Hallå där…

…Olof Sundin, som använde begreppet källtillit redan 2018!

3 okt 2022 • 2 min

På söndagen skrev DN:s ledarredaktion om begreppet källtillit som enligt dem lanserades en vecka tidigare av Sofia Wadensjö Karén i Svenska Dagbladet. Hur känns det?

Olof Sundin. Foto: Aija Svensson

– Tja, haha, jag ligger inte sömnlös på nätterna. Men det kanske säger något om källkritik. Jag tror verkligen inte det är illa ment, men det är bara att göra en enkel googlesökning så ser man när ordet användes först. Det är inte så komplicerat.

Olof Sundin är professor vid Lunds universitet och har tillsammans med Jutta Haider, professor vid Högskolan i Borås, skrivit flera texter om just begreppet källtillit.

När började ni använda begreppet?

– Jag vet att vi skrev om det i någon text 2018. Då trodde vi att vi myntade begreppet, sedan om vi var först kan jag inte svära på. Kanske låg det i luften. Bland andra Brit Stakston använde begreppet tidigt också. 2019 presenterade Språktidningen källtillit som veckans nyord.

– Det tar lång tid innan ett sådant begrepp etableras. Till slut glömmer folk varifrån det kommer. Genomslaget för denna förståelse av källkritik är trots allt viktigast.

Enligt Dagens Nyheter, som föreslår att termen omedelbart bör infogas i det svenska ordförrådet, har tilliten fått sig en törn och svenska elever blivit så drillade i källkritik att de snart inte litar på någonting.

Är det detta ni har varnat för?

– Det går lite i linje med det som vi hävdar. Det finns på sina ställen problem med källkritik som blir nihilistisk, att man inte litar på något. Även om det är klart att det inte gäller alla unga, kan det absolut vara så att den här mer nihilistiska hållningen också innebär en fara.

Samtidigt som skolor undervisar elever i källkritik används dock både uppslagsverk och läroböcker vilket, enligt Olof Sundin, tyder på att det finns källtillit även i skolan.

– En annan grej man kan lyfta är att man bör hålla isär enskilda journalistiska texter från det journalistiska systemet. Att enskilda texter kan innehålla faktafel, betyder inte att hela det journalistiska systemet är fel. Samma sak gäller för forskning. Man bör hålla isär enskilda texter, som kan vara problematiska, från det akademiska systemet.

Olof Sundin och Jutta Haider. Foto: Aija Svensson

I er senaste bok lyfter ni att begreppet källkritik kan användas mot den som kritiserar någon för att sprida falska fakta. Finns det en risk för en uppfattning att det inte längre finns någon sanning?

– Det kan absolut vara så, det är ett område som är minerat kan man lätt säga. Det finns mycket som talar för att det finns krafter som vill att man ska ifrågasätta allt. Men det är samtidigt viktigt att inte släppa det journalistiska förhållningssättet och att skapa kritiska samhällsmedborgare. Det är svårt för myndigheter att hantera detta för det handlar om en allmän tillit i samhället.

Läs mer
›› Haider och Sundin vill påverka samtalet om källkritik

0 kommentarer

Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min