Många bibliotek utsatta för inlåsta data och utpressning
28 jun 2021 • 2 min
Micromarc ligger fortfarande nere efter en så kallad ransomware-attack. Bibliotekssystem i andra delar av världen har utsatts för liknande sabotage.
I förra veckan utsattes Axiells bibliotekssystem Micromarc, som används av drygt 50 folkbibliotek i Sverige, för en attack med skadlig kod. I ett meddelande till sina kunder skrev Axiells supportavdelning i torsdags att attacken riktats mot bolagets hosting center i Norge och att det rörde sig om skadlig programvara, så kallad ransomware, eller utpressningsprogram.
Ransomware används för att låsa data. Villkoret för att låsa upp är sedan att ägaren till dessa data betalar en summa pengar, ofta bitcoin.
Det mest kända nätverket bakom ransomwareattacker kallar sig Ryuk som ofta riktar sig samhällsviktiga verksamheter som till exempel sjukhus. I höstas utfördes en attack mot en sjukhuskedja i USA som fick stänga sina akutmottagningar. Enligt en analys av konsultföretaget Advintel fick nätverket under 2019 och 2020 in 1,2 miljarder kronor genom sådan utpressning.
Sårbarheten bedöms generellt ha ökat under pandemin då alltfler jobbar hemifrån, ofta på bekostnad av it-säkerheten.
Även bibliotekssystem är återkommande måltavlor för dessa attacker.
I USA drabbades biblioteken i staden Syracuse i delstaten New York häromåret av en Ryuk-attack. Några dagar tidigare hade ett liknande angrepp riktats mot stadens skolsystem.
I staden Ouachita i delstaten Louisiana utsattes bibliotekens system för en attack i april i år. Sedan dess har all verksamhet skötts manuellt. Biblioteket, som består av av tio filialer och en bokbuss, kommer först nu i slutet av juni att återstarta sitt it-system.
Contra costa county i Kalifornien utsattes förra året för en ransomwareattack som drabbade 26 bibliotek.
Biblioteken i Northampton, Pennsylvania, utsattes i slutet av förra året för en attack.
Mark Sandblade, it-chef i Lancaster county där Northampton ingår, säger till Public libraries online att just bibliotek löper större risk att drabbas än andra organisationer. Förklaringen är att deras it-infrastruktur är komplex, att åtkomsten ofta är trådlös eller sker via publika terminaler. En annan faktor som bidrar till sårbarheten är att budgetarna för systemen inte är lika tilltagna som i annan verksamhet.
Enligt Axiells operativa chef Maria Wasing testas Micromarc just nu internt. I ett meddelande till systemets användare skrev bolaget på morgonen: ”Prognosen är att vi ska kunna börja starta upp tjänsten för de första kunderna under dagen.”
Senaste nytt
Bibliotek i Malmö håller fortsatt stängt efter hot
Personalen hotades med en stor kamphund. För att säkra tryggheten för anställda och besökare håller biblioteket Garaget på Sofielund i Malmö stängt i ytterligare två veckor.
1 nov 2024 • < 1 min
Ny rapport: ”USA:s väljare utsätts för manipulation”
Med hjälp av falska gillatummar och annat artificiellt engagemang, trummas politiska budskap in eller förvrängs inför presidentvalet nästa vecka. I bakgrunden anas Ryssland. Trots upptrappad konfliktnivå i världen sedan förra valet, har de sociala medieplattformarnas agerande inte förändrats, visar en ännu opublicerad rapport från Nato Stratcom.
31 okt 2024 • 5 min
"Ett välfungerande monopol är bra för kunderna"
Nästan alla ljudböcker som laddas ner från nordiska bibliotek kommer från bolaget där Lasse Nyrup är vd. Han är kyrkomusikern som blev biblioteksentreprenör med globala miljarddrömmar.
30 okt 2024 • 5 min
Bibliotek stängt efter hotfull situation och droghandel
Öppen droghandel och en hotfull situation mot personalen har lett till att biblioteket Garaget i Malmö har stängt hela höstlovet. Huvudskyddsombud krävde ett arbetet skulle stoppas och arbetsgivaren var överens. ”Vi delar bilden att arbetsmiljön inte är trygg.”
29 okt 2024 • 2 min
Har inte samvete att stötta Wikipedia
Förra året skrev Karolina Andersdotter en rapport om hur bibliotekarier kan använda Wikipedia. Nu har hon tvärvänt. Vad har hänt?
28 okt 2024 • 3 min
Ny i regeringens läsråd: "Det här är min chans"
Bibliotekschefen Tommy Bildström, som av regeringen utnämnts till ledamot i Statens kulturråds läsråd, anser att biblioteken bär en del av skulden till läskrisen. "Vi borde ändra på vissa saker."
25 okt 2024 • 2 min
Aniarapriset firade halvsekel
Med poesi, diskussion och ett samtal med Aniaraprisets allra första mottagare uppmärksammade Svensk biblioteksförening att priset har delats ut i 50 år. Ett stillsamt firande hölls på Tranströmerbiblioteket i Stockholm på torsdagskvällen.
24 okt 2024 • 2 min
Bred protest mot lag om anmälningsplikt: "Så förbannat dumt!"
Fackförbunden Dik och Vision deltog på onsdagen vid en manifestation mot Tidöpartiernas idé om en en lag om anmälningsplikt. ”Ingen skulle säga till poliser att lösa läskrisen”, sa Diks ordförande Anna Troberg.
24 okt 2024 • 2 min
Målet: Över tusen utlåningsplatser i Stockholm
Stockholms stadsbibliotek byter bibliotekssystem och siktar på att mångdubbla antalet utlåningsplatser i huvudstaden. Visionen är att det ska kunna gå att låna böcker på alla förskolor.
22 okt 2024 • 2 min
Desperationen från biblioteken: ”Pengarna räcker inte”
”Otroliga kostnadsökningar”, ”Förlitar oss helt på externa medel för att kunna utvecklas”. Efter år av nedskärningar har folkbibliotekens chefer svårt att få verksamheten att gå ihop.
22 okt 2024 • 2 min
Finland har tagit grepp om ljudet
De finska folkbiblioteken har tagit initiativ till ett eget e-bibliotek. "Vi kan själva bestämma i vilken riktning det här ska utvecklas."
18 okt 2024 • 3 min
Miriam Nauri: "Låt oss tala så att folk begriper"
Vad sysslar ett lärosätesbibliotek med, "mer än bara böcker"? Många använder fackspråk för att förklara. "Faran är alltid att skapa avstånd i frågor som borde engagera brett", skriver Miriam Nauri, chef för biblioteket på Karolinska institutet.
17 okt 2024 • 3 min
0 kommentarer