Malmö stadsbibliotek: Det här är ingen mötesplats

22 okt 2020 • < 1 min

Besökstalen är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Nu vädjar Malmö stadsbibliotek åter: Kom inte hit om du inte måste.

Malmö stadsbibliotek vill ha färre besökare. Foto: Jörgen Linström

I våras agerade Malmö stadsbibliotek snabb för att minska antalet besökare i sina lokaler.

– Vi kände tidigt oro och ville beskydda våra medarbetare. Det viktigaste är att förhindra smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens och stadens rekommendationer – viktigare än att biblioteket är en mötesplats, sa stadsbibliotekarien Torbjörn Nilsson till Biblioteksbladet tidigare i år.

Besöksdata som i våras samlades in och bearbetades för Biblioteksbladets räkning visade att åtgärderna verkligen hade lett till färre besökare och att nedgången såg ut att hålla i sig.

Men nu tycks trenden ha vänt. Besökssiffrorna är åter på samma nivå som innan pandemin.

– Vi har ju tagit bort många sittplatser på biblioteket, men det kommer väldigt mycket folk och då sätter de sig på golvet, säger bibliotekarien Emelie Berggren till P4 Malmöhus.

Malmö stadsbibliotek går därför ut med information om att besökare är välkomna för att göra sina nödvändiga ärenden – men inte mer än så.

– Det går inte att ha det här som sin mötesplats just nu, säger bibliotekets kommunikatör Tereza Franzén till Sveriges Radio.

Hur är situationen på andra bibliotek? Hör av er till bbl@a4.se och berätta!

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min