Pandemilag visar att bilden av bibliotek måste stärkas
21 dec 2020 • 2 min
Förslaget är otydligt, tar ingen hänsyn till olika bibliotekstyper och att verksamheterna är samhällsviktiga. Det skriver Kungliga biblioteket i sitt kritiska yttrande över utkastet till en pandemilag.

I regeringens förslag till den pandemilag finns ”bibliotek” med som exempel på platser där det bedrivs fritids- eller kulturverksamhet och vars verksamhet enligt lagen ska gå att reglera för att hindra smittspridning.
Läs också ›› Svensk biblioteksförening: ”Fel att nämna bibliotek i samma mening som badhus”
Definitionen är alltför oprecis, framhåller Kungliga biblioteket (KB) i sitt remissyttrande.
– Bibliotek har olika huvudmän och det gör att det är stor skillnad vilka beslut man kan man fatta och i vilket sammanhang man finns, påpekar riksbibliotekarie Karin Grönvall.
En genomläsning av lagförslaget ger en antydan om att det är skrivet utan särskild kännedom om hur biblioteksväsendet är uppbyggt.
– Jag tänker att man har tittat på bibliotek som publika platser dit många människor kan komma och där det därför finns en smittrisk. Men för oss i biblioteksvärlden är det avlägset att bli omnämnd i samma mening som badhus, säger Karin Grönvall.
Kan lagförslagets formuleringar om bibliotek stämma till viss eftertanke i bibliotekssfären om hur man framställer sig själv?
– Vi behöver alltid kommunicera hur vi verkar och vilken verksamhet vi har. Under pandemin har det blivit tydligt att vi har nya digitala tjänster, men också att vi kommer ut mer till människor när de inte kan komma till oss. Den bilden behöver vi förstärka.
I yttrandet framhåller KB att bibliotek inte bara har en bärande funktion i Sveriges infrastruktur för kulturupplevelser utan också när det handlar om tillgång till samhällsservice, utbildning och inhämtning av information och kunskap. Biblioteken är en samhällsviktig verksamhet – detta, menar KB, särskiljer biblioteken från övriga ”platser för fritids- eller kulturverksamhet” – vilket måste vägas in när beslut fattas om att begränsa tillgång till den fysiska verksamheten.
Bland förslagen som KB i mars 2019 lämnade till regeringen inom ramarna för biblioteksstrategin, finns idén om en nationell digital infrastruktur för att säkra likvärdig tillgång till bibliotek.
”Pandemin har med tydlighet visat det stora behovet av nationella digitala bibliotekstjänster som ersättning och komplement när tillgången till bibliotekets tryckta samlingar begränsas. Med ett utbyggt nationellt digitalt bibliotek hade Sverige stått bättre rustat när covid-19 hastigt ändrade förutsättningarna för biblioteken.”
Förslaget till en pandemilag har skickats till 129 instanser som ska lämna sina svar senast på onsdag. Svensk biblioteksförening har kritiserat förslaget på delvis samma grunder som KB.
– Här har man gjort ett feltänk, sa föreningens generalsekreterare Karin Linder häromdagen till Biblioteksbladet apropå att bibliotek jämställs med badhus och idrottsanläggningar.
Flera andra tunga remissinstanser, som Justitieombudsmannen och Kammarrätten i Stockholm, ifrågasätter också förslaget, skriver Aftonbladet.
Senaste nytt

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer