Lokala föreningen: Viktigt att biblioteket anpassar sig

24 sep 2024 • 2 min

Idén till projektet i Landskrona kom från Viktor Pålsson i föreningen Hej Öster. ”Vi ville samverka med biblioteket.”

Viktor Pålsson från föreningen Hej Öster i Landskrona tog initiativ till samarbete med biblioteket. Foto: Thord Eriksson

Föreningen Hej Öster samlar grannar i ett område i centrala Landskrona som tidigare haft rykte som utsatt. Viktor Pålsson och hans grannar gick för några år sedan samman för att göra något positivt för området, och resultatet blev en årlig fest.

Biblioteket ligger i utkanten av området och det fanns redan en etablerad relation till föreningen när Viktor Pålsson hörde av sig med ett förslag om att arrangera möten med boende i Landskrona – det som sedan blev det gemensamma bidraget inom ramarna för The Europe Challenge.

– Vi som bor här ser en avsaknad av samtal där alla får ha möjlighet att delta och deras tankar och kunskaper värderas. Nu får vi folk att känna sig bekväma och prata om sitt område eller sitt liv, och inte bli utfrågade. Det var det vi ville vara med och skapa, ett forum, för att vi upplevde att många inte blev lyssnade på.

Samarbetet har inte minst fungerat tack vare att bibliotekets varit följsamt och anpassat sig till att föreningen drivs ideellt.

– Det är alltid en utmaning att samverka med institutioner när man jobbar i en förening. På vilka tider kan vi träffas? Hur mycket tid kan vi lägga ner? Vad kan vi begära av varandra?

En annan avgörande faktor för projektets framgång har varit samarbetet med andra ideella föreningar, enligt Viktor Pålsson.

– Till exempel har samarbetet med Al Amal Klubb här i Landskrona varit ovärderligt. Deras engagemang och erfarenhet har gett oss en starkare kunskapsbas och hjälpt oss nå ut till boende på ett sätt vi annars inte hade kunnat.

Vad har projektet gett för resultat?

Viktor Pålsson svarar att det kan vara en öppning för ett mer demokratiskt samtal i Landskrona, att invånare som inte har träffats tidigare har fått lyssna på och prata med varandra. Han betonar samtidigt att det handlar om en början och att det måste finnas en fortsättning.

– Ser man detta som färdigt, som ett slut, så betyder det i stort sett ingenting i längden.

Läs också ››

Här spränger biblioteket gränser – projektet presenteras på konferens i Amsterdam

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min