Pandemilag visar att bilden av bibliotek måste stärkas

21 dec 2020 • 2 min

Förslaget är otydligt, tar ingen hänsyn till olika bibliotekstyper och att verksamheterna är samhällsviktiga. Det skriver Kungliga biblioteket i sitt kritiska yttrande över utkastet till en pandemilag.

Karin Grönvall, riksbibliotekarie. Foto: Jann Lipka

I regeringens förslag till den pandemilag finns ”bibliotek” med som exempel på platser där det bedrivs fritids- eller kulturverksamhet och vars verksamhet enligt lagen ska gå att reglera för att hindra smittspridning.

Läs också ›› Svensk biblioteksförening: ”Fel att nämna bibliotek i samma mening som badhus”

Definitionen är alltför oprecis, framhåller Kungliga biblioteket (KB) i sitt remissyttrande.

– Bibliotek har olika huvudmän och det gör att det är stor skillnad vilka beslut man kan man fatta och i vilket sammanhang man finns, påpekar riksbibliotekarie Karin Grönvall.

En genomläsning av lagförslaget ger en antydan om att det är skrivet utan särskild kännedom om hur biblioteksväsendet är uppbyggt.

– Jag tänker att man har tittat på bibliotek som publika platser dit många människor kan komma och där det därför finns en smittrisk. Men för oss i biblioteksvärlden är det avlägset att bli omnämnd i samma mening som badhus, säger Karin Grönvall.

Kan lagförslagets formuleringar om bibliotek stämma till viss eftertanke i bibliotekssfären om hur man framställer sig själv?

– Vi behöver alltid kommunicera hur vi verkar och vilken verksamhet vi har. Under pandemin har det blivit tydligt att vi har nya digitala tjänster, men också att vi kommer ut mer till människor när de inte kan komma till oss. Den bilden behöver vi förstärka.

I yttrandet framhåller KB att bibliotek inte bara har en bärande funktion i Sveriges infrastruktur för kulturupplevelser utan också när det handlar om tillgång till samhällsservice, utbildning och inhämtning av information och kunskap. Biblioteken är en samhällsviktig verksamhet – detta, menar KB, särskiljer biblioteken från övriga ”platser för fritids- eller kulturverksamhet” – vilket måste vägas in när beslut fattas om att begränsa tillgång till den fysiska verksamheten.

Bland förslagen som KB i mars 2019 lämnade till regeringen inom ramarna för biblioteksstrategin, finns idén om en nationell digital infrastruktur för att säkra likvärdig tillgång till bibliotek.

”Pandemin har med tydlighet visat det stora behovet av nationella digitala bibliotekstjänster som ersättning och komplement när tillgången till bibliotekets tryckta samlingar begränsas. Med ett utbyggt nationellt digitalt bibliotek hade Sverige stått bättre rustat när covid-19 hastigt ändrade förutsättningarna för biblioteken.”

Förslaget till en pandemilag har skickats till 129 instanser som ska lämna sina svar senast på onsdag. Svensk biblioteksförening har kritiserat förslaget på delvis samma grunder som KB.

– Här har man gjort ett feltänk, sa föreningens generalsekreterare Karin Linder häromdagen till Biblioteksbladet apropå att bibliotek jämställs med badhus och idrottsanläggningar.

Flera andra tunga remissinstanser, som Justitieombudsmannen och Kammarrätten i Stockholm, ifrågasätter också förslaget, skriver Aftonbladet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min