Kritiserat nedläggningsbeslut i Fredrika
9 jan 2024 • 3 min
Besparingskrav gör att biblioteket i Fredrika måste stänga och snart får invånarna som vill låna en bok åka sex mil till närmsta bibliotek i Åsele. Men det har inte varit utan protester.
Både bibliotek och äldreboende i Fredrika tvingas stänga när kommunen måste spara. Åsa Johnson-Persson är bibliotekschef i Åsele kommun.
Biblioteket i lilla västerbottniska orten Fredrika lägger ner till följd av besparingskrav i kommunen. Men trots att det inte ens bor 200 personer på orten har det hörts kraftiga protester. Flera invånare har haft hopp om att rädda biblioteket och det äldreboende som också stänger.
– Vi hoppas på politiskt mod, sade David Gustavsson till P4 Västerbotten i höstas.
Han kommer från föreningen Fredrikas framtid som har hållit protestmöten och gett kommunen förslag på hur biblioteket ska räddas kvar på orten.
Men efter kommunfullmäktiges beslut strax före jul hyser bibliotekschef Åsa Johnson-Persson på huvudbiblioteket i Åsele litet hopp om att kunna rädda filialen i Fredrika. Men hon vill ändå vänta tills beslutet har vunnit laga kraft, innan hon börjar med de förändringar som krävs.
– Det är jättesorgligt, det är ändå sex mil bort från Åsele, säger hon.
– Biblioteket är ju den enda offentliga lokalen som finns där man kan träffas och prata eller låna en dator. Det känns väldigt tråkigt.
Åsele kommun står inför stora besparingskrav. Men av de 3,5 miljoner kronor som ska sparas kommer en stängning av biblioteket bara att bidra med 100 000 per år. I kommunens huvudort, Åsele, finns 2,5 heltidstjänster på biblioteket. Det är så knappt med personal så att Åsa Johnsson-Persson inte ser några möjligheter till ytterligare besparingar i huvudorten, utan måste dra in den halvtidstjänst som sköter biblioteket i Fredrika.
– 100 000 kronor känns som en droppe i havet, men det är mycket för oss. Vi har också dragit ner på bokinköpen nästa år. Det är inget kul alls.
Biblioteket har tvingats till neddragningar även tidigare och är redan sparsamt bemannat. På filialen i Fredrika är det dessutom svårt hålla värmen tillräckligt i lokalerna och den person som ansvarar för Fredrika-biblioteket utgår från Åsele och är på plats bara en dag i veckan. Om biblioteket skulle ha varit kvar hade det behövt flytta till ny lokal. Men tack vare meröppet, så har invånarna ändå haft tillgång till sitt bibliotek dagligen.
– Även om vi inte har haft personal där mer än en dag i veckan så har folk kunnat låna mellan klockan sju och 22 varje dag eftersom vi har meröppet. Det har fungerat jättebra. Det är tråkigt att det försvinner.
Tillsammans med sju andra kommuner i regionen bekostar biblioteket i Åsele projektet Julla Májja, den samiska biblioteksbussen (egentligen snarare en skåpbil än en buss) som utsågs till Årets mobila bibliotek av Svensk biblioteksförening i höstas. Men det är svårt att hitta pengar även till detta, konstaterar Åsa Johnsson-Persson.
– Vi har ingen egen bokbuss och det är på håret att vi klarar av Julla Májja. Vi har inte heller möjlighet att ha boken kommer, det kostar jättemycket. Jag hoppas bara de äldre i Fredrika har någon bekant som kan låna åt dem i Bjurholm eller Åsele.
Om biblioteket stänger finns funderingar på att skänka böckerna till lokala föreningar för fortsatt användning, men inga beslut fattas förrän det står klart att det inte finns något hopp för biblioteket.
– Man får avvakta lite, men det ser ganska dystert ut verkligen.
1 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Tycker det är bedrövligt .