Labbet där framtidens hybridbibliotek utformas
6 feb 2024 • 3 min
Nu är det öppet, bibliotekslabbet som i dialog med invånarna i och kring det kraftigt växande Liljeholmen, ska ge ett underlag till politikerna som i nästa steg ska leda till ett nytt bibliotek. Frågan lyder: Vad ska egentligen ett bibliotek eller ett kulturhus innehålla?
Victor Alfson, Birgitta Widlund, Hedda Svenblad och Elin Hilme Klint på det nyligen invigda bibliotekslabbet i Liljeholmen.
På Liljeholmstorget i södra Stockholm, bredvid en av entréerna till gallerian och med tunnelbanan som granne, där ska bibliotekslabbet husera de närmaste fyra åren. Det är ett projekt som drivs av Stockholms stadsbibliotek och man håller till i en lokal där det tidigare låg en pizzeria. Än så länge är lokalen tämligen tom men den ska fyllas successivt, inte minst med böcker, i det som beskrivs som ett hybridbibliotek där man kommer att kunna låna, lämna och hämta reserverade böcker.
– Det allra viktigaste är formatet på projektet, att vi gör det i dialog med de boende i Liljeholmen och stockholmarna. De lärdomar och den verksamhet som kommer att utvecklas här, tanken är att det ska fungera som ett beslutsunderlag som vi kan presentera för politiken, säger Elisabeth Aquilonius som är biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm.
Hon lägger sedan till att de tar avstamp i sitt uppdrag, bibliotekslagen. Kärnan i verksamheten är läsfrämjande, åsiktsfrihet och informationsinhämtning, understryker hon.
De senaste månaderna har man varit ute och mött människor, mycket data har samlats in, i trakterna kring Liljeholmen och Gröndal och de tillfrågade har efterfrågat en mötesplats där man även kan samtala om angelägna kultur- och samhällsfrågor. En scen i någon form står också på önskelistan, inte minst från de pensionärer som har tillfrågats. De prioriterade målgrupperna i processen är barn och dagliga verksamheter och just pensionärer.
– Att inte gå händelserna i förväg är en utmaning, att lita på processen och låta allt växa fram, men också att inte inreda som vi tycker. Det här måste få ta tid, säger bibliotekarien Elin Hilme Klint som jobbar i och på bibliotekslabbet tillsammans med kollegorna Hedda Svenblad och Victor Alfson och projektledaren Birgitta Widlund.
Att prova nytt är viktigt för de inblandade, inte minst för att det trots allt är många som inte går på bibliotek, icke användarna måste kunna lockas in på något sätt, understryker Birgitta Widlund.
– Det är en unik chans att få föra en så djup dialog med besökarna och att få skapa en plats som många känner att de har varit med och skapat, menar Elin Hilme Klint.
Som kultur- och äldreborgarrådet i Stockholm, Torun Boucher, konstaterar i sitt lilla anförande i samband med en visning av bibliotekslabbet, så har det funnits planer på att bygga ett bibliotek i Liljeholmen sedan Abba gav ut sin första skiva. Det var 1973. Nu ska det, om allt går som det ska, byggas ett så kallad nodbibliotek, ett större bibliotek, i stadsdelen. Bibliotekslabbet ska då leda fram till det bibliotek som ska växa fram i dialog med invånarna i området.
– Jag känner inte till något liknande, inte något som har gjorts på det här sättet eller i den här skalan, konstaterar Elisabeth Aquilonius apropå bibliotekslabbet.
Det jobbas på en ny detaljplan för området, den är något försenad eftersom det hänger på var den nya tunnelbaneuppgången ska ligga. I samrådet under planarbetet konstateras behovet av ett bibliotek.
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer