Kritiserat nedläggningsbeslut i Fredrika

9 jan 2024 • 3 min

Besparingskrav gör att biblioteket i Fredrika måste stänga och snart får invånarna som vill låna en bok åka sex mil till närmsta bibliotek i Åsele. Men det har inte varit utan protester.

Biblioteket i lilla västerbottniska orten Fredrika lägger ner till följd av besparingskrav i kommunen. Men trots att det inte ens bor 200 personer på orten har det hörts kraftiga protester. Flera invånare har haft hopp om att rädda biblioteket och det äldreboende som också stänger.

– Vi hoppas på politiskt mod, sade David Gustavsson till P4 Västerbotten i höstas.

Han kommer från föreningen Fredrikas framtid som har hållit protestmöten och gett kommunen förslag på hur biblioteket ska räddas kvar på orten.

Åsa Johnson-Persson, bibliotekschef i Åsele kommun, dit även orten Fredrika hör. Foto: Privat

Men efter kommunfullmäktiges beslut strax före jul hyser bibliotekschef Åsa Johnson-Persson på huvudbiblioteket i Åsele litet hopp om att kunna rädda filialen i Fredrika. Men hon vill ändå vänta tills beslutet har vunnit laga kraft, innan hon börjar med de förändringar som krävs.

– Det är jättesorgligt, det är ändå sex mil bort från Åsele, säger hon.

– Biblioteket är ju den enda offentliga lokalen som finns där man kan träffas och prata eller låna en dator. Det känns väldigt tråkigt.

Åsele kommun står inför stora besparingskrav. Men av de 3,5 miljoner kronor som ska sparas kommer en stängning av biblioteket bara att bidra med 100 000 per år. I kommunens huvudort, Åsele, finns 2,5 heltidstjänster på biblioteket. Det är så knappt med personal så att Åsa Johnsson-Persson inte ser några möjligheter till ytterligare besparingar i huvudorten, utan måste dra in den halvtidstjänst som sköter biblioteket i Fredrika.

– 100 000 kronor känns som en droppe i havet, men det är mycket för oss. Vi har också dragit ner på bokinköpen nästa år. Det är inget kul alls.

Biblioteket har tvingats till neddragningar även tidigare och är redan sparsamt bemannat. På filialen i Fredrika är det dessutom svårt hålla värmen tillräckligt i lokalerna och den person som ansvarar för Fredrika-biblioteket utgår från Åsele och är på plats bara en dag i veckan. Om biblioteket skulle ha varit kvar hade det behövt flytta till ny lokal. Men tack vare meröppet, så har invånarna ändå haft tillgång till sitt bibliotek dagligen.

– Även om vi inte har haft personal där mer än en dag i veckan så har folk kunnat låna mellan klockan sju och 22 varje dag eftersom vi har meröppet. Det har fungerat jättebra. Det är tråkigt att det försvinner.

Biblioteket i Fredrika ska läggas ner till följd av besparingar. Det har pratats om att donera böckerna till lokala föreningar, men inget är klart. Foto: Åsele kommun

Tillsammans med sju andra kommuner i regionen bekostar biblioteket i Åsele projektet Julla Májja, den samiska biblioteksbussen (egentligen snarare en skåpbil än en buss) som utsågs till Årets mobila bibliotek av Svensk biblioteksförening i höstas. Men det är svårt att hitta pengar även till detta, konstaterar Åsa Johnsson-Persson.

– Vi har ingen egen bokbuss och det är på håret att vi klarar av Julla Májja. Vi har inte heller möjlighet att ha boken kommer, det kostar jättemycket. Jag hoppas bara de äldre i Fredrika har någon bekant som kan låna åt dem i Bjurholm eller Åsele.

Om biblioteket stänger finns funderingar på att skänka böckerna till lokala föreningar för fortsatt användning, men inga beslut fattas förrän det står klart att det inte finns något hopp för biblioteket.

– Man får avvakta lite, men det ser ganska dystert ut verkligen.

1 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min