Hallå där…

…Olof Sundin, som använde begreppet källtillit redan 2018!

3 okt 2022 • 2 min

På söndagen skrev DN:s ledarredaktion om begreppet källtillit som enligt dem lanserades en vecka tidigare av Sofia Wadensjö Karén i Svenska Dagbladet. Hur känns det?

Olof Sundin. Foto: Aija Svensson

– Tja, haha, jag ligger inte sömnlös på nätterna. Men det kanske säger något om källkritik. Jag tror verkligen inte det är illa ment, men det är bara att göra en enkel googlesökning så ser man när ordet användes först. Det är inte så komplicerat.

Olof Sundin är professor vid Lunds universitet och har tillsammans med Jutta Haider, professor vid Högskolan i Borås, skrivit flera texter om just begreppet källtillit.

När började ni använda begreppet?

– Jag vet att vi skrev om det i någon text 2018. Då trodde vi att vi myntade begreppet, sedan om vi var först kan jag inte svära på. Kanske låg det i luften. Bland andra Brit Stakston använde begreppet tidigt också. 2019 presenterade Språktidningen källtillit som veckans nyord.

– Det tar lång tid innan ett sådant begrepp etableras. Till slut glömmer folk varifrån det kommer. Genomslaget för denna förståelse av källkritik är trots allt viktigast.

Enligt Dagens Nyheter, som föreslår att termen omedelbart bör infogas i det svenska ordförrådet, har tilliten fått sig en törn och svenska elever blivit så drillade i källkritik att de snart inte litar på någonting.

Är det detta ni har varnat för?

– Det går lite i linje med det som vi hävdar. Det finns på sina ställen problem med källkritik som blir nihilistisk, att man inte litar på något. Även om det är klart att det inte gäller alla unga, kan det absolut vara så att den här mer nihilistiska hållningen också innebär en fara.

Samtidigt som skolor undervisar elever i källkritik används dock både uppslagsverk och läroböcker vilket, enligt Olof Sundin, tyder på att det finns källtillit även i skolan.

– En annan grej man kan lyfta är att man bör hålla isär enskilda journalistiska texter från det journalistiska systemet. Att enskilda texter kan innehålla faktafel, betyder inte att hela det journalistiska systemet är fel. Samma sak gäller för forskning. Man bör hålla isär enskilda texter, som kan vara problematiska, från det akademiska systemet.

Olof Sundin och Jutta Haider. Foto: Aija Svensson

I er senaste bok lyfter ni att begreppet källkritik kan användas mot den som kritiserar någon för att sprida falska fakta. Finns det en risk för en uppfattning att det inte längre finns någon sanning?

– Det kan absolut vara så, det är ett område som är minerat kan man lätt säga. Det finns mycket som talar för att det finns krafter som vill att man ska ifrågasätta allt. Men det är samtidigt viktigt att inte släppa det journalistiska förhållningssättet och att skapa kritiska samhällsmedborgare. Det är svårt för myndigheter att hantera detta för det handlar om en allmän tillit i samhället.

Läs mer
›› Haider och Sundin vill påverka samtalet om källkritik

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min