Hälften så många besökare – men antalet ökar igen
9 jun 2020 • 5 min
Tidigt under pandemin minskade besöken på folkbiblioteken med nästan hälften. Men på flera håller blir besökarna nu allt fler, visar platsdata från Google som det datajournalistiska nätverket J++ samlat in och bearbetat för Biblioteksbladets räkning.
Malmö: ”Det viktigaste är att förhindra smittspridning”
Signalen från stadsbiblioteket i Malmö var tydlig när pandemin bröt ut:
Kom inte hit – om du inte måste.
– Vi kände tidigt oro och ville beskydda våra medarbetare. Det viktigaste är att förhindra smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens och stadens rekommendationer – viktigare än att biblioteket är en mötesplats, säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.
Informationen som spreds gick ut på att biblioteket helst avstod besök men att man gärna erbjöd digitala alternativ. Biblioteksledningen vände sig till och med till kulturnämnden i Malmö med en önskan om att endast hålla huvudbibliotekets entré öppen och i övrigt bedriva verksamheten digitalt.
– Men vi fick inte det för politikerna, säger Torbjörn Nilsson.
Att åtgärderna haft effekt bekräftas av platsdata från Google. Under en vecka i skiftet mars-april hade biblioteket 30 procent färre besökare än under en normal vecka. Nedgången var mindre än på många andra håll – på de flesta biblioteket som ingår i Biblioteksbladets undersökning sjönk antalet besökare ännu mer, ofta kring hälften eller ännu fler. Det som är utmärkande för Malmö är istället att nedgången har hållit i sig och var lika stor vid nästa insamling av data i slutet av maj, medan data från de flesta andra bibliotek tyder på stigande antal besökare. [fakta id=”22481″]

På 17 av de 24 bibliotek som ingår i undersökningen hade antalet besökare ökat vid den andra mätningen. På några handlar det om enstaka procent medan det på andra rör sig om betydligt större svängningar: från runt tio procent till som mest 36 procent, vilket nästan innebär en återgång till normala besöksmängder
Att nedgången i Malmö håller i sig tror Torbjörn Nilsson kan bero på att man konsekvent har hållit fast vid sina tidiga åtgärder för att begränsa besöken på huvudbiblioteket. Några förändringar är heller inte att vänta framöver.
– Vi försöker verkligen upprätthålla vår hantering och påverkas inte av att smittkurvorna just nu ser ut att vika nedåt. Vi uppmanar våra medarbetare och chefer att hålla i och hålla ut.
Kalmar: ”Vi har kört på som vanligt”
I Kalmar, där antalet besökare under den första registrerade perioden bara uppgick till lite fler än hälften så många som under en normal vecka, har antalet sedan gått upp med nästan 20 procent. Bibliotekschefen Christina Johansson beskriver en strategi för att möta pandemin som är motsatsen mot den väg Malmö valt: förutom uppmaningar om att avstå besök vid minsta symtom, bortplockade leksaker, regelbunden tvätt av tangentbord och annan utrustning och att ett datorrum och grupprum har stängt, så är det mesta sig likt.
– Vi har kört på som vanligt så långt det är möjligt, men med hänsyn till restriktionerna. Vi har ansett att vi är en samhällsinstitution som fyller en viktig roll för många. Det här verkar ju också bli långvarigt, så det vore olyckligt att stänga ner helt, säger Christina Johansson.

Den allra mest intensiva tillströmningen inträffade dock redan i mitten av mars efter regeringens besked om att stänga gymnasieskolorna. I stället för att sköta sitt skolarbete hemifrån sökte sig många elever till biblioteket.
– Det blev totalt kaos, vi blev nedsprungna, då var det fullt här. Vi hade till och med lärare som kom och frågade om de fick boka våra lokaler och ha lektioner. Då gick jag i taket, för det kunde ju inte riktigt vara meningen.
Enligt Christina Johansson var det som lugnast veckorna innan påsk, alltså ungefär när den första insamlingen av besöksdata samlades in.
– Då var det en tydlig nedgång men sedan har det undan för undan börjat tillta och nu känns det som att många är här igen. Det är ju en tydlig trend i hela samhället, i affärer, på bussar, överallt. Det kommer säkert att bli ännu mer nu när reserestriktionerna hävts.
Linköping: ”Många är här igen”
Enligt Linköpings bibliotekschef Marie Sääf var det som lugnast veckorna i lokalerna innan påsk, alltså ungefär när det första insamlingen av besöksdata gjordes.
– Då var det en tydlig nedgång men sedan har det undan för undan börjat tillta och nu känns det som att många är här igen.
Från att i skiftet mars-april ha haft hälften så många besökare som en vanlig vecka, var antalet i slutet av maj nästan tillbaka på samma nivå som före pandemin, enligt de data som samlats in.
Marie Sääf tycker att fler besökare på biblioteket speglar en allmän tendens: fler människor rör sig ute.
– De sista veckorna har det ju varit en avsevärd uppgång överallt, och jag tror att det även påverkar oss, säger hon.
Under pandemin har biblioteket satsat digitalt och bland annat börjat med Boken kommer. Inne i lokalerna sitter markörer på golvet, plexiglas framför diskarna, det har producerats informationsfilmer till besökarna om att hålla avstånd. Under sommaren kommer en del verksamhet – bland annat en utställning, broderikafé och sagostunder – att förläggas utomhus.
Mest besvärligt, enligt Marie Sääf, är att hjälpa till vid datorerna eftersom det är svårt att hålla avstånd.
– Vi har beställt visir till personalen och det kanske är lösningen på frågan. Det kommer att kännas jättekonstigt men har man det så slipper man risken vid datorerna.
Västerås: ”Vi vill inte ha hit folk”
Medan antalet besökare blivit fler Linköping har de blivit färre i Västerås. Platsdata från den första veckans insamling tidigt i pandemin visar att antalet besökare bara låg på drygt en fjärdedel mot normalt. När den andra insamlingen gjordes hade antalet sjunkit ytterligare och motsvarade 44 procent av mängden en normal vecka.
Enligt bibliotekschefen Marie Holmqvist finns det en logisk förklaring till utvecklingen:

– Vi vill inte ha hit folk. Biblioteket kan inte under rådande omständigheter vara en mötesplats. Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta del av biblioteket, men att komma en och en och göra besöken korta. Vi har också utökat servicen, vilket inte märks i besöksstatistiken, som till exempel take away, hemleveranser, Pop up-bibliotek och ökat digitalt fokus.
I Västerås har lokalpolitikerna formellt slagit fast att biblioteket är samhällsviktigt och prioriterat, men Marie Holmqvist betonar att detta inte fullt ut behöver betyda fysisk verksamhet. Precis som i Malmö har bibliotekets funktion som mötesplats tonats ned.
– Vi har tagit bort alla stolar, till exempel, så att det inte går att sitta här och vara så många samtidigt. För även om myndigheterna sagt att gränsen 50 personer inte gäller bibliotek så blev det trångt med alla 70+ som ville uppehålla sig och gymnasieelever som ville jobba här. 70+ är uppmanade att hålla sig hemma och om gymnasieelever inte ska samlas i grupper på sina skolor så ska de heller inte samlas i stora grupper på biblioteket, säger Marie Holmqvist.
En av de två byggnader i centrala Västerås där biblioteket är inrymt har stängt för att begränsa antalet diskar, dessutom har tre mindre stadsdelsbibliotek med begränsad yta stängt. Syftet är att minska personalens och besökarnas risk att exponera sig för smitta.
Enligt Marie Holmqvist märktes det tidigt under pandemin att myndigheter, banker och annan samhällsservice reducerade sin kundmottagning – och istället hänvisade människor till biblioteket för att till exempel få datorhjälp.
– Jag ringde upp och bad att få tala med den lokala chefen och, nejdå, det var ingen som hade skickat kunder till oss. Men det där har ändrats, vi har betydligt färre sådana ärenden nu.
[fakta id=”22479″]
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer