Lokala föreningen: Viktigt att biblioteket anpassar sig

24 sep 2024 • 2 min

Idén till projektet i Landskrona kom från Viktor Pålsson i föreningen Hej Öster. ”Vi ville samverka med biblioteket.”

Viktor Pålsson från föreningen Hej Öster i Landskrona tog initiativ till samarbete med biblioteket. Foto: Thord Eriksson

Föreningen Hej Öster samlar grannar i ett område i centrala Landskrona som tidigare haft rykte som utsatt. Viktor Pålsson och hans grannar gick för några år sedan samman för att göra något positivt för området, och resultatet blev en årlig fest.

Biblioteket ligger i utkanten av området och det fanns redan en etablerad relation till föreningen när Viktor Pålsson hörde av sig med ett förslag om att arrangera möten med boende i Landskrona – det som sedan blev det gemensamma bidraget inom ramarna för The Europe Challenge.

– Vi som bor här ser en avsaknad av samtal där alla får ha möjlighet att delta och deras tankar och kunskaper värderas. Nu får vi folk att känna sig bekväma och prata om sitt område eller sitt liv, och inte bli utfrågade. Det var det vi ville vara med och skapa, ett forum, för att vi upplevde att många inte blev lyssnade på.

Samarbetet har inte minst fungerat tack vare att bibliotekets varit följsamt och anpassat sig till att föreningen drivs ideellt.

– Det är alltid en utmaning att samverka med institutioner när man jobbar i en förening. På vilka tider kan vi träffas? Hur mycket tid kan vi lägga ner? Vad kan vi begära av varandra?

En annan avgörande faktor för projektets framgång har varit samarbetet med andra ideella föreningar, enligt Viktor Pålsson.

– Till exempel har samarbetet med Al Amal Klubb här i Landskrona varit ovärderligt. Deras engagemang och erfarenhet har gett oss en starkare kunskapsbas och hjälpt oss nå ut till boende på ett sätt vi annars inte hade kunnat.

Vad har projektet gett för resultat?

Viktor Pålsson svarar att det kan vara en öppning för ett mer demokratiskt samtal i Landskrona, att invånare som inte har träffats tidigare har fått lyssna på och prata med varandra. Han betonar samtidigt att det handlar om en början och att det måste finnas en fortsättning.

– Ser man detta som färdigt, som ett slut, så betyder det i stort sett ingenting i längden.

Läs också ››

Här spränger biblioteket gränser – projektet presenteras på konferens i Amsterdam

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige.

9 dec 2024 • 2 min

Nyheter

Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?

Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?

29 nov 2024 • 2 min

Nyheter

Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp

I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.

28 nov 2024 • 2 min