Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
23 mar 2023 • 2 min
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

7 procent har upplevt att politiker försökt påverka verksamheten och 11 procent oroar sig för att det kommer att bli vanligare i framtiden, visar Biblioteksbladets undersökning.
– Vi var helt överens om hur man ska tolka armlängds avstånd, säger Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare vid Svensk biblioteksförening.
Det var vid ett möte med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L som frågan diskuterades med anledning av att regeringens samarbetsparti SD har uttryckt att de vill ändra den traditionella innebörden av armlängds avstånd. Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson för SD har meddelat att han tycker att politiker bör gå in och styra kulturverksamhet i de fall den är finansierad av offentliga medel.

Men regeringspartierna är alltså överens med företrädarna för Svensk biblioteksförening, Länsmuseernas samarbetsråd respektive fackförbundet Dik om hur begreppet ska tolkas. Däremot önskar representanterna från kultursektorn mer engagemang i frågan.
– Nivån på deras engagemang var vi kanske inte helt överens om, säger Björn Orring.
Ulf Dernevik, generalsekreterare vid Länsmuseernas samarbetsråd, säger att de kommer att följa frågan.
– Vi kommer att följa att det riksdagspartierna sa under mötet också gäller framgent och att de ger uttryck för denna syn mer tydligt i offentligheten.
En undersökning som Biblioteksbladet har gjort och som presenterades i nummer 1/2023 visar att det ännu är sällsynt med politiska krafter som inte respekterar principen om armlängds avstånd utan lägger sig i bibliotekens verksamhet. Men en oro finns ändå och i tre av tio kommuner anser folkbibliotekens chefer att lokalpolitikerna bara respekterar principen i viss eller liten grad.
Biblioteksbladet skickade en enkät till cheferna för landets samtliga folkbibliotek med frågor om armlängds avstånd. Svaren tyder på att de flesta lokala politiker fortfarande respekterar principen – endast 15 av de 206 chefer som har svarat på frågorna uppger att de under det senaste året upplevt försökt att påverka exempelvis bibliotekets bestånd eller programverksamhet. Några kommentarer:
”Vi har fått frågor om litteratur på mångspråk, och hänvisat till bibliotekslag och armlängds avstånd.”
”SD uttryckte oro inför ett evenemang eftersom de hört att evenemanget orsakat kontroverser i andra kommuner.”
” … åsikter om utbudet men vi har hittills hanterat det på tjänstemannanivå.”
”Synpunkter på om vissa program är lämpliga att ta in i bibliotekets programverksamhet.”
Vi får vara beredda på att kulturen politiseras även här, som i andra kommuner.
”Fram till nu har armlängds avstånd respekterats … med den politiska förskjutning som nu sker befarar jag att det kommer att bli problem”, skriver en av cheferna.
En annan skriver: ”Finns en viss omognad i politikerkåren p g a nya politiker.”
Av de 206 cheferna är det 22 som tror att den politiska inblandningen kommer att bli vanligare. I kommentarerna anas att oron hänger tätt ihop med Sverigedemokraternas framgångar:
”Sverigedemokrater på ledande positioner på regional nivå och de har redan kortat avståndet till verksamheten rejält.”
”Vi får vara beredda på att kulturen politiseras även här, som i andra kommuner.”
”… oro för att politisk påverkan kommer att bli vanligare … stor andel invånare som röstar på SD.”
”.. orolig att SD och KD blir inspirerade av det som händer i södra Sverige.”
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer