Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
23 mar 2023 • 2 min
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
7 procent har upplevt att politiker försökt påverka verksamheten och 11 procent oroar sig för att det kommer att bli vanligare i framtiden, visar Biblioteksbladets undersökning.
– Vi var helt överens om hur man ska tolka armlängds avstånd, säger Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare vid Svensk biblioteksförening.
Det var vid ett möte med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L som frågan diskuterades med anledning av att regeringens samarbetsparti SD har uttryckt att de vill ändra den traditionella innebörden av armlängds avstånd. Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson för SD har meddelat att han tycker att politiker bör gå in och styra kulturverksamhet i de fall den är finansierad av offentliga medel.
Men regeringspartierna är alltså överens med företrädarna för Svensk biblioteksförening, Länsmuseernas samarbetsråd respektive fackförbundet Dik om hur begreppet ska tolkas. Däremot önskar representanterna från kultursektorn mer engagemang i frågan.
– Nivån på deras engagemang var vi kanske inte helt överens om, säger Björn Orring.
Ulf Dernevik, generalsekreterare vid Länsmuseernas samarbetsråd, säger att de kommer att följa frågan.
– Vi kommer att följa att det riksdagspartierna sa under mötet också gäller framgent och att de ger uttryck för denna syn mer tydligt i offentligheten.
En undersökning som Biblioteksbladet har gjort och som presenterades i nummer 1/2023 visar att det ännu är sällsynt med politiska krafter som inte respekterar principen om armlängds avstånd utan lägger sig i bibliotekens verksamhet. Men en oro finns ändå och i tre av tio kommuner anser folkbibliotekens chefer att lokalpolitikerna bara respekterar principen i viss eller liten grad.
Biblioteksbladet skickade en enkät till cheferna för landets samtliga folkbibliotek med frågor om armlängds avstånd. Svaren tyder på att de flesta lokala politiker fortfarande respekterar principen – endast 15 av de 206 chefer som har svarat på frågorna uppger att de under det senaste året upplevt försökt att påverka exempelvis bibliotekets bestånd eller programverksamhet. Några kommentarer:
”Vi har fått frågor om litteratur på mångspråk, och hänvisat till bibliotekslag och armlängds avstånd.”
”SD uttryckte oro inför ett evenemang eftersom de hört att evenemanget orsakat kontroverser i andra kommuner.”
” … åsikter om utbudet men vi har hittills hanterat det på tjänstemannanivå.”
”Synpunkter på om vissa program är lämpliga att ta in i bibliotekets programverksamhet.”
Vi får vara beredda på att kulturen politiseras även här, som i andra kommuner.
”Fram till nu har armlängds avstånd respekterats … med den politiska förskjutning som nu sker befarar jag att det kommer att bli problem”, skriver en av cheferna.
En annan skriver: ”Finns en viss omognad i politikerkåren p g a nya politiker.”
Av de 206 cheferna är det 22 som tror att den politiska inblandningen kommer att bli vanligare. I kommentarerna anas att oron hänger tätt ihop med Sverigedemokraternas framgångar:
”Sverigedemokrater på ledande positioner på regional nivå och de har redan kortat avståndet till verksamheten rejält.”
”Vi får vara beredda på att kulturen politiseras även här, som i andra kommuner.”
”… oro för att politisk påverkan kommer att bli vanligare … stor andel invånare som röstar på SD.”
”.. orolig att SD och KD blir inspirerade av det som händer i södra Sverige.”
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer