Nästan en miljard för vetenskaplig publicering

31 maj 2024 • < 1 min

Förra året betalade svenska lärosäten och myndigheter 799 miljoner för att läsa och publicera vetenskap. Kostnaderna ökade med nästan tio procent jämfört med 2022.

Under omställningen till ett öppet vetenskapssystem har Kungliga biblioteket i uppdrag att följa svenska lärosätens kostnader för prenumerationer, publicering av forskningsartiklar och inköp av vetenskaplig litteratur. Sedan insamlingen av data inleddes har kurvan pekat brant uppåt: från 2017 har kostnaderna stigit från 498 till 799 miljoner kronor per år, en ökning med 40 procent.

I en färsk rapport från KB noteras en ökning med 61 miljoner kronor, vilket motsvarar 8,2 procent, från 2022 till 2023.

En förklaring till kostnadsökningarna är de transformativa avtal där syftet är en ökande andel öppet tillgängliga vetenskapliga tidskrifter.

En annan förklaring är den svaga svenska kronkursen, enligt Wilhelm Widmark, överbibliotekarie på Stockholms universitet och vice ordförande i Bibsamkonsortiet som håller i avtal med de vetenskapliga förlagen.

– Fakturorna för de stora avtalen betalas i utländsk valuta och den svaga svenska kronan skapar då en stark kostnadsökning.

Inför 2024 förhandlade Bibsamkonsortiet fram ett nytt avtal med det största förlaget Elsevier, som under förra året debiterade svenska lärosäten, myndigheter och statliga forskningsinstitut drygt 200 miljoner kronor. Det nya avtalet, som trädde i kraft vid årsskiftet, innebär en kostnadssänkning med 11 procent.

– Avtalet med Elsevier kommer sannolikt sänka kostnaderna för 2024 men vi har även detta år en dålig växlingskurs, säger Wilhelm Widmark.

1 kommentarer

  1. Gissningsvis skulle totalen ligga närmre 900 miljoner om man också räknade med de avtal som finns i Sveriges regioner.

Senaste nytt

Nyheter

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet

Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."

17 apr 2025 • 3 min

Nyheter

Studie kring information i kris och krig

Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.

8 apr 2025 • 2 min