Kritiserat nedläggningsbeslut i Fredrika

9 jan 2024 • 3 min

Besparingskrav gör att biblioteket i Fredrika måste stänga och snart får invånarna som vill låna en bok åka sex mil till närmsta bibliotek i Åsele. Men det har inte varit utan protester.

Biblioteket i lilla västerbottniska orten Fredrika lägger ner till följd av besparingskrav i kommunen. Men trots att det inte ens bor 200 personer på orten har det hörts kraftiga protester. Flera invånare har haft hopp om att rädda biblioteket och det äldreboende som också stänger.

– Vi hoppas på politiskt mod, sade David Gustavsson till P4 Västerbotten i höstas.

Han kommer från föreningen Fredrikas framtid som har hållit protestmöten och gett kommunen förslag på hur biblioteket ska räddas kvar på orten.

Åsa Johnson-Persson, bibliotekschef i Åsele kommun, dit även orten Fredrika hör. Foto: Privat

Men efter kommunfullmäktiges beslut strax före jul hyser bibliotekschef Åsa Johnson-Persson på huvudbiblioteket i Åsele litet hopp om att kunna rädda filialen i Fredrika. Men hon vill ändå vänta tills beslutet har vunnit laga kraft, innan hon börjar med de förändringar som krävs.

– Det är jättesorgligt, det är ändå sex mil bort från Åsele, säger hon.

– Biblioteket är ju den enda offentliga lokalen som finns där man kan träffas och prata eller låna en dator. Det känns väldigt tråkigt.

Åsele kommun står inför stora besparingskrav. Men av de 3,5 miljoner kronor som ska sparas kommer en stängning av biblioteket bara att bidra med 100 000 per år. I kommunens huvudort, Åsele, finns 2,5 heltidstjänster på biblioteket. Det är så knappt med personal så att Åsa Johnsson-Persson inte ser några möjligheter till ytterligare besparingar i huvudorten, utan måste dra in den halvtidstjänst som sköter biblioteket i Fredrika.

– 100 000 kronor känns som en droppe i havet, men det är mycket för oss. Vi har också dragit ner på bokinköpen nästa år. Det är inget kul alls.

Biblioteket har tvingats till neddragningar även tidigare och är redan sparsamt bemannat. På filialen i Fredrika är det dessutom svårt hålla värmen tillräckligt i lokalerna och den person som ansvarar för Fredrika-biblioteket utgår från Åsele och är på plats bara en dag i veckan. Om biblioteket skulle ha varit kvar hade det behövt flytta till ny lokal. Men tack vare meröppet, så har invånarna ändå haft tillgång till sitt bibliotek dagligen.

– Även om vi inte har haft personal där mer än en dag i veckan så har folk kunnat låna mellan klockan sju och 22 varje dag eftersom vi har meröppet. Det har fungerat jättebra. Det är tråkigt att det försvinner.

Biblioteket i Fredrika ska läggas ner till följd av besparingar. Det har pratats om att donera böckerna till lokala föreningar, men inget är klart. Foto: Åsele kommun

Tillsammans med sju andra kommuner i regionen bekostar biblioteket i Åsele projektet Julla Májja, den samiska biblioteksbussen (egentligen snarare en skåpbil än en buss) som utsågs till Årets mobila bibliotek av Svensk biblioteksförening i höstas. Men det är svårt att hitta pengar även till detta, konstaterar Åsa Johnsson-Persson.

– Vi har ingen egen bokbuss och det är på håret att vi klarar av Julla Májja. Vi har inte heller möjlighet att ha boken kommer, det kostar jättemycket. Jag hoppas bara de äldre i Fredrika har någon bekant som kan låna åt dem i Bjurholm eller Åsele.

Om biblioteket stänger finns funderingar på att skänka böckerna till lokala föreningar för fortsatt användning, men inga beslut fattas förrän det står klart att det inte finns något hopp för biblioteket.

– Man får avvakta lite, men det ser ganska dystert ut verkligen.

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min