga lokalen som finns där man kan träffas och prata eller låna en dator. Det känns väldigt tråkigt.

Åsele kommun står inför stora besparingskrav. Men av de 3,5 miljoner kronor som ska sparas kommer en stängning av biblioteket bara att bidra med 100 000 per år. I kommunens huvudort, Åsele, finns 2,5 heltidstjänster på biblioteket. Det är så knappt med personal så att Åsa Johnsson-Persson inte ser några möjligheter till ytterligare besparingar i huvudorten, utan måste dra in den halvtidstjänst som sköter biblioteket i Fredrika.

– 100 000 kronor känns som en droppe i havet, men det är mycket för oss. Vi har också dragit ner på bokinköpen nästa år. Det är inget kul alls.

Biblioteket har tvingats till neddragningar även tidigare och är redan sparsamt bemannat. På filialen i Fredrika är det dessutom svårt hålla värmen tillräckligt i lokalerna och den person som ansvarar för Fredrika-biblioteket utgår från Åsele och är på plats bara en dag i veckan. Om biblioteket skulle ha varit kvar hade det behövt flytta till ny lokal. Men tack vare meröppet, så har invånarna ändå haft tillgång till sitt bibliotek dagligen.

– Även om vi inte har haft personal där mer än en dag i veckan så har folk kunnat låna mellan klockan sju och 22 varje dag eftersom vi har meröppet. Det har fungerat jättebra. Det är tråkigt att det försvinner.

Biblioteket i Fredrika ska läggas ner till följd av besparingar. Det har pratats om att donera böckerna till lokala föreningar, men inget är klart. Foto: Åsele kommun

Tillsammans med sju andra kommuner i regionen bekostar biblioteket i Åsele projektet Julla Májja, den samiska biblioteksbussen (egentligen snarare en skåpbil än en buss) som utsågs till Årets mobila bibliotek av Svensk biblioteksförening i höstas. Men det är svårt att hitta pengar även till detta, konstaterar Åsa Johnsson-Persson.

– Vi har ingen egen bokbuss och det är på håret att vi klarar av Julla Májja. Vi har inte heller möjlighet att ha boken kommer, det kostar jättemycket. Jag hoppas bara de äldre i Fredrika har någon bekant som kan låna åt dem i Bjurholm eller Åsele.

Om biblioteket stänger finns funderingar på att skänka böckerna till lokala föreningar för fortsatt användning, men inga beslut fattas förrän det står klart att det inte finns något hopp för biblioteket.

– Man får avvakta lite, men det ser ganska dystert ut verkligen.

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min