Malmö stadsbibliotek: Det här är ingen mötesplats

22 okt 2020 • < 1 min

Besökstalen är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Nu vädjar Malmö stadsbibliotek åter: Kom inte hit om du inte måste.

Malmö stadsbibliotek vill ha färre besökare. Foto: Jörgen Linström

I våras agerade Malmö stadsbibliotek snabb för att minska antalet besökare i sina lokaler.

– Vi kände tidigt oro och ville beskydda våra medarbetare. Det viktigaste är att förhindra smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens och stadens rekommendationer – viktigare än att biblioteket är en mötesplats, sa stadsbibliotekarien Torbjörn Nilsson till Biblioteksbladet tidigare i år.

Besöksdata som i våras samlades in och bearbetades för Biblioteksbladets räkning visade att åtgärderna verkligen hade lett till färre besökare och att nedgången såg ut att hålla i sig.

Men nu tycks trenden ha vänt. Besökssiffrorna är åter på samma nivå som innan pandemin.

– Vi har ju tagit bort många sittplatser på biblioteket, men det kommer väldigt mycket folk och då sätter de sig på golvet, säger bibliotekarien Emelie Berggren till P4 Malmöhus.

Malmö stadsbibliotek går därför ut med information om att besökare är välkomna för att göra sina nödvändiga ärenden – men inte mer än så.

– Det går inte att ha det här som sin mötesplats just nu, säger bibliotekets kommunikatör Tereza Franzén till Sveriges Radio.

Hur är situationen på andra bibliotek? Hör av er till bbl@a4.se och berätta!

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min