KTH jobbar för större könsbalans

18 nov 2021 • 2 min

KTH:s satsningar för att locka tjejer till ingenjörsutbildningar för att få större könsbalans verkar ge effekt. "Det är viktigt att jobba kontinuerligt med frågan."

Alina Lingnau, kommunikatör och projektledare för KTH Giants, en satsning för att öka andelen kvinnliga studenter. Foto: KTH

KTH vill ha de bästa studenterna. Då räcker det inte att bara rekrytera bland den ena hälften av befolkningen. Det menar Alina Lingnau, som är kommunikatör och projektledare för KTH Giants, en satsning för att öka andelen kvinnliga studenter.
– Om många duktiga kvinnor inte söker sig till oss går vi miste om duktiga studenter, och i framtiden duktiga ingenjörer som kan utveckla lösningar på tekniska problem, säger hon.

På vissa av KTH:s utbildningar är könsfördelningen jämn, men på utbildningarna inom datateknik, maskinteknik och elektroteknik utgör kvinnorna mindre än 20 procent av studenterna. Då blir det också en fråga om studiemiljö, menar Alina Lingnau, det kan skapas en exkluderande miljö.
– Då vågar alla kanske inte bidra på samma sätt. Kvinnor ska känna att de hör hemma hos oss, det blir enklare om de inte är de enda kvinnorna.
KTH har två stora satsningar som riktar sig till kvinnor och flickor. Den ena är Teklafestivalen för tjejer i åldern 11–15 år där de får delta i workshops och testa olika teknikområden på ett lekfullt sätt.
– Vi vill ge dem möjlighet att utforska tekniken på sina egna villkor, säger Alina Lignau.

Läs också ›› Få insatser för att locka män till bibliotekarieutbildningar

När tjejerna blir äldre väljer de bort teknikutbildningar på högskolan för att de inte riktigt vet vad det innebär. KTH Giants riktar sig därför mot tjejer på gymnasiet som får möjlighet att prata med lärare och studievägledare, lyssna på föreläsningar och träffa kvinnliga studenter som berättar om sina drivkrafter och utmaningar.
– Vi vill utmana samhälls­bilden av ingenjören som bara sitter ensam framför en dator och kodar hela dagarna. Det kan också vara ett socialt yrke där man bidrar till att förbättra samhället genom att utveckla olika lösningar.
Men har insatserna någon effekt? Det är svårt att svara på, menar Alina Lingnau. Hösten 2014 var andelen kvinnliga förstahandssökande till civilingenjörsprogrammet i elektroteknik 13,8 procent. Året efter, när Giants­-satsningen startade, var siffran 9,5 procent. 2017 hade antalet kvinnliga sökande stigit till 20,3 procent. Men hösten 2021 är siffran nere på 11,6 procent.
– Det är viktigt att jobba kontinuerligt med frågan och det räcker nog inte med ett evenemang per år. Men vi vet inte vad som hade hänt om vi inte hade gjort något alls. Det är inte heller bara vi som påverkar vilken utbildning kvinnorna väljer.

Samtidigt kan lärosätet se att 30–40 procent av dem som besökt KTH Giants under åren 2017–2019 också sökt en utbildning på läro­sätet. Den yngre målgruppen är svårare att följa upp, men 2019 svarade 61 procent av deltagarna på Teklafestivalen att de blivit mer intresserade av natur- eller teknikvetenskapliga utbildningar.

Artikeln publicerades i Biblioteksbladet nummer 3, 2021

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min