Kritiserat nedläggningsbeslut i Fredrika
9 jan 2024 • 3 min
Besparingskrav gör att biblioteket i Fredrika måste stänga och snart får invånarna som vill låna en bok åka sex mil till närmsta bibliotek i Åsele. Men det har inte varit utan protester.

Både bibliotek och äldreboende i Fredrika tvingas stänga när kommunen måste spara. Åsa Johnson-Persson är bibliotekschef i Åsele kommun.
Biblioteket i lilla västerbottniska orten Fredrika lägger ner till följd av besparingskrav i kommunen. Men trots att det inte ens bor 200 personer på orten har det hörts kraftiga protester. Flera invånare har haft hopp om att rädda biblioteket och det äldreboende som också stänger.
– Vi hoppas på politiskt mod, sade David Gustavsson till P4 Västerbotten i höstas.
Han kommer från föreningen Fredrikas framtid som har hållit protestmöten och gett kommunen förslag på hur biblioteket ska räddas kvar på orten.

Men efter kommunfullmäktiges beslut strax före jul hyser bibliotekschef Åsa Johnson-Persson på huvudbiblioteket i Åsele litet hopp om att kunna rädda filialen i Fredrika. Men hon vill ändå vänta tills beslutet har vunnit laga kraft, innan hon börjar med de förändringar som krävs.
– Det är jättesorgligt, det är ändå sex mil bort från Åsele, säger hon.
– Biblioteket är ju den enda offentliga lokalen som finns där man kan träffas och prata eller låna en dator. Det känns väldigt tråkigt.
Åsele kommun står inför stora besparingskrav. Men av de 3,5 miljoner kronor som ska sparas kommer en stängning av biblioteket bara att bidra med 100 000 per år. I kommunens huvudort, Åsele, finns 2,5 heltidstjänster på biblioteket. Det är så knappt med personal så att Åsa Johnsson-Persson inte ser några möjligheter till ytterligare besparingar i huvudorten, utan måste dra in den halvtidstjänst som sköter biblioteket i Fredrika.
– 100 000 kronor känns som en droppe i havet, men det är mycket för oss. Vi har också dragit ner på bokinköpen nästa år. Det är inget kul alls.
Biblioteket har tvingats till neddragningar även tidigare och är redan sparsamt bemannat. På filialen i Fredrika är det dessutom svårt hålla värmen tillräckligt i lokalerna och den person som ansvarar för Fredrika-biblioteket utgår från Åsele och är på plats bara en dag i veckan. Om biblioteket skulle ha varit kvar hade det behövt flytta till ny lokal. Men tack vare meröppet, så har invånarna ändå haft tillgång till sitt bibliotek dagligen.
– Även om vi inte har haft personal där mer än en dag i veckan så har folk kunnat låna mellan klockan sju och 22 varje dag eftersom vi har meröppet. Det har fungerat jättebra. Det är tråkigt att det försvinner.

Tillsammans med sju andra kommuner i regionen bekostar biblioteket i Åsele projektet Julla Májja, den samiska biblioteksbussen (egentligen snarare en skåpbil än en buss) som utsågs till Årets mobila bibliotek av Svensk biblioteksförening i höstas. Men det är svårt att hitta pengar även till detta, konstaterar Åsa Johnsson-Persson.
– Vi har ingen egen bokbuss och det är på håret att vi klarar av Julla Májja. Vi har inte heller möjlighet att ha boken kommer, det kostar jättemycket. Jag hoppas bara de äldre i Fredrika har någon bekant som kan låna åt dem i Bjurholm eller Åsele.
Om biblioteket stänger finns funderingar på att skänka böckerna till lokala föreningar för fortsatt användning, men inga beslut fattas förrän det står klart att det inte finns något hopp för biblioteket.
– Man får avvakta lite, men det ser ganska dystert ut verkligen.
1 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Tycker det är bedrövligt .